Pisa (Toscane) bezoeken? Bezienswaardigheden, overnachten & tips wat te doen in Pisa

Pisa (Toscane) bezoeken? Bezienswaardigheden, overnachten & tips wat te doen in Pisa

Ooit was Pisa een belangrijke havenplaats en thuisbasis van de Romeinse zeemacht. Tegenwoordig is de stad vooral beroemd vanwege misschien wel de bekendste architectonische fout ter wereld: de iconische scheve toren.

Door , laatst bijgewerkt op 31 juli 2023
6 minuten lezen

Waar staat Pisa om bekend?

Pisa ligt in het noordwesten van Toscane, een klein half uurtje rijden onder Lucca en ca. 1,5 uur ten westen van Florence. De stad heeft wereldfaam verkregen door de scheve toren van Pisa. Het bouwwerk zorgt ervoor dat Pisa (88.000 inwoners) jaarlijks wordt overspoeld door toeristen. De meeste vakantiegangers komen echter niet verder dan het Piazza dei Miracoli om een selfie te maken terwijl ze de toren ‘tegenhouden’ of ‘recht’ proberen te duwen. Loop je even verder dan de gebaande paden dan ontdek je het echte lokale leven en een prachtige verzameling mooie gebouwen, gotische kerken en knusse piazza’s.

Toscane vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Toscane vakantie aanbieders

Daarnaast is Pisa ook een echte studentenstad. De universiteit werd opgericht in 1343 en telt rond de 50.000 studenten. Een van de beroemdste leerlingen die ooit in Pisa heeft gestudeerd is natuurkundige Galileo Galilei. De studenten zorgen voor een levendige sfeer in de stad en het nachtleven bruist in de talrijke gezellige barretjes en cafés.

Pisa, Italië

De toren van Pisa aan Piazza dei Miracoli.

De scheve toren van Pisa

Al tijdens de bouw van de toren in 1173 ging het mis. Door de drassige ondergrond en schuine ligging van de fundamenten begon de toren na de bouw van de derde verdieping over te hellen. De bouw lag een tijd stil, mede door de oorlog met Genua en Florence. Dit gaf de toren de kans om zich te stabiliseren waardoor deze uiteindelijk zonder ongelukken afgebouwd kon worden.

 • In de loop van de jaren kwam de 56 meter hoge toren steeds schever te staan totdat men in de jaren 90 besloot deze opnieuw te stabiliseren. Volgens experts is de toren nu weer veilig voor de komende 3 eeuwen.
 • Je kunt de smalle trappen van de toren beklimmen met maximaal 45 personen tegelijk. Om teleurstellingen te voorkomen is het slim om vooraf tickets online te kopen.

Piazza dei Miracoli

Buiten de scheve toren van Pisa is er meer te zien op het Piazza dei Miracoli. Volgens locals is dit één van de mooiste pleinen cq grasvelden ter wereld. Ze hebben hierin waarschijnlijk wel gelijk, maar druk is het er wel. Probeer vroeg in de ochtend te komen om de ergste drukte en de Afrikaanse verkopers voor te zijn.

Direct naast de scheve toren staat de indrukwekkende Dom van Pisa. De bouw van deze typisch Pisaans-Romaanse kerk startte in 1064 en werd gefinancierd met de buit die Pisa veroverde in de slag met de Saracenen op Sicilië. Pas een aantal eeuwen later werd de bouw voltooid. De Dom kenmerkt zich door de sierlijke gevels en het indrukwekkende interieur. De rijk versierde preekstoel van Nicola Pisano is het opvallendste pronkstuk van de kerk.

De toren van Pisa

De Dom en de scheve toren van Pisa.

Het oude centrum van Pisa

Het oude centrum van Pisa.

Naast de Dom ligt de Battistero ofwel doopkapel. De bouw werd gestart in 1152, maar pas in de 14e eeuw maakten Nicola Pisano en zijn zoon Giovanni de bouw af. De Battistero bestaat uit een onderkant van blinde bogen en een ronde, spits toelopende Gotische koepel. Binnen stelen de zeshoekige marmeren preekstoel van Pisano en het achthoekige doopvont de show. Klim naar de hoogste galerij om van het uitzicht op de Dom en de geweldige akoestiek te genieten.

Doopkapel, Pisa

De ‘Battistero’ (doopkapel) naast de Dom.

Aan de noordkant van het Piazza dei Miracoli ligt het monumentale kerkhof Composanto. Het is een spookachtig mooie plek waar vele vooraanstaande Pisanen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Men zegt dat de aarde tussen de witte muren in de 13e eeuw is verscheept vanuit de berg Golgotha.

 • Composante is beroemd vanwege de prachtig gerestaureerde fresco’s met als pronkstuk de “Triomf van de dood”. De fresco’s vind je in de Salone degli affreschi.
 • In de Tweede Wereldoorlog zijn ze helaas voor een deel zwaar beschadigd geraakt, maar direct na de oorlog zijn ze begonnen met de restauratie. Hierdoor zijn ze nu weer voor het grootste deel te bewonderen.
Composanto, Pisa

Gotische ramen met traceries op monumentale begraafplaats Composanto.

Piazza dei Cavalieri

Het op een steenworp afstand van het Miracoli plein gelegen Piazza dei Cavalieri is in tegenstelling tot zijn grote broer een oase van rust. Hier kun je meer op je gemak genieten van de Renaissance-architectuur van Pisa. Het zogenaamde ‘plein van de ridders’ vormde in de middeleeuwen het politieke centrum van Pisa. Aan het plein liggen een aantal prachtige Palazzi waaronder het Palazzo dell’Oroïogio, het Palazzo del Collegio Puteano en het Palazzo dei Cavalieri. In dit laatste paleis is tegenwoordig de universiteit van Pisa gevestigd.

Piazza dei Cavalieri, Pisa

Piazza dei Cavalieri.

Orto Botanica di Pisa

Een andere oase in het drukke Pisa is de schitterende botanische tuin. De ommuurde tuin bestaat al sinds 1544 en behoort tot de oudste botanische tuinen ter wereld. Een wandeling door de vredige paden voert je langs een bijzondere collectie palmen, Alpenvegetatie, kruiden en orchideeën. In de tuin ligt een botanisch instituut, een natuurhistorisch museum en een fraaie oude broeikas.

Vliegen naar Pisa

Met zijn internationale vliegveld (Aeroporto di Pisa Galileo Galilei, 2 kilometer ten zuiden van de stad) vormt Pisa een van de belangrijkste toegangspoorten tot de regio Toscane. Vanuit Nederland en omliggende landen gaan diverse vluchten van budgetmaatschappijen naar Pisa: Ryanair vliegt vanuit Eindhoven, Weeze en Charleroi op Pisa en Transavia vanuit Amsterdam en Rotterdam. Bekijk en vergelijk vliegtickets prijzen op Cheaptickets.nl.

Verblijf in of rond Pisa – 5 accommodatietips

 • Camping Barco Reale ★★★★
  Kleinschalige camping tussen Florence en Pisa, op een heuvel in een pijnbomen- en eikenbos. Ook met bungalowtenten en lodges. Meer info en boeken hier bij Suncamp, Vacanceselect of ANWB Camping.
 • Camping Torre Pendente
  Eenvoudige, budgetvriendelijke camping op 800 meter van de scheve toren van Pisa en het oude centrum.
 • Agriturismo Tonnaia ★★★★
  Agriturismo met zwembad omringd 15.000 m2 landgoed met fruitbomen en olijfbomen. Met eigen restaurant, kookcursussen, jam maken en meer!
 • Tenuta Belvedere ★★★★
  Familieboerderij omgebouwd tot een complex met ruime vakantiewoningen voor gezinnen, met o.a. groot zwembad, restaurant en tennisbaan!
 • Castellare di Tonda ★★★★
  Twaalf oude adellijke landhuizen omgeven door wijnvelden, bomen en prachtig groen. Elk landhuis is weer verdeeld in enkele appartementen met een eigen zwembad.

LEES OOK: De 11 mooiste campings van Toscane

Toscane vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Toscane vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

38 Pisa reiservaringen en tips

 • Jaco Verheul op 31-07-2020

  “Afgevinkt”

  We zijn er geweest en hij kan van de bucketlist. Heel veel meer valt er eigenlijk niet over te zeggen. We hadden het geluk dat het als gevolg van het coronageleuter erg rustig was. Dat maakte het nog enigszins te doen. Als je er over de koppen had kunnen lopen waren we weer weggegaan. De Dom is van buiten imposanter dan van binnen. We voelden ook niet de behoefte om voor 18 euro pp de toren te beklimmen. Nog een ijsje gescoord en binnen anderhalf uur weer op de terugweg.

 • Esmee op 03-08-2019

  “Overrated maar moet je gezien hebben”

  Hoewel Pisa behoorlijk overrated is, vind ik wel dat je Pisa een keer gezien moet hebben. De toren is natuurlijk een typisch symbool van Italië en ziet er mooi uit. Verder is de toren niet super speciaal. Het is er echt super toeristisch, je bent er nooit alleen. Het is leuk om een keer te gaan shoppen in de stad van Pisa. Onderweg hier naartoe kom je langs een mooi stadspark, dat zeker de moeite waard is om eens een kijkje in te gaan nemen. Rondom de toren word je onderhand doodgegooid met souvenirs en marktkraampjes. Probeer wat van de prijs van souvenirs af te doen, want de souvenirs zijn niet veel waard.

 • Mark Janssen op 11-05-2019

  “Toren van Pisa ”

  De toren van Pisa is natuurlijk het typische beeld waarom iedereen hierheen gaat. Toren van Pisa zelf is leuk om even te zien, maar super super toeristisch. Overal toeristenwinkeltjes op het plein en iedereen gaat hier natuurlijk op de foto. Een aantal leuke pleintjes in Pisa waar je lekker een Pironi (Italiaans biertje) kan drinken. De snelwegen hier omheen zijn de snelwegen heel druk.

 • Joyce op 10-05-2019

  “Superleuk”

  Ik ben met de trein op reis in Italië en zou van Cinque terre naar Bologna, langs Pisa komen, dus waarom niet een dagje rondkijken daar. Meerdere mensen maakten de opmerking dat daar naast dé toren, niet zoveel te beleven is.
  Ik kwam vandaag om 13.15 uur op station Central aan en was al lopend binnen 15 minuten op Piazza del Duomo, het plein van de scheve toren, de kathedraal, de doopkerk en een groots museum. En wat is het mooi! Ik vond het direct leuker dan verwacht, grootser en vooral ook echt mooi.
  Na minstens een uur rondgekeken te hebben, heb ik in het tegenoverliggende museum een gratis toegangskaartje gehaald voor de kathedraal (je krijgt een tijd toegewezen, in dit geval voor over 5 kwartier). In die tussentijd heb ik wat winkeltjes en vooral souvenierskraampjes bekeken, geluncht op een terrasje en door leuke straatjes gewandeld.
  De kathedraal is van binnen prachtig gedecoreerd met beelden, bogen, zuilen, schilderijen, plafondschilderingen en kruizen. Indrukwekkend.
  Ik ben even twee uurtjes gaan rusten in mijn hotel en daarna toch nog een keer naar het plein gegaan. Ik heb morgenochtend nog een paar uur voordat ik weer richting station ga, dus ik ga zeker nog even kort op ontdekkingstocht. Er staat nog (een deel van) een stadsmuur waar je overheen kan wandelen (entree 3 euro), dus dat wil ik nog gaan doen. Ik heb er nu al zin in.

  Misschien is het geen stad als Florence of Rome waar je je een week kunt vermaken, maar voor een dag (of twee) is het meer dan leuk.

  Tip: Ik verblijf in hotel Il Giardino en dit ligt op één minuut lopen van Piazza del Duomo! Mijn éénpersoonskamer is niet groot en het is basic en ook niet erg modern, maar prima in orde. Het is schoon, het matras ligt goed en alles wat ik nodig heb is aanwezig en de locatie is natuurlijk geweldig.

 • Kay Roedelof op 09-05-2019

  “Leuk stadje!”

  Uiteraard draait in Pisa alles om de toren van Pisa. Dat is, hoe dichter je erbij komt, hoe beter te merken.
  De rest van het centrum is op zich nog redelijk 'local'.
  Heerlijke pizza op in een klein steegje, met wat typische Italiaanse hapjes.
  In Pisa is echt nog wel het echte Italië te vinden, al is de stad niet zo mooi als de andere Toscaanse steden.

 • Ilse Bouwknegt op 08-05-2019

  “De toren van Pisa ”

  De toren van Pisa is natuurlijk een must om gezien te hebben. Wel is het zo extreem toeristisch dat je snel een foto wil maken en door wilt gaan. Verder was er in de omgeving niet heel veel te zien en zijn wij ook redelijk snel weer door gereisd. Ik zou er ook niet weer heen gaan, maar ben wel zeker blij dat we het gezien hebben.

 • Marthe Joosten op 02-05-2019

  “Aardig, en aardig druk”

  Pisa bezoek je eigenlijk maar voor één reden. Het zal je weinig verbazen dat dit toch echt die scheve toren is. De nabijgelegen kerk is best aardig, maar de drukte aan drommen toeristen en verkopers van zonnebrillen en horloges, doet wel wat af aan de romantiek van het aardig pleintje.
  Leuk als tussenstop voor een doorreis, maar verwacht er zeker niet te veel van.

 • Sebastiaan Berswerda op 28-04-2019

  “Halve dag is genoeg!”

  Er zijn goedkope vluchten naar Pisa en daarom is het vrij eenvoudig de toren van Pisa van je bucketlist af te strepen. Houd er echter rekening mee dat er behalve de toren - waar je met honderden toeristen bent - écht weinig te doen is, behalve dan een lekkere panini lunch wellicht. Eigenlijk zou een halve dag dus wel genoeg zijn voor Pisa.
  Wel praktisch: het vliegveld ligt al heel dicht bij het centrum en er zijn goede treinverbindingen naar omliggende steden.

 • Laura Oude Vrielink op 26-04-2019

  “Leuk om te zien maar niet heel spannend”

  De toren van Pisa moet je eigenlijk wel een keer gezien hebben. Het is een mooi plein waar het op staat, het is leuk om alle mensen te zien die de toren omhoog of omduwen. Verder is Pisa wel een leuk stadje om doorheen te lopen en even lekker Italiaans te eten. Maar buiten dit veld met de toren is er eigenlijk niet gek veel in Pisa.

 • K op 26-04-2019

  “Leuk maar overgewaardeerd”

  Pisa is een bucketlist dingetje. Het is leuk om de toren van Pisa een keer gezien te hebben maar daardoor is het ook ontzettend druk en toeristisch. Zelf vind ik het leuker om naar bijvoorbeeld Siena te gaan, veel sfeervoller en een stuk minder massa toerisme.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Pisa reiservaring en tips!

Ben jij in Pisa geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief