• Uitgebreide reisinformatie
 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • Tips & ervaringen van reizigers!

Cambodja ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

81 Cambodja reiservaringen en tips

Bezienswaardigheden

9,0

Gastvrijheid

8,5

Natuur

7,7

Stranden

7,8

Eten

7,7Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling

Filter op reisvorm

 • 9,4
  Irene op 23-11-2014
  Meerdere keren gereisd, laatste keer in november 2014 • alleen • zelfstandig

  “It's all about the people”

  Cambodja; the Kingdom of Wonder en voor mij het land wat wekelijks in mijn gedachten is en wat voelt als mijn tweede thuis en dit komt vooral door de onbeschrijflijke gastvrijheid van de mensen en de unieke positiviteit die ze uitstralen.

  Cambodja is toch wel het land wat allereerst bekend staat om het tempelcomplex de Angkor Wat en daarnaast om de gruwelijke geschiedenis wat nog geen 40 jaar geleden is en waarbij Cambodja vele mensen is verloren onder het gruwelijke regime van Pol Pot. Een bezoekje aan Phnom Penh staat dan ook gelijk aan een bezoek aan de Killing Fields en S21 waar velen gevangen hebben gezeten. Gruwelijk maar tegelijk goed om te zien hoe het is geweest. Vraag één van de vele gidsen die er rondlopen om je rond te leiden. Ze hebben veel kennis en vertellen vaak ook een deel van hun eigen geschiedenis. Vaak zijn dit hele bevlogen mensen.

  In Siem Reap heb je de Old Market, middenin het centrum. Om 7 uur 's ochtends is het hier een drukte van belang en zeker de moeite waard even heen te gaan. Vele Cambodjaanse vrouwen hebben dan hun matje uitgespreid en hier worden verse producten verkocht zoals vis rechtstreeks uit de rivier, groente en fruit.

  De Angkor Wat is een must see. Bijzonder is om hier de zonsopgang of zonsondergang mee te maken. De serene rust die er heerst zorgt voor een bijzonder sfeertje. Vlakbij de grootste en meest bekende tempel is een grote vijver. Het is heerlijk om hier te gaan zitten, wat verwijderd van de grote toeristische massa en hier te genieten van de rust en het fantastische complex bij zonsondergang of zonsopgang. Een absolute aanrader daarnaast is om de verschillende tempels per fiets te verkennen. In twee dagen kun je de meeste tempels zien. Op 30km afstand van Siem Reap is het landmine museum gevestigd. Als je hier op de fiets naartoe gaat fiets je door de countryside heen en geeft dit een mooie mogelijkheid om contact te leggen met de lokale bevolking. Even uitrusten en lunchen kan prima bij 'De West Baraay' een groot meer waar vaak kinderen in spelen. Het landmine museum geeft je een kijkje in de wereld van landmijnen en hoeveel impact dit op het land heeft gehad. De bevlogen eigenaar is zelf kindsoldaat geweest en zijn missie nu is om Cambodja vrij van landmijnen te krijgen zodat er niet nog meer onschuldige slachtoffers zullen vallen.

  In het zuiden vind je Kampot en Kep, bekend om de krabmarkt en de Franse invloeden. De stokbroden die je door heel Cambodja kan kopen smaken hier nog een beetje beter. Spookstadje Bokor in Kampot geeft een bijzondere kijk in de geschiedenis. Kampot is tevens een goede plek om de oversteek naar Vietnam te maken. Kan goed per bus.

  Het oosten van Cambodja is nog weinig ontdekt door toeristen en daardoor heel authentiek met een geheel eigen sfeer. Minder hotels hier dus goed om vooraf te boeken. Aanrader is een bezoek aan Krati waar je heel goed Irrawady dolfijnen kunt spotten op de Mekong River. Deze dolfijnen worden bedreigd en er zijn er steeds minder van. Een bootje is goed te huren aan de rand van de rivier. Zonsondergang op het meer is zeer indrukwekkend. In Krati is verder een leuke markt waar ook weinig toeristen komen. Verder een slaperig stadje.

  Mondulkiri ligt ook in het oosten en ook weinig bezocht door toeristen. Een aanrader is slapen in de 'Naure Lodge' in Mondulkiri. Vanaf de bus wordt je opgehaald door de eigenaar per motor en deze brengt je naar deze prachtige plek middenin de natuur waarbij je slaapt in kleine houten lodges. Prima voor 2 tot 4 personen. Het heeft een gezellige lounge waar je kunt eten, andere reizigers zult treffen en een gezellig potje kunt poolen. In Mondulkiri is het een stuk koeler dan in de drukte van de grote steden en dit is dan ook de enige plek in het land waar je onder een dekbed kunt slapen i.p.v. een deken. In Mondulkiri worden verschillende olifantentrips aangeboden en deze zijn zeker de moeite waard. Omdat het nog zo onontdekt is zul je niet met meerdere olifanten en vele toeristen achter elkaar aan lopen maar ga je samen met je reisgezelschap en de gids de jungle in. Halverwege is een waterval waar je kunt lunchen en eventueel kunt zwemmen.

  Eten; 'Khmers family Restaurant in Pub Street, Siem Reap. Traditionele gerechten en zeer smaakvol met een gezellige sfeer in het restaurant. Hoofdgerecht ongeveer 5 dollar.
  Cambodja is ook één van de weinige Aziatische landen waar je prima bij één van de etensstalletjes buiten kunt eten. Vooral veel in Siem Reap bij de oude markt te vinden en voor 2 dollar bieden ze geweldige rijstgerechten aan. Ook het fruit op de markt is veilig om te kopen en te eten. Vooral de ananas is verrukkelijk en als je ernaar vraagt wordt deze ook netjes voor je gesneden. Kost nog geen 50 cent voor een hele ananas.

  Vervoer: Cambodja heeft geen treinen. Vanaf Siem Reap kun je goed per boot naar Phnom Penh maar ook de bus is goed te doen. Afhankelijk van de staat van de weg en het weer duurt deze trip tussen de 5 en 9 uren. Fietsen kan in heel Cambodja heel erg goed en een fiets is voor 1 a 2 dollar per dag te huur en wordt op iedere straathoek aangeboden.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Siem Reap • Mondulkiri • Kampot

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 9
  • Eten: 10
  • Stranden: 9
 • 8,0
  Eelke Joosten op 16-11-2014
  Gereisd juni 2013 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Alleen al voor Angkor Wat de moeite waard!”

  Alleen al voor Angkor Wat zou ik iedereen aanraden een keer naar Cambodja te gaan. Angkor is een onvergetelijke plek! Wij zijn vanaf Bangkok direct naar Siem Reap gereisd, toen naar Phnom Penh, door naar Kampot en weer terug naar Phnom Penh. We hebben van medereizigers gehoord dat de stranden van koh Rong ook zeker de moeite waard zijn!

  Siem Reap was misschien ooit gemoedelijk maar vanwege de hordes toeristen die op Angkor Wat afkomen zijn er een paar westerse fenomenen opgedoken zoals een bar street. Natuurlijk kom je voor Angkor en dat is zeker de moeite waard. We kochten een pas voor drie dagen en gingen per tuk tuk. Op de fiets lijkt me ook een aantrekkelijke optie maar wel erg warm. Bovendien wilden wij naar een paar van de verder weg gelegen tempels en dat is niet aan de fietsen. Het gezelschap van onze Cambodjaanse tuk tuk chauffeur was ook gezellig, hij kon ons meer vertellen over de cultuur en waar je voor de lunch moest zijn:). De beroemde tempels zijn natuurlijk prachtig, zo stonden ook wij met tientallen anderen gereed voor de zonsopgang boven Angkor wat (de foto terug vanaf de tempel van al die mensen met hun camera's wat bijna nog leuker) en genoten we van Bayon, mijn persoonlijke favoriet. Maar de wat minder druk bezochte tempels vonden wij nog meer bijzonder. Vooral omdat je overal op en in mag, wat in Europa natuurlijk ondenkbaar zou zijn. Zo waan je je net Lara Corft in tomb raider als je door de lange gangen van de afgelegen tempels dwaalt. We hebben anderen horen zeggen dat ze een dagje meer dan genoeg vonden, maar zelf vermaakten we ons twee dagen lang prima en we hadden nog wel even door gekund. Wat wel hielp was het zwembad bij ons hotel zodat we na een dag stoffige tempels kijken in de hitte even konden afkoelen:).

  Na Siem reap reisden we met de nachtbus (natuurlijk niet bijzonder comfortabel maar een aanrader als je krap in de tijd zit) naar Phnom Penh. Dit zou niet onze favoriete stad worden en we kwamen er een paar keer terug omdat alle wegen langs Phnom Penh lijken te gaan in Cambodja:). Per zijn wel een paar bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar dan heb je het verder gehad. Het paleis is mooi om te zien en wij vonden ook de dagelijkse fitness routines op de boulevard erg de moeite waard. En natuurlijk is het heel indrukwekkend om de tuol Siena gevangenis en/of de killing fields te zien. Ineens wordt je je weer pijnlijk bewust van de nare geschiedenis die nog niet zo ver achter de Cambodjanen ligt en hoe mooi het is dat iedereen zo gastvrij en vriendelijk is.

  Wij zijn vanaf Phnom Penh nog door gereisd naar Kampot en vonden dat super. Kampot is een kleine plaats aan de kampot river en vooral ons guesthouse maakte dit de moeite waard: super basic hutjes, een terras en steiger aan de rivier waar je zo in kon duiken als het je even te heet werd en elke zaterdag een gezellig feest. We huurden scooters en vonden het heerlijk om daarop de omgeving te verkennen. We gingen een dag bokor national park in. We zagen het bekende verlaten Franse station op een berg maar dat was net opgekocht door een Rus die er een casino van ging maken dus hoe het er nu bij ligt..? Het leukste vonden wij het bezoek aan de waterval. Daar zitten veel Cambodjaanse gezinnen wat te eten en je kunt van bovenaf de waterval horen ruisen. Echter, wij hadden gehoord dat het mogelijk was om beneden te komen en een bewaker wilde ons wel de juiste kant op wijzen. Na een boel enigszins gevaarlijk klimmers kwamen we beneden en dat was prachtig, we waren er alleen en konden heerlijk douchen onder de grote waterval. Verder gingen we een dag op de scooter naar het strand van Kep. Dat is vooral heel vreemd en doet een beetje verlaten aan, maar de krab met kampot peper die je er aan het water kunt eten is heerlijk en we hebben er een mooie berg beklommen voor het uitzicht. Echt zwemmen kun je er niet. Er gaan weinig toeristen die kant op en het was leuk om de overal vrolijk zwaaiende kinderen te passeren. Houdt er wel rekening mee dat asvalt nog niet zo wijdverbreid is.. En vooral in het regenseizoen maakt dat de tocht soms meer voor de gevorderde bestuurder, met enorme poelen water en modder waardoor de weg soms niet eens meer zichtbaar is. We hebben erg gelachen om onszelf toen we bijna onze scooter kwijt waren aan een stel aapjes. We zagen aapjes langs de weg en dachten dat het leuk we was even te kijken. Voor we het wisten zaten ze bovenop een scooter, lekker aan de spiegels te sjorren enzo:). En als je in de buurt kwam werden ze toch kwaad. Gelukkig konden we de scooter nog terugveroveren maar brutale aapjes waren het zeker.

  Cambodja is niet een land waar ik per se nog eens heen zou gaan, iets wat ik met buurland Laos wel sterk heb. Maar ik had het ook zeker niet willen missen!

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 8
  • Eten: 7
  • Stranden: 8
 • 8,4
  Aukje op 11-11-2014
  Gereisd maart 2014 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Charming Cambodia”

  Charming Cambodia.En dan niet alleen ‘charming’ als in geweldige bezienswaardigheden zoals Angkor Wat en de stranden van Koh Rong; met name de bevolking van Cambodja heeft ons hart gestolen (een paar kleine uitzonderingen van een douanier die om wat extra dollars vroeg en een aantal taxi-chauffeurs opzoek naar een ‘job’ daargelaten). Een klein jaar geleden waren we voor het eerst in Cambodja, op dat moment het armste land waar we tot dusver geweest waren. Hoewel deze armoede duidelijk zichtbaar was in de achterwijken van de grote steden en op het platteland, straalden de mensen absoluut geen ‘ongelukkigheid’ uit; ontzettend gastvrij en met een grote glimlach op hun gezicht. Eén van de absolute hoogtepunten qua bezienswaardigheden was voor ons ongetwijfeld Angkor Wat. Op onze reis zijn we bij verschillende ‘werelderfgoed’ plaatsen geweest, waarvan ons er ook een aantal tegenvielen na het horen van de prachtige verhalen en de (vaak bewerkte) prachtige foto’s. Angkor wat hoorde wat ons betreft absoluut niet in dit rijtje thuis! Met name bij zonsop- en ondergang heeft dit megagrote tempelcomplex iets magisch. De kleuren zijn dan nog mooier en als je het overschot aan toeristen even wegdenkt waan je jezelf een beetje terug in de tijd. Aanrader voor de echte Dutchies onder ons: de dichtstbijzijnde stad Siem Reap ligt zo’n 8 kilometer vanaf Angkor Wat; oftewel bespaar jezelf wat Dollars en gun je lichaam wat beweging (hoewel ik hier midden op de dag wel iets anders over dacht door een temperatuur van rond de veertig graden) en pak de fiets! Veel hotels en hostels hebben eigen fietsen die je voor slechts een paar Dollars per dag kunt lenen! Het ‘kleine rondje’ is op de fiets erg goed te doen. Het kleine rondje brengt je onder andere bij bekende tempels als Angkor Wat, de Bayontempel (wellicht bekend als de tempel waarin allemaal gezichten zijn verwerkt) en de Ta Prohm tempel (uit de film Tomb Raider). Ook de wat onbekendere tempels zijn echter zeker een bezoekje waard! Voor het ‘grotere rondje' met onder andere de (zeer) aan te raden Banteay Srei tempel heb je echter wel een TukTuk of iets dergelijks nodig. Voordeel hiervan is dat deze tempels nog wat verder van de stad liggen, waardoor je langs allemaal plattelandsdorpjes komt waar de kinderen vrolijk naar buiten rennen om te zwaaien wanneer je langskomt. Siem Reap zelf is een gezellige stad waar je jezelf met name ’s avonds goed kunt vermaken in bijvoorbeeld de ‘Pub Street’. De hoofdstad Phnom Penh is naar onze mening een grote, stoffige en vieze stad. Er is gelukkig wel genoeg te beleven wat dit weer enigzins compenseert. Onze dagen bestonden voornamelijk uit rondslenteren langs alle eetstalletjes en marktjes, drankjes doen aan de ‘Riverside’ en lekker eten (want dat kan je zeker in Cambodja; probeer met name eens ‘Fish Amok’ en ‘Beef Loklak!’). Daarnaast hebben we het Royal Palace bezocht (mooi en goedkoper dan het paleis van Thailand in Bangkok, maar ook wel iets minder indrukwekkend) en het onafhankelijkheids monument bekeken. Ook hebben we een heftige dag besteed aan het bezoeken van de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis. Zo'n dag gaat je niet in de koude kleren zitten. De Killing Fields is een plek waar in de periode van 1975 tot en met 1979 duizenden mensen zijn vermoord en begraven (lees gedumpt). In totaal zijn er in Cambodja gedurende deze periode rond de 2 miljoen mensen vermoord (ongeveer 1/4e van de totale bevolking destijds!) door de Khmer Rouge onder leiding van Pol Pot. Het meest indrukwekkende aan de Killing Fields vonden wij de stukken kleding van mensen die nog steeds vastzitten tussen de wortels van bomen of komen bovendrijven na een fikse regenbui en de 'killing tree' waar kinderen tegenaan geslagen werden totdat ze dood waren. Tuol Sleng was een gevangenis (momenteel een museum maar er is weinig veranderd, er zitten zelfs nog bloedvlekken op de grond!) waar mensen gemarteld werden totdat ze bekenden voor hun 'fouten' (die uiteenliepen van het simpelweg dragen van een bril, gestudeerd te hebben en dus een bedreiging te vormen en connecties te hebben met de voorgaande regering etc.) alvorens ze verder vervoerd werden naar de Killing Fields. De foto's van de gevangenen (ja, ze hielden hun gruweldaden ook nog eens zorgvuldig bij) worden in het museum tentoongesteld en staren je vanuit elke hoek aan met een doodsangst in hun ogen. Verschrikkelijk, maar het geeft je wel een klein beetje een inzicht in de gruweldaden die (vrij recent!) hebben plaatsgevonden in dit land. Na Phnom Penh zijn we verder gereisd naar het zuiden. Na een nacht verbleven te hebben in Sihanoukville, een gezellige backpackers-kustplaats waar je makkelijk een aantal nachten door kan brengen, hebben we de boot genomen richting Koh Rong. Dit was een goede beslissing want Koh Rong bleek een waar paradijs! Het eiland is nog niet ontdekt door het massatoerisme terwijl het wel de mooiste stranden, een jungle en authentieke dorpjes heeft. We hebben onze dagen doorgebracht in een hangmat op het heerlijke strand van Palm Beach en hebben daarnaast een authentiek vissersdorpje bezocht. Wegen zijn er niet op Koh Rong en je moet dan ook alles te voet afleggen. Wanneer je naar de andere kant van het eiland wil moet je of met de boot (maar die gaan niet zo vaak) of door de jungle. Daarnaast zit er veel plankton in het water rondom Koh Rong wat er voor zorgt dat als je ’s avonds wanneer alle lichten uit zijn (en dit is vaak al vroeg want het hele eiland draait op generatoren) door het water loopt, het water licht lijkt te gaan geven. Geweldig om te zien! Ook het strand ‘Lonely Beach’ (doet gelukkig haar naam eer aan) maakt het eiland zeker een bezoekje waard. Een hagelwit strand, een helderblauwe zee (nog helderder en blauwer dan je je nu voorstelt!) en werkelijk niemand anders in de nabije omgeving. Heerlijk! Onze laatste bestemming in Cambodja was Kratie, een plaatsje dichtbij de grens met Cambodja. In de buurt van Kratie bestaat de mogelijkheid om de zeldzame Irrawaddy dolfijn te bekijken. Wij zijn echter na de eerste nacht snel verder gereisd naar Laos (makkelijk te doen vanaf Kratie), omdat in de plaats zelf vrij weinig te beleven valt. Mijn tip is dan ook: ga alleen naar Kratie wanneer je de dolfijnen wilt zien, anders zou ik het vooral skippen ;).

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Angkor Wat • Koh Rong

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 7
  • Eten: 8
  • Stranden: 9
 • 7,8
  Jeroen Schaapveld op 11-11-2014
  Gereisd maart 2012 • langer dan een maand • met familie • zelfstandig

  “Dit is echt het land van de glimlach ”

  Nadat we in 2008 6 maanden met ons gezin door Azië gereisd hadden zijn we in 2011 voor 1 jaar naar Azië gereisd. Een unieke ervaring die weer een vervolg krijgt. In januari vertrekken we voor 7 maanden wederom naar Azië. We beginnen in Sri Lanka. meer info op facebook volop genieten in Azië.

  In 2011 zijn we drie maanden in Cambodja geweest en ik kan wel zeggen dat we het land doorleefd hebben. We zijn alleen al drie weken in Siem Reap geweest en hebben daar de omgeving en de omgeving van Angkor Wat uitgekamd. Ik heb bijna iedere tempel met eigen ogen gezien en de absoluut mooiste zijn wat mij betreft de verder gelegen Kbal Spean en de Bantay Srei. Dit is absoluut wereldschoonheid. Verscholen in de natuur ga je op zoek naar de1000 lingas. Maar ook plaaten als Sen momoron, Kep, Kratie, en het plattelandsleven op Kompung Cham en battambang zijn de moeite waard om te bezoeken. Maar ook de waanzin van de van de Khmer Rouge in de jaren 70 is nog zo duidelijk zichtbaar en voelbaar. Bijna een hele generatie is niet meer . Het contrast tussen arm en rijk de vervuiling van het eigen land het is een land met uitersten.

  Neem vooral de tijd om in Seam Reap te zijn. Het eten te proeven, de omgeving te verkennen en er gewoon te zijn.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Angkor Wat • sen momoron  • Battambang

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 8
  • Eten: 8
  • Stranden: 6
 • 8,0
  Pieter Langenberg op 02-11-2014
  Gereisd augustus 2012 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  “Cambodja staat op uit de dood”

  Cambodja was een jaar of 35 geleden een land in puin. Het keiharde Rode Khmer regime had de samenleving ontwricht en de bevolking massaal de dood in gejaagd. Sinds de val van het regime krabbelt Cambodja langzaam op en laat weer een land zien om trots op te zijn. Overal waar je komt zie je prachtige boeddhistische tempels in het grote landschap staan, terwijl daar omheen met ossen de rijstvelden worden bewerkt. Zuidoost Azië zoals het hoort dus. Zonnen, snorkelen en duiken kan in het zuidelijke Sihanoukville, maar uiteraard is geen bezoek aan Cambodja compleet zonder een bezoek aan het wereldwonder Angkor Wat: een van de grootste en indrukwekkendste tempelcomplexen in de wereld.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Angkor Wat • Kompong Chhnang • Phnom Penh

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 8
  • Eten: 8
  • Stranden: 7
 • 8,5
  Jenya Krul op 21-09-2014
  Gereisd juli 2014 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Adembenemende natuur en historie”

  Cambodja, het is even wennen. De warmte, de bedelcultuur die heerst in Siem Reap, de taxichauffeurs die om de 10 meter vragen of je een ritje wilt om vervolgens alle vormen van drugs aanbieden in dezelfde adem, maar als je verder kijkt dan dat wordt je blij verrast.
  De natuur in Cambodja is adembenemend. De groene kleur van de rijstvelden is intens, de lollybomen die aan de horizon staan en de fantastische dieren die je tegenkomt zijn echt geweldig.

  Uiteraard is een een bezoek aan de angkor tempels absoluut een must. De tempel die ons het meeste aansprak was de ta prohm tempel. Voor een ieder misschien wel bekend uit de film tombraider of van de foto's van vergroeiende bomen met tempels die bezaaid zijn met mos.
  Dankzij de beslissing om het oerwoud met rust te laten heeft de ta prohm zich een laat worden met de natuur en dit is dan ook goed zichtbaar. Reusachtige kapokbomen groeien over de terrassen en muren; hun knoerten van wortels klemmen zich vast aan muren, versperren deuropeningen en duwen kolossale stenen uit elkaar. Geen van de 39 torens is nog intact en het is moeilijk om je weg te vinden door dit deels ingestorte doolhof of om de indeling te doorzien. Erg indrukwekkend!

  Phnom Penh heeft een aantal bezienswaardigheden en we hebben dan ook een bezoek gebracht aan de s-21 gevangenis, ook wel bekend als de Toul Sleng prison. Voorheen een middelbare school, maar toen de Rode Khmer in 1975 aan de macht kwam werden onder andere alle scholen gesloten. In kleine kamertjes werden de gevangenen vast gezet en gemarteld en dit was dan ook goed op de schilderijen te zien (gemaakt door een van de zeven overlevende, 'Van Nath') die er geen doekjes om wind en op oude vergeelde foto's die daar aan de muren hingen met een kromme spijker. Duizenden mensen op portretfoto's die je vanuit het verleden aanstaren met allerlei emoties zoals angst, woede of erger nog leegheid in hun ogen zijn tentoongesteld welke zijn gemaakt wanneer de gevangenen aankwamen in s-21 alvorens ze waren opgemeten en een nummer hadden gekregen, want de Rode Khmer was erg precies in het bijhouden wie er werden geëxecuteerd. De balkons op de bovenverdiepingen zijn nog steeds afgeschermd met hekken van prikkeldraad om te voorkomen dat de gevangenen hun dood tegemoet sprongen en de waterkamer waar mensen werden gemarteld door ze bijna te verdrinken liet ons ook niet koud en ook voelden we menigmaal het kippenvel van binnenuit over ons rug en armen lopen om daar vervolgens een poosje te blijven hangen.


  Vervolgens zijn we met de tuktuk door het stoffige verkeer naar een van de vele maar de bekendste en opengestelde 'killing fields' (Choueng Ek) gebracht. Een audiotour met een Nederlandse serene stem die in onze oren vertelden over negentien verschillende punten op het terrein welke je tegelijkertijd kon bewandelen en beluisteren gaf ons de ontbrekende en lugubere informatie. Stilmakend indrukwekkend en zodra je langs de opgegraven massagraven loopt, met daarom houten paaltjes waar wel duizenden geluksbandjes opgehangen zijn door bezoekers besef je dat die geluksbandjes eigenlijk te laat zijn gekomen voor de vele slachtoffers die hier zijn onthoofd, hebben gezien hoe hun baby tegen een boom werd doodgeslagen of werden verkracht en vervolgens vermoord. De gruwelijkste dingen zijn er op dat stukje Cambodja gebeurd, nog niet eens zo lang geleden en het is dan ook des te meer bizar om nog reepjes of hele kledingstukken, botfragmenten en kiezen door de aarde naar boven zien te steken alsof de zielen van de slachtoffers nog steeds geen rust hebben gevonden. Als je dan ook nog eens een schel muzikaal stuk met scherpe instrumenten en een koude harde vrouwenstem hoort schalken vanuit je koptelefoon bij een boom waar de rode khmer luidsprekers had hangen om het geschreeuw en gegil van pijn, verdriet en moord te overstemmen en wat de slachtoffers in hun laatste minuten moeten hebben gehoord maakt dat je erg kwetsbaar en dankbaar voor de vrijheid waarin wij nu leven. De memorial stupa waar de resten van de slachtoffers in Choueng Ek eerbiedig worden bewaard is dan ook een vreemd mooi gebouw met botresten en schedels gesorteerd op vrouw, man, kind en leeftijd met daaronder kledingstukken waarvan sommige nog bijna onbeschadigd lijken en je sluit daarmee ook je bezoek aan dit stuk geschiedenis af.

  Zie voor meer ervaringen in Cambodja mijn reisblog:
  jenya.reislogger.nl

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Ta Prohm • Angkor Wat • Phnom Penh

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 9
  • Eten: 8
  • Stranden: N.v.t.
 • 8,8
  Louise van Kaam op 30-08-2014
  Gereisd maart 2014 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  “Angkor Wat”

  Wat enorm beroemd en bekend is in Siem Reap, is Angkor Wat.

  Dit is 's werelds grootste religieus bouwwerk wat wij uiteraard bezocht hebben. Het was erg indrukwekkend, zo veel mooie tempels, we wisten soms niet waar we kijken moesten! Je kunt ervoor kiezen om fietsen te huren en er zekf doorheen te fietsen, maar wij boekten een tuktuk voor 12 dollar heen en weer.

  Het is verstandig dit niet op het heetst van de dag te doen, want dan is het echt niet te doen!

  Onze tuktuk driver heeft ons rond gereden en heeft ons alle highlights laten zien, onder anderen de Bayon tempel. Deze tempel bestaat uit allemaal buddha hoofden, wel geteld 216 ;-) De keuze uit de foto's wordt een lastige!

  Tip: ga wat later op de dag, zodat je de zonsondergang kunt zien! Zo krijg je erg mooie foto's!!!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Kampot • Angkor Wat • Pubstreet

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 8
  • Eten: 8
  • Stranden: 8
 • 8,0
  Ayla de Wit op 11-08-2014
  Gereisd november 2012 • 2 weken lang • met partner

  “Confrontatie en gastvrijheid”

  Toen wij nog in Vietnam waren, onderweg naar Cambodja, las ik zoals vele anderen het enorm indrukwekkende boek 'first they killed my father.' Het is heel bizar om te lezen wat zich recent nog heeft afgespeeld in Cambodja. En al is het confronterend, toch raad ik iedereen aan de beruchte "killing fields" en "Tuol Sleng" te bezoeken. Als je nu denkt dat een bezoek aan Cambodja alleen maar zwaarbeladen is: dat is het zeker niet. De mensen zijn zeer gastvrij en oprecht geïnteresseerd (op dat gebied een verademing wanneer je vanuit Vietnam komt), het eten (Khmer Food) is echt heerlijk, en een bezoek aan Angkor Wat is heel indrukwekkend en maakt je nieuwsgierig / fantasierijk over hoe enorm anders men hier vroeger geleefd heeft.

  Cultuur / bezienswaardigheden: ons bezoek begon met het zwaarste gedeelte: het bezoeken van de beruchte killing fields waar in de recente oorlog vele onschuldige mensen en kinderen op zeer brute wijze om het leven werden gebracht, en Tuol Sleng, een voormalige basisschool waar gevangenen als martelaren hun laatste bestemming vonden voor de killing fields (een bijna ondenkbaar contrast). Al is het zwaarbeladen, een bezoek draagt heel erg bij aan je bewustwording en maakt een onuitwisbare indruk. Wat betreft bezienswaardigheden mag Angkor Wat, het enorme bijna 1000 jaar oude tempelcomplex, niet ontbreken. Ga vroeg en probeer een prachtige zonsopkomst mee te pakken. Bedek wel je schouders, uit respect voor de cultuur, maar ook omdat je anders niet overal toegelaten wordt. Een leuke en minder bekende bezienswaardigheid, vonden wij het eilandje midden in de Mekong nabij Kratie. We hebben hier een hele dag lekker rondgefietst, en nog het meest genoten van onze lunch. We hebben bij een Homestay gevraagd of we er misschien iets konden eten. Dat kon, maar moest wel geïmproviseerd worden. We kregen koude biertjes (gekoeld met grote blokken ijs), een heerlijke maaltijd, en een heel leuk en gezellig gesprek met de eigenaren en hun vrienden.

  Gastvrijheid: de meeste Cambodjanen zijn erg gastvrij. Na ons bezoek aan Vietnam (wat qua natuur weer echt een aanrader is) waar de mensen enorm pusherig konden zijn, waren wij wat achterdochtig geworden. We kwamen er al snel achter dat Cambodjanen die een praatje met je aanknopen hier echter vaak helemaal geen bijbedoelingen bij hebben, oprecht geïnteresseerd zijn en soms: het gewoon leuk vinden een 'vreemdeling' te ontmoeten en hun Engels eens in het echt uit te proberen.

  Natuur: we hebben nabij Kratie geprobeerd om zoetwaterdolfijnen te spotten. Dit bleek iets saaier dan we dachten (heel anders dan de bekende beelden van TV) maar als je verwachtingen niet te hoog zijn, is het leuk om hier een tijdje te vertoeven. Wij zijn hierheen gegaan op de scooter, en kwamen onderweg van alles tegen, waaronder een tempel op een berg met een mooi uitzicht, en lokale bootraces (klein spektakel met veel vrolijke mensen en lekkernijen). Dit valt niet echt onder natuur, maar is het noemen wel waard.

  Stranden: wij hebben in Cambodja weinig stranden bezocht. Het strand op het eilandje bij Kratie was best mooi, leuk om overheen te lopen.

  Eten: zoals gezegd, Khmer Food vonden wij heerlijk! Probeer bijvoorbeeld Laap, of Fish Amok, waarbij vis in heerlijke kruiden in bananenblad wordt bereid. In restaurant Friends (Phnom Penh) kun je echt heerlijk eten, en steun je het project waarbij kinderen van straat worden gehaald en opgeleid tot kok of bediening.

  Bereisbaarheid: vooral per bus. De wegen zijn helaas erg hobbelig, de oorlog laat nog steeds veel sporen achter. Houd dan ook rekening met flinke vertraging, en neem per locatie de tijd.

  Prijsniveau: erg goed. Pas op met tuktuk-drivers: ze gaan echt flink ver boven de normale prijs zitten om je uit te proberen. Laat je niet gek maken.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Phnom Penh • Angkor Wat • Kratie

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 6
  • Eten: 9
  • Stranden: 7
 • 8,0
  Danice Winkelhorst op 10-08-2014
  Gereisd april 2014 • 3 weken lang • alleen

  “Cambodja - Noodles, tempels, bountystranden en historie”

  Siem Reap is een klein gezellig stadje met veel locals en alle ogen gericht op de toeristen. Cambodja is arm maar de mensen zijn veel vriendelijker dan bijvoorbeeld in Thailand. Er wordt wel veel gebedeld. De eerste dag ben ik drie of vier keer afgezet en bij de grens was ik erg blij met mijn moneybelt en extra slotjes op mijn tas. Daarna voelde ik me heel veilig, ook als alleen reizend meisje. De grensovergang moet je vaak het meest oppassen. Het verkeer is chaos: mensen zijn onzeker en het lijkt of ze voor het eerst op een scooter zitten. Als voetganger hoef je je geen zorgen te maken, ze rijden om je heen. Naast de Cambodiaanse riel wordt er vooral betaalt met dollars. Het beste kun je alleen dit op zak hebben: de riel wordt alleen als wisselgeld gebruikt. Persoonlijk had ik verwacht dat Cambodja goedkoper zou zijn vergeleken met andere Aziatische landen. Als backpacker uit eten was ongeveer zes dollar en een nacht in een hostel vijf. We zijn overgestapt op streetfood: noodles met ei en groenten in een wit wegwerpbakje voor een dollar. Echt waanzinnig lekker en betrouwbaarder dan de keukens in restaurants. Je ziet in ieder geval dat er geen beestjes in zitten en je kunt lekker aan de rivier zitten in het gras. Het is even wennen, maar alles wordt op straat verkocht. Siem Reap is ook de stad waar het Angkor Wat complex vlakbij is. Met een tuktuk kun je je de hele dag er laten rondrijden omdat de verschillende tempels best verspreid liggen en niet te lopen zijn. Je kunt ook een fiets huren, dan zou ik zeker van een hele dag uitgaan. Een dagpas is best prijzig (40$) maar absoluut de moeite waard! Vooral de tempel Ta Prom is prachtig, hier is de film Tomb Raider (2001) opgenomen. Tip: bezoek het complex zeker bij sunrise of sunset. Dan maak je de mooiste foto's.
  Ik ben vervolgens naar het zuiden gegaan met de bus, Sihanoukville. Vanuit hier heb ik een boot gepakt naar het eiland Koh Rong; een eiland waar geen resorts staan, geen wegen zijn aangelegd, geen verkeer, op sommige momenten van de dag geen elektriciteit, geen airco, weinig drinkwater en strandvliegjes. Het klinkt primitief, maar heel gaaf om twee of drie dagen naar toe te gaan. Backpackers runnen daar barretjes, hostels en georganiseerde snorkeltochten, de waterbuffels lopen over het strand en aan de andere kant van het eiland is een 7 km lang wit bounty-strand, Longbeach. Een heel gemoedelijke sfeer.
  In Phnom Penh heb ik kennis gemaakt met de historie van Cambodja en de reden dat het land onderontwikkeld is. We bezochten eerst het museum S-21, wat 30 jaar geleden als gevangenis heeft gediend tijdens de revolutie van de Khmer Roughe. Daarna zijn we met de tuktuk naar de Killing Fields gegaan waar enkele van de vele massagraven zijn gevonden bij het uitmoorden van 3 miljoen mensen. De rondleidingen en begeleiding is perfect: ik heb een goed beeld gekregen door vooral de verhalen en niet alleen beelden.
  Buiten de plaatsen die ik heb bezocht in Cambodja, vond ik dat er niet veel andere stadjes of dorpjes waren waar iets te beleven viel. Dit vond ik erg jammer, omdat ik na 3 weken rustig reizen het wel gezien had. Ik denk dat zelfs 2 weken meer dan genoeg is.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Angkor Wat • Longbeach • Killing Fields

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 7
  • Eten: 8
  • Stranden: 9
 • 8,3
  Michiel Veenhuis op 09-08-2014
  Gereisd september 2012 • 2 weken lang • met partner

  “Van west naar oost door Cambodja”

  Geweldig tempels bij Angkor, zo uitgestrekt dat je er wel weken tempels kunt bezoeken en bekijken. Het enorme Tonle Sap-meer met drijvende dorpen. Battambang, rustig en nog niet overspoeld met toeristen. Phnom Penh, de drukke hoofdstad met de tastbare herinneringen aan het Pol Pot-regime. De mensen in Cambodja vond ik ontzettend gastvrij en aardig. Ook de Cambodjaanse keuken is uitstekend, het lijkt wel wat op Thais, maar is iets minder pittig.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cambodja:

  Angkor Wat • Phnom Penh • Battambang

  Mijn Cambodja beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 7
  • Eten: 9
  • Stranden: N.v.t.

Deel jouw Cambodja reiservaring!

Ben jij onlangs in Cambodja geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de siteUitgebreide reisinformatie
Meer dan 10 jaar ervaring
Tips & ervaringen van reizigers!

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief