Stedentrip Brussel – Stad met een eigen regering
In het federale België heeft Brussel met zijn randgemeenten een eigen (deel-)regering en parlement, net zoals het Vlaamse en het Waalse gewest. De stad Brussel is officieel tweetalig. Daarom zie je op alle straatnaambordjes een Franse en een Nederlandse straatnaam. Tijdens een stedentrip in Brussel zijn er een aantal ‘highlights’ die je niet mag overslaan. Ook kun je in de Belgische hoofdstad uitgebreid shoppen, overheerlijk eten en een leuk avondje gaan stappen. Lees hieronder verder voor tips over de leukste plekken en mooiste bezienswaardigheden van Brussel.
Hoeveel dagen op stedentrip naar Brussel?
Om alle bezienswaardigheden van Brussel te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je 2 dagen nodig. Één etmaal is net te weinig om alle hotspots af te vinken. Kies daarom voor minimaal 1 overnachting als je een stedentrip Brussel maakt. Lees hieronder verder voor alle highlights van Brussel.
Brussel stedentrip boeken – onze tips!
- NS International – treintickets
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Voordeeluitjes – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – alle hotels
→ Bekijk aanbiedingen - GetYourGuide – tickets, tours & activiteiten
→ Bekijk aanbiedingen
Wat is er allemaal te doen in Brussel?
Manneken Pis
Wie Brussel zegt, zegt Manneken Pis. Het wereldberoemde standbeeldje van het plassende, naakte jongetje op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat staat er al sinds 1619. In de loop van de jaren werd het beeldje een aantal keer opnieuw gegoten. De huidige versie dateert uit 1965.
- Bij speciale gelegenheden plast het Manneken ook bier of wijn en krijgt hij een elegant kostuumpje aangemeten. Wel zo ontworpen dat ie nog gewoon z’n behoefte kan doen. ;)
- Wist je dat Manneken Pis ook een vrouwelijk ‘collegaatje’ heeft: Jeanneke Pis? Een veel minder bekend beeldje van een plassend meisje in de Getrouwheidsgang dat daar is neergezet om meer toeristen naar Brussel te lokken.
- De plassende drie-eenheid is compleet met Het Zinneke: een plassend hondje dat in 1998 is geplaatst op de hoek van de Kartuizersstraat en de Oude Graanmarkt.
De Grote Markt
Het meest centrale plein in Brussel is de Grote Markt. Aan de rand van Grote Markt staat het gotische stadhuis van Brussel. Bewonder de schitterende 17de-eeuwse gevels van de talrijke gildehuizen rond het plein. Het neogotische Broodhuis herbergt het Museum van de Stad Brussel. Op de Grote Markt worden er tal van evenementen georganiseerd, waaronder de jaarlijkse kerstmarkt en het tweejaarlijkse Bloementapijt.
De kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
De gotische kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is het decor van allerlei nationale plechtigheden, waaronder koninklijke huwelijken en begrafenissen. Ook het huwelijk van de huidige Belgische koning Filip met koningin Mathilde vond hier plaats. De kathedraal stamt uit de 13de eeuw en bevat onder meer een grote orgel met 4300 pijpen en een preekstoel met schitterend houtsnijwerk .
Het Koninklijk Paleis
Het Koninklijk Paleis aan het Paleizenplein is het werkpaleis van de Belgische koning. De Belgische vorst gebruikt het paleis voor audiënties, officiële ontvangsten en plechtigheden. Ieder jaar zijn in de maand augustus de officiële zalen van het paleis opengesteld voor het publiek.
Het parlementsgebouw, de Wetstraat en het Warandepark
Tegenover het Koninklijk Paleis bevindt zich het Warandepark. Elk jaar op 21 juli, de Belgische nationale feestdag, vindt hier een groots volksfeest plaats. Aan de andere zijde van het Warandepark ligt de Wetstraat. Dit is het centrum van het politieke leven in België. In de Wetstraat bevinden zich het gebouw van het federaal parlement en de ambtswoning van de premier.
Het Atomium
Dit 102 meter hoge bouwwerk, bestaande uit negen bollen die onderling verbonden zijn met buizen, werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1958. Met een snelle lift raak je tot in de bovenste bol, waarin een restaurant gevestigd is. Via de buizen kun je van de ene naar de andere bol lopen. Het Atomium stelt de kristalstructuur van ijzer voor, 165 miljard maal vergroot.
Overige bezienswaardigheden in Brussel
Het indrukwekkende 19de-eeuwse Justitiepaleis aan het Poelaertplein is een enorm gerechtsgebouw opgetrokken in eclectische bouwstijl. De Marollenwijk is de oudste volkswijk van de stad, gelegen tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation. De imposante zuil van de Congreskolom met het standbeeld van de eerste Belgische koning Leopold I, herinnert aan de Belgische onafhankelijkheid in 1830. Aan de voet van de Congreskolom bevindt zich het graf van de onbekende soldaat.
Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis bevindt zich in het Jubelpark en bevat een uitgebreide collectie wapens, harnassen en uniformen vanaf de middeleeuwen tot heden. In het Museum voor Natuurwetenschappen vind je onder meer een groot aantal dinosaurusskeletten die op Belgisch grondgebied gevonden zijn. Interessant voor kinderen is het Belgisch Stripcentrum dat de geschiedenis vertelt van het Belgisch beeldverhaal.
Stedentrip Brussel – 5 accommodatietips
- Bed and Breakfast Art de Séjour ★★★★
B&B in het hart van Brussel, in de Bogaardenstraat op slechts 500 meter van de Grote Markt. Alle kamers beschikken over airco, gratis wifi en een computer! Een metrostation bevindt zich op 200 meter afstand. - nhow Brussels Bloom ★★★★
Trendy hotel naast de Botanische Tuin van Brussel. Keuze uit ateliers en suites met muurfresco’s van internationale artiesten. Start de dag met een zelfgemaakte wafel van de unieke wafeltruck in ontbijtrestaurant OO! - Pillows City Hotel ★★★★
Het Sandton Brussels ligt in de Parochiaanstraat, op 100 meter van het Centraal Station en van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. - Sleep Well Youth Hostel
Hostel in de Dambordstraat, op een kwartiertje lopen van de Grote Markt en op vijf minuten van het metrostation Rogier. - Rocco Forte Hotel Amigo ★★★★★
Dit vijfsterrenhotel situeert zich in de Vruntstraat, vlakbij de Grote Markt. Het luxueuze hotel omvat een fitnessruimte, een gezellige bar en een gerenommeerd restaurant met Italiaanse en mediterrane gerechten.
Eten en drinken in Brussel
Honger gekregen van je stedentrip in Brussel? Dan moet je beslist eens door de Beenhouwersstraat lopen, beter bekend onder de Franse naam ‘Rue des Bouchers’. Deze straat en haar zijstraten vormen een aaneenschakeling van restaurants, terrasjes en bars.
- Ook in de omgeving van de Grote Markt vind je meer dan voldoende eetgelegenheden. Voor de Aziatische keuken trek je het best naar het ‘kleine Chinatown’, gelegen tussen de Beurs van Brussel en het Sint-Katelijneplein.
- In de Congolese Matongewijk tref je Afrikaanse specialiteiten aan. Wie liever mediterraans eet, kan terecht in diverse Spaanse en Portugese restaurants rond het Zuidstation.
Uitgaan in Brussel
Een avondje of nachtje stappen in Brussel? Een van de belangrijkste uitgaansbuurten is het Sint-Goriksplein, in de buurt van de Beurs. ’s Avonds is het ook een grote drukte rond de Kolenmarkt, nabij de Grote Markt. Bars en cafés genoeg hier, ook veel gay bars. Een café dat je niet mag missen is café ‘Le Cercueil’ in de Haringstraat. Deze tent ziet eruit als een graftombe met doodskisten en rouwkransen. Geen gewone bierglazen hier, je drinkt je bier uit stenen doodshoofden!
Brussel kent ook een aantal hipsterbuurten. Vooral in de Dansaertwijk, rond het Flageyplein en in de randgemeente Sint-Gillis tref je deze subcultuur aan.
Winkelen in Brussel
De bekendste winkelstraat in Brussel is ongetwijfeld de Nieuwstraat, met filialen van de bekendste winkelketens. Dure merkkledij vind je in de Louizalaan. Overdekte shoppingcentra zijn onder meer City2 en Westland Shopping. De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen behoren tot de mooiste overdekte winkelcentra in Europa.
LEES OOK: Top-5 leukste en mooiste steden van België
Reizen naar Brussel – hoe kom je er?
De afstand Utrecht – Brussel bedraagt zo’n 180 kilometer. Vanuit Nederland volg je het best het traject Breda – Antwerpen – Brussel via autosnelwegen E311 en E19. De hogesnelheidstrein Thalys brengt je in minder dan twee uur van Amsterdam naar Brussel. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.
VIDEO: Brussel filmpje
Brussel stedentrip boeken – onze tips!
- NS International – treintickets
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Voordeeluitjes – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – alle hotels
→ Bekijk aanbiedingen - GetYourGuide – tickets, tours & activiteiten
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!