Stedentrip Antwerpen: alle bezienswaardigheden & tips wat te doen

Stedentrip Antwerpen: alle bezienswaardigheden & tips wat te doen

Op stedentrip naar bruisend Antwerpen? Een drukke metropool aan de Schelde, België’s grootste havenstad en wereldhoofdstad van de diamant. Bezoek deze levendige Vlaamse stad en maak kennis met de talrijke musea, historische bouwwerken, winkelstraten en uitgaansbuurten. Bekijk alle bezienswaardigheden & tips en ontdek wat te doen in Antwerpen!

Door , laatst bijgewerkt op 31 augustus 2023
8 minuten lezen

Stedentrip Antwerpen – waar staat Antwerpen bekend om?

‘Stad aan ’t Schelt’ (stad aan de Schelde), zo noemen de inwoners trots hun ‘Aantwaarpen’. De stad kende vooral in de 16de eeuw (de Antwerpse Gouden Eeuw) een enorme bloei. De haven van Antwerpen is de grootste van België en de tweede grootste van Europa. De stad telt meer dan 500.000 inwoners. Problemen zoals vervuiling, kraakpanden, spanningen tussen autochtonen en allochtonen en een enorme verkeerschaos zijn ook Antwerpen niet vreemd. Toch is en blijft Antwerpen een zeer aantrekkelijke stad, beslist een aanrader voor een leuke citytrip! Lees hieronder verder voor tips over de leukste plekken en mooiste bezienswaardigheden van Antwerpen.

Antwerpen stedentrip boeken – onze tips!

Hoeveel dagen nodig voor Antwerpen?

Om ál het moois van Antwerpen te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je 2 à 3 dagen nodig. 1 dagje is écht te weinig om de stad goed te leren kennen. Kies daarom altijd voor minimaal 1 overnachting als je een stedentrip Antwerpen maakt!

Wat zijn de highlights van Antwerpen?

Het Steen

Dit is het oudste gebouw in Antwerpen. Het Steen is een overgebleven deel van een historische burcht, gebouwd in de 13de eeuw. Het wordt nu ingericht als onthaalcentrum voor de stad. Aan de ingang trekt het standbeeld van Lange Wapper de aandacht. Lange Wapper is een van de legendarische reuzen uit de Antwerpse folklore, samen met Druon Antigoon.

Het Steen, Antwerpen

De Grote Markt en het stadhuis

Wandel verder het centrum in en bezichtig de Grote Markt, omringd door gildehuizen met 16e-eeuwse gevels en het stadhuis. In het midden vind je de Brabofontein. Volgens de legende doodde volksheld Brabo de reus Druon Antigoon, hakte zijn hand af en wierp deze in de Schelde. De gevel van het imponerende 16e-eeuwse stadhuis zal je zeker opvallen. Op de eerste verdieping van het stadhuis (het zogenaamde ‘Schoon Verdiep’) vergadert de gemeenteraad en bevindt zich het kantoor van de Antwerpse burgemeester.

Grote Markt, Antwerpen

Het stadhuis op de Grote Markt met daarvoor de Brabofontein.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Groenplaats

Op een steenworp afstand van de Grote Markt torent de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal hoog boven de stad uit. Je staat hier voor het grootste gotische bouwwerk in de Nederlanden, dat na 169 jaar bouwen werd voltooid in 1521. De kathedraal herbergt diverse kunstwerken, waaronder meerdere werken van de Vlaamse kunstschilder Rubens, die in Antwerpen werkte en woonde.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Groenplaats, Antwerpen

Uitzicht op de Groenplaats, het centrale plein van Antwerpen, met het standbeeld van Rubens en het Hilton Hotel.

Rubens kreeg overigens een standbeeld op de nabijgelegen Groenplaats, waar dagelijks een bloemenmarkt plaatsvindt. Rondom dit plein vind je vooral horeca en winkels. Ook het Antwerpse Hilton Hotel grenst aan de Groenplaats.

Antwerpen gezien vanaf Linkeroever

De wijk ‘Linkeroever’ is een moderne Antwerpse stadswijk waar je vooral woonblokken terugvindt. Vanaf de linker Schelde-oever zie je de schitterende ‘skyline’ van Antwerpen. Het Sint-Annastrand is een zandstrandje aan de linkeroever, waar je lekker van de zon geniet terwijl je de schepen op de Schelde ziet passeren.

Als je niet opziet tegen een flinke wandeling, loop dan naar het stadscentrum op de rechteroever via de Voetgangerstunnel of Sint-Annatunnel. Deze 572 meter lange tunnel, bestemd voor voetgangers en fietsers, bestaat al sinds 1933 en is een attractie op zich. Je kunt overigens ook de metro nemen naar de rechteroever.

Overige bezienswaardigheden

In de Sint-Pauluskerk is het al kunst wat de klok slaat, met werken van Vlaamse meesters als Rubens, Van Dyck, Teniers en Jordaens.

Rubens werd begraven in de Sint-Jacobskerk. Mis vooral zijn schitterende grafkapel niet, evenals de 23 marmeren altaren en de enorme kunstcollectie die deze kerk rijk is.

Rubenshuis, Antwerpen

Het Rubenshuis.

Het Rubenshuis, de voormalige woning van de kunstschilder, is één van de meest bezochte attracties in de stad. In het huis van een andere bekende Antwerpenaar, de boekdrukker Christoffel Plantijn, is het Plantin-Moretusmuseum gevestigd. Hier kun je historische drukpersen en oude boekwerken bewonderen uit de tijd van Plantijn. Het Koninklijk Museum van Schone Kunsten bevat kunstwerken van voornamelijk Antwerpse en Vlaamse kunstenaars, maar ook van Hollandse meesters.

Voor moderne kunst vanaf 1970 moet je naar het Museum van Hedendaagse Kunst, gevestigd in een verbouwde graansilo. Een ander aantrekkelijk museum is het MAS (Museum aan de Stroom), een museum dat met aantrekkelijke exposities het verhaal vertelt van de stad, de stroom en de haven. Tip: je kunt gratis met roltrappen naar het dak van het MAS, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Antwerpen.

Museum aan de Stroom (MAS), Antwerpen

Museum aan de Stroom (MAS) langs de Schelde op het Eilandje.

Skyline van Antwerpen

De skyline van Antwerpen, gezien vanaf het dak van het MAS.

Naast de talrijke musea bezit Antwerpen ook een dierentuin: de Antwerpse Zoo. Dit is één van de oudste dierentuinen ter wereld. Vlak naast de dierentuin bevindt zich het indrukwekkende Centraal Station, waar je ook zeker even naar binnen moet gaan. Een andere attractie op zich is de Vogelenmarkt naast de Stadsschouwburg. Elke zondag wordt hier een toeristische markt gehouden, waar je onder meer vogels en knaagdieren, maar ook kledij en lekkernijen kunt kopen.

Centraal Station van Antwerpen

Het indrukwekkende interieur van het Centraal Station van Antwerpen.

Stedentrip Antwerpen – 5 accommodatietips

 • Mercure Antwerp City Centre ★★★★
  Gelegen aan de Quinten Matsijslei, op slechts 5 minuten lopen van de Meir, het Centraal Station en de Zoo. De kamers kijken uit op het stadspark. In het PREM Time Café kun je ook warme en koude gerechten eten.
 • Hotel Urban Dreams
  Dit budget boetiekhotel bevindt zich in de straat Veemarkt, vlak aan de Sint-Pauluskerk en op slechts 5 minuten lopen van de Grote Markt. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met douche.
 • A-STAY Antwerp ★★★
  Hip hotel aan de rand van de Diamantwijk met moderne snufjes in het centrum van Antwerpen. Heeft ook een mooie binnentuin en een bar.
 • Lindner WTC hotel en city lounge ★★★★
  Modern 4-sterren hotel met een ontspannen loungesfeer in de Diamantwijk, op 600 meter van het Centraal Station. Inclusief welkomstdrankje en pralines.
 • The ASH
  Dit moderne hostel is gelegen aan de Italiëlei, op 400 meter afstand van de Keyserlei en op 15 minuten lopen van de Grote Markt. Heeft zowel bedden in slaapzalen als privé kamers voor 2, 3 of 4 personen.

Winkelen in Antwerpen

Shoppen is voor velen de belangrijkste reden om Antwerpen te bezoeken. De populairste winkelzone is ongetwijfeld de Meir, een lange verkeersvrije winkelstraat met filialen van de belangrijkste winkelketens. Antwerpen is ook de wereldhoofdstad van de diamant. In de buurt van het Centraal Station tref je talrijke juwelierszaken aan, waar prachtige sieraden met diamanten verkocht worden.

 • Rondom de Stadsschouwburg (Schuttershofstraat, Hopland, Leopoldstraat) vind je chique kledingzaken met elegante kledij.
 • De omgeving rond Schoenmarkt, Oudaan, Korte Gasthuisstraat en Groendalstraat is een winkelzone met een gevarieerd aanbod aan huishoudproducten, kledij, schoenen en interieurartikelen.
Winkelen in Antwerpen

Standbeeld van de beroemde 17e eeuwse schilder Anthony Van Dyck aan de Meir, de belangrijkste winkelstraat van Antwerpen.

Eten en uitgaan in Antwerpen

Je vindt in Antwerpen meer dan 1.000 eetgelegenheden, vooral geconcentreerd in de Keyserlei (aan het Centraal Station), het historisch centrum (Grote Markt) en wijken als het Zuid en het Eilandje (respectievelijk ten zuiden en ten noorden van het centrum). Rond de Grote Markt, de Keyserlei en in het Zuid tref je ook talrijke cafés en clubs aan.

 • Het alom bekende Schipperskwartier vormt sinds lang de rosse buurt van de stad. Bekende clubs zijn bijvoorbeeld de IKON Club en het Café d’Anvers.
 • Wie zich thuis voelt onder hipsters, trekt vooral naar de wijk ‘t Zuid en Park Spoor Noord. Laatstgenoemde is een groot, groen park op een oud spoorwegterrein ten noordoosten van de stadskern.
 • Als chocoladeliefhebber kun je niet naar Antwerpen gaan zonder Chocolate Nation te bezoeken; het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld. Je mag er tot wel 10 verschillende smaken chocolade proeven. Kun je geen genoeg krijgen van deze lekkernij met cacao? Bij Withlocals kun je een chocolate tasting tour boeken!

LEES OOK: Top-5 leukste en mooiste steden van België

Reizen naar Antwerpen – hoe kom je er?

De afstand van Utrecht tot Antwerpen bedraagt ongeveer 145 kilometer. Vanuit Nederland rijd je het best via Breda over de E19 naar Antwerpen. Wie met de trein reist, kan de hogesnelheidstrein Thalys nemen vanuit Amsterdam naar Antwerpen. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen. De stad beschikt bovendien over een regionale luchthaven in de randgemeente Deurne.

VIDEO: Antwerpen filmpje

Antwerpen stedentrip boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

81 Antwerpen reiservaringen en tips

 • Jonas Drj op 10-06-2023

  “Teleurstelling in Antwerpen: Lage Emissiezone hindert bereikbaarheid”

  Als reiziger die regelmatig naar Antwerpen afreist, wil ik graag mijn ongenoegen uiten over de Lage Emissiezone (LEZ) in de stad. Hoewel ik begrijp dat milieubescherming een belangrijk aspect is, heeft de implementatie van de LEZ geleid tot ernstige problemen met betrekking tot de bereikbaarheid van de stad. Het meest frustrerende is dat niemand meer bij het station kan worden afgehaald als de treinen niet meer rijden. Dit heeft mijn ervaring in Antwerpen aanzienlijk negatief beïnvloed.

  Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat ik het idee achter de LEZ ondersteun. Het verminderen van de uitstoot en het bevorderen van een schonere leefomgeving zijn lovenswaardige doelen. Echter, het lijkt erop dat er niet voldoende rekening is gehouden met de bereikbaarheid van de stad voor bezoekers, met name voor degenen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

  Het probleem dat ik ben tegengekomen, is dat wanneer ik met de trein naar Antwerpen reis en ik iemand wil afhalen bij het station, het vaak onmogelijk is om dit te doen als de treinen niet meer rijden. De LEZ heeft ervoor gezorgd dat bezoekers en inwoners van Antwerpen gedwongen worden alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken, zoals taxi's of deelauto's, om bij het station te komen. Dit is niet alleen ongemakkelijk, maar ook kostbaar, vooral voor mensen die geen eigen auto hebben.

  Bovendien lijkt de informatievoorziening over de LEZ en de gevolgen ervan ontoereikend te zijn. Als bezoeker had ik graag van tevoren duidelijkheid gehad over de beperkingen en mogelijke alternatieven voor het bereiken van het station. Helaas moest ik deze informatie zelf achterhalen, wat resulteerde in verwarring en extra stress.

  Hoewel ik begrijp dat er inspanningen worden geleverd om de luchtkwaliteit in Antwerpen te verbeteren, moeten de autoriteiten ook aandacht besteden aan de bereikbaarheid van de stad. Het zou wenselijk zijn dat er meer flexibiliteit wordt geboden om mensen in staat te stellen bij het station afgehaald te worden, zelfs als de treinen niet rijden. Bijvoorbeeld door het instellen van speciale tijdelijke uitzonderingen of het aanbieden van alternatieve transportmogelijkheden.

  Kortom, hoewel de Lage Emissiezone in Antwerpen een nobel streven is, heeft de impact ervan op de bereikbaarheid van de stad voor bezoekers duidelijk negatieve gevolgen. Het is essentieel dat de autoriteiten een evenwicht vinden tussen milieuvriendelijke maatregelen en het behoud van de toegankelijkheid van Antwerpen voor reizigers. Alleen dan kunnen we genieten van een stad die zowel schoon als gemakkelijk bereikbaar is.

 • Suze Westervoorde op 12-05-2019

  “Veel leuker dan Brussel”

  Antwerpen is een erg fijne stad in Vlaanderen. De diamantenbuurt is leuk om te bezoeken. Bovendien heeft het veel schattige plekjes om wat te drinken. Het fijne aan Antwerpen is ook dat er gewoon Nederlands wordt gesproken. Daar krijg je dan wel voor terug dat het echt als een uitje voelt. Ik kan Antwerpen eigenlijk alleen maar aanraden.

 • Annemijn op 10-05-2019

  “Mwah”

  Hoewel Antwerpen prima te doen is vanuit Nederland, zou ik deze stad niet gauw aanraden. Ja, het is prima als je een avondje gaat bowlen of er naar de film gaat, maar er is weinig sfeer in de stad en met de mooie bezienswaardigheden valt het ook mee. Rijd liever nog een stukje door richting Gent of Brugge.

 • Freya de Weijer op 09-05-2019

  “Sfeervolle bourgondische stad”

  Antwerpen is een leuke stad om een aantal dagen te verblijven. Het is te omschrijven als een sfeervolle bourgondische en gezellige stad met veel terrasjes en winkeltjes. Op zondag is het zeker de moeite waard om naar de vogeltjesmarkt te gaan. Verder kan je een mooie route lopen langs de kade.

 • Ilse Bouwknegt op 08-05-2019

  “Antwerpen met school”

  Wij waren in Antwerpen met school geweest en het was echt een leuke ervaring. Wij waren toen niet echt geinteresseerd in musea of echte must sees, maar we hebben er heerlijk gewinkeld en rond gewandeld en ons goed vermaakt! Ik kan Antwerpen echt aanraden voor een gezellig dagje shoppen, en voor een volgende keer zou ik persoonlijk ook zeker meer van de oudheid van de stad tot me willen nemen.

 • Guus Berns op 06-05-2019

  “Niet mijn favoriete stad ”

  Diverse steden in België bezocht, en Antwerpen trekt mij toch het minste. De stad doet een beetje 'viezig' aan en heeft naar mijn mening minder schoonheid dan bijvoorbeeld Brugge of Gent. Het plein met het stadhuis is wel zeker een bezoek waard. Je kunt trouwens wel erg goed shoppen in Antwerpen.

 • Elena op 06-05-2019

  “Gezellig”

  Antwerpen; zo dichtbij maar voor je gevoel zo ver weg. Ga eens een keer winkelen in Antwerpen in plaats van Amsterdam. Antwerpen heeft namelijk genoeg te bieden voor de ultieme shopervaring. De mensen zijn vriendelijk, kunt lekker uit eten gaan maar ook een beetje cultuur snuiven! Sluit je dag af met een lekker getapt Belgisch biertje.

 • Puck Bruinsma op 06-05-2019

  “Gezellig een weekendje weg”

  Leuke stad voor een weekendje weg met vrienden of familie. Veel te doen en te zien. Mooie gebouwen en lekkere restaurantjes. er doorheen wandelen is alleen al de moeite waard omdat er van alles te zien is. Een aanrader als je van architectuur houdt.

 • Francoise Verdonschot op 04-05-2019

  “Gezellige stad”

  Gezellige, Bourgondische stad. Leuke voor een korte weekendtrip. Goed voor een museumbezoek (Museum aan de Stroom, Rubens House). Verder is Antwerpen ook een goede winkelstad met veel hippe ontwerpers. Ook leuk om een Chateaubriand te eten in één van de vele restaurants of een heerlijke Belgische wafel. Met oudjaar is deze stad ook erg gezellig. Er wordt veel georganiseerd en er is een groot vuurwerk aan het water. Tip: kom al een avond eerder dan is de gehele kerstmarkt nog open.

 • Hubert op 04-05-2019

  “Mooie oude stad”

  Antwerpen is een leuke oude stad met een mooi plein waar op zaterdag een leuke markt wordt gehouden. Door de hele stad vind je gezellige terrassen waar je kan genoten van een Belgische biertje. Het Rubens museum en museum aan de stroom zijn een bezoekje waard. Daarmaast heb je ook vele bierbrouwerijen waar je een rondleiding kunt bezoeken. Vanuit Nederland is het een leuke dagtrip.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Antwerpen reiservaring en tips!

Ben jij in Antwerpen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief