Leuven (België) stedentrip? Alle bezienswaardigheden & tips wat te doen!

Leuven (België) stedentrip? Alle bezienswaardigheden & tips wat te doen!

Op stedentrip naar studentenstad Leuven in België? Geen grote metropool, maar wel bruisend, dynamisch en vol jongeren: dat is de universiteitsstad Leuven. Tienduizenden studenten ‘zitten er op kot’ en zorgen er voor een levendige en jeugdige sfeer. Bekijk alle bezienswaardigheden & tips en ontdek wat te doen in Leuven!

Door , laatst bijgewerkt op 20 februari 2023
6 minuten lezen

Stedentrip Leuven – waar staat Leuven bekend om?

Hoewel Leuven de hoofdstad is van de Belgische provincie Vlaams-Brabant, is het geen grote stad. Leuven heeft niet de uitstraling van andere bekende Vlaamse steden als Antwerpen, Brugge en Gent, maar het is wel dé Vlaamse universiteitsstad bij uitstek. Ga op stedentrip naar Leuven tijdens het academische jaar. In de zomermaanden juli en augustus zijn de meeste studenten naar huis en mis je grotendeels de sfeer van de bruisende studentenstad die Leuven is.

De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) bestaat al sinds 1425 en is gevestigd in diverse oude en nieuwe gebouwen in en rond de stad. Meer dan 50.000 studenten volgen in Leuven een of andere masteropleiding. Verbaas je niet als je een bordje met de tekst ‘Kot te huur’ tegenkomt. Met een ‘kot’ bedoelt men hier geen berghok, maar een studentenkamer. Vlaamse studenten zitten immers ‘op kot’ (= wonen op kamers). De deurbellen aan vele huizen zijn daarom voorzien van een soort morsecode, welke je moet gebruiken om een student aan de deur te krijgen.

Leuven stedentrip boeken – onze tips!

Bezienswaardigheden Leuven

Fonske, de Bron der Wijsheid

De bekendste student in Leuven is ongetwijfeld Fonske. De volledige naam van Fonske is Fons Sapientiae, Latijn voor ‘Bron der Wijsheid’. Fonske is een standbeeld op het Rector De Somerplein. Het beeldje stelt een student voor die een boek in zijn handen heeft en kennis opdoet, gesymboliseerd door water dat hij in zijn hoofd giet. De talrijke Leuvense studentenclubs zorgen ervoor dat Fonske regelmatig een nieuw jasje aanheeft.

Fonske, Leuven

De Leuvense kotmadam

Een ander bekend monument is De Kotmadam op de Leuvense Oude Markt. Dit standbeeld symboliseert de Leuvense ‘kotmadam’, de ‘bazin’ van een studentenhuis. Deze vaak strenge en bazige vrouw ziet erop toe dat ‘haar’ studenten het studentenhuis op orde houden. Na een slecht examen biedt ze echter ook een schouder om op uit te huilen.

De universiteitsbibliotheek

De centrale bibliotheek van de universiteit is met haar markante toren het opvallendste universiteitsgebouw. Gelegen in het hartje van Leuven aan het Monseigneur Ladeuzeplein, telt de centrale bieb zo’n vier miljoen boeken.

 • De oorspronkelijke bibliotheek werd platgebrand aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het huidige gebouw is in neo-renaissancistische stijl opgetrokken in de jaren twintig van de vorige eeuw.
 • Bezoek vooral de fraaie leeszaal (alleen in het weekend) en de bibliotheekstoren, die een weids uitzicht biedt over de stad. Een standaard ticket inclusief audiotour kost €7.
Universiteitsbibliotheek, Leuven

De bekendste Leuvense gebouwen

Het Leuvense stadhuis

Het Leuvense stadhuis prijkt op zowat alle ansichtkaarten van de stad. Dit gebouw uit 1493 op de Grote Markt is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld met honderden beelden van historische figuren op de gevels. Tegenwoordig gebruikt het stadsbestuur het gotische gebouw alleen nog voor allerlei plechtigheden. Het is mogelijk om de schitterende zalen van het stadhuis te bezoeken onder leiding van een gids.

Stedentrip Leuven

Het stadhuis van Leuven bij nacht.

De Sint-Pieterskerk

Tegenover het stadhuis tref je de laatgotische Sint-Pieterskerk aan. Elk jaar rond eind september, bij de plechtige opening van het academische jaar, trekt een stoet van professoren in toga van de universiteitshal naar de Sint-Pieterskerk. De kooromgang van de Sint-Pieterskerk werd ingericht als museum. Hier kun je onder meer het meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts bewonderen.

Sint-Pieterskerk, Leuven

De brouwerij van Stella Artois

Het is niet het meest aantrekkelijke deel van Leuven, de industrie rond de Leuvense Vaart. Maar hier is wel een wereldberoemde Leuvense brouwerij gevestigd: Stella Artois. Het bier van Stella Artois is een vermaarde Belgische pils. Bierkenners zijn ongetwijfeld geïnteresseerd in een interactieve rondleiding. Deze vinden plaats op zaterdagen en zondagen.

Stella Artois brouwerij, Leuven

Wat moet je nog meer gezien hebben in Leuven?

Liefhebbers van planten en kruiden halen hun hart op in de Kruidtuin, de oudste botanische tuin in België. De universiteit legde deze tuin aan in 1738 voor de studenten geneeskunde.

Het M-Museum herbergt een collectie oude en nieuwe kunst, voornamelijk van Leuvense en Brabantse kunstenaars, van de middeleeuwen tot de 19de eeuw.

Het Groot Begijnhof uit de 13de eeuw bestaat uit een verzameling schilderachtige huisjes, steegjes, tuintjes en pleintjes. De huisjes worden tegenwoordig bewoond door studenten en universiteitsmedewerkers. In het begijnhof ontsnap je even aan de drukte van het Leuvense stadscentrum.

Groot Begijnhof, Leuven

Het Groot Begijnhof.

Stedentrip Leuven – 5 accommodatietips

 • Hotel Martin’s Klooster ★★★★
  Deze accommodatie is gevestigd in een voormalig 16de-eeuwse klooster in de Onze-Lieve-Vrouwstraat, op slechts 280 meter van de Oude Markt. Het hotel bezit onder meer een wintertuin en een bar met open haard.
 • Getaway Studios Leuven
  Studio’s gelegen in de Vital Decosterstraat, op 350 meter van de Grote Markt. Voorzien van een volledig ingerichte keuken en een zithoek met flatscreen-tv.
 • Hotel Industrie
  Goed beoordeeld budgethotel met een centrale locatie aan het Martelarenplein en tegenover het centraal station. De Grote Markt en het stadhuis bevinden zich op 5 a 10 minuten lopen.
 • Begijnhof Hotel ★★★★
  Comfortabel hotel aan de Tervuursevest, op 200 meter van het Groot Begijnhof. Het hotel beschikt over een sauna, een fitnessruimte en een tuin met terras.
 • Bed and Breakfast Guesthouse Begijnhof
  B&B gelegen tegenover het Groot Begijnhof, in de Schapenstraat. De B&B is gevestigd in een historisch pand uit 1613, op zo’n 800 meter van de Grote Markt.

Leuven, uitgaansstad bij uitstek

De Oude Markt is dé ontmoetingsplaats van studenten en jongeren in Leuven. Het wordt ook wel schertsend de ‘langste toog ter wereld’ genoemd. Hier vind je hier het ene café naast het andere. Het hele jaar door vinden er op de Oude Markt evenementen plaats, waaronder het Marktrockmuziekfestival in augustus en Leuven Kermis in september. Op de Grote Markt, in de buurt van het Monseigneur Ladeuzeplein en rond het Martelarenplein aan het station vind je eveneens talrijke cafés en terrasjes.

Leuven

Gezelligheid op de Oude Mark in Leuven.

Om te shoppen moet je vooral in de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan zijn. Heb je na een interessante citytrip in Leuven honger en dorst gekregen? Ga dan naar de Muntstraat achter het stadhuis. Keuze genoeg aan restaurants, bars en cafés!

LEES OOK: Top-5 leukste en mooiste steden van België

Reizen naar Leuven – hoe kom je er?

De afstand van Utrecht tot Leuven is ongeveer 190 kilometer. Vanuit Nederland rijd je via Breda naar Antwerpen. Vanaf Antwerpen volg je verder de E19 richting Brussel. Neem op de ring rond Brussel autosnelweg E40 richting Luik. In de buurt van Bertem kies je de E314 richting Leuven. Met de trein kun je met de Thalys naar Mechelen reizen, en daar overstappen op een intercitytrein naar Leuven. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.

Leuven stedentrip boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

18 Leuven reiservaringen en tips

 • Wil Oomen op 05-05-2019

  “Kroegjes en gezelligheid”

  Wat ik echt heel leuk vind in Leuven, is de markt en alle leuke kroegjes. Vooral als er een lekkere zonnetje schijnt, kun je er heerlijk een biertjes drinken en mensen kijken. Het stadhuis van Leuven is ook heel mooi! Verder is het museum van Leuven een leuk museum, een indrukwekkend gebouw met interessante kunst. In Leuven vind je de Stella Artois bierbrouwerij.

 • J. Jaspers op 16-04-2019

  “Leuven per kano en step”

  Ik bezocht Leuven met vrienden, en we begonnen ons bezoek buiten de stad met een prachtige kanotocht door beekjes die veranderden in de prachtige stadsgrachten. Erg leuk om de stad eens van een verdieping lager te zien. Later namen we de step door de stad. Leuven is een prachtige stad, ook bekend vanwege de ‘langste toog ter wereld’: een verzameling van tientallen kroegen langs een lang smal plein. Het heeft een erg gezellige uitstraling. Leuven is een leuke bestemming voor een dagtrip of een weekend. Het is een kleine variant van Antwerpen of Gent.

 • Iris Weijenborg op 08-04-2019

  “Veel leuke kroegjes”

  Toffe stad om een paar dagen door te brengen. Ik was er rond de kerstperiode en dat was erg gezellig. Veel leuke kroegjes en een paar leuke bezienswaardigheden, zoals Het Groot Beginhof en het oude stadhuis. En niet te vergeten prima om te shoppen. Na een paar dagen heb je het wel gezien. Zelf zou ik Leuven vooral aanraden om in combinatie met bijv. Antwerpen en Brussel te bezoeken.

 • Kiki op 06-04-2019

  “Gezellig voor een drankje”

  Leuven is een echte studentenstad. Heerlijk in de zomer voor een drankje op het terras.
  Vergeleken met de steden (Brussel en Antwerpen) is Leuven erg kleinen en compact.
  Er is zeker wel wat te zien, maar je gaat naar Leuven meer voor even ontspanning op het terras dan een dagen dwalen in musea. Goed voor een kort weekendje weg.

 • Simone Kmn op 05-04-2019

  “Gezellige stad”

  Leuven is een overzichtelijke stad je kunt er lekker rondwandelen. En wat nog beter is de vele terrasjes en de diverse biertjes. Wij hebben hier niet veel gedaan maar even heerlijk bijgekomen. Je kunt diverse bierproeverij doen. Dus mocht je een bierliefhebber zijn is Leuven een aanrader.

 • Igor op 29-11-2017

  “Klein maar fijn”

  Leuven is een kleine stad, maar je hebt er meer dan genoeg te doen! Het oude gedeelte is erg leuk om door heen te lopen. Leuven kent ook een aantal leuke barretjes en erg goede restaurants waar je lekker kan eten!

 • Roos op 28-11-2017

  “Bars en Geschiedenis”

  Leuven, Mooi, historisch, gezellig en leuke mensen. Leuven is een populaire studentenstad en de meeste attracties zijn dan ook gericht op studenten. Echter vind je er mooie architectuur, interessante musea en een heleboel leuke barretjes en restauranten.

 • Yorben Schulpen op 26-11-2017

  “Compact centrum en erg gezellig”

  Mooi compact historisch centrum waar héél veel studenten te vinden zijn. Mooie gebouwen zijn het stadhuis, net zoals de Sint-Pieterskerk en de universiteit. Je kunt ook lekker uitrusten in een van de parkjes zoals de kruidtuin! Zeker een bezoekje waard!

 • Freya de Weijer op 23-11-2017

  “Studentenstad”

  Leuven is een leuke stad voor één dag, hooguit een weekend. Je hebt botanische tuinen, een begein hofje en een prachtige kerk in het centrum. Het centrum is niet groot, maar er staan mooie gebouwen en je kan er heerlijke wandelingen maken!

 • Chloé Wouters op 22-11-2017

  “Kleine fijne stad”

  Leuven is een mooie maar rustige stad. De stad zit vol studenten door de weeks en ook wel in het weekend maar wij waren er in de herfstvakantie en dan zijn er maar weinig studenten in de stad zelf. Binnen een dag heb je de meeste bezienswaardigheden wel gezien waar onder het bijzondere Stadhuis. Gelukkig hadden we lekker weer en konden we de rest van de tijd vullen met op het terras zitten en dat kan je hier goed. We wilden ook nog graag naar de brouwerij van Stella Artois maar we waren helaas net te laat voor de laatste rondleiding. Wij werden dan ook geadviseerd om de volgende keer van te voren te reserveren.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Leuven reiservaring en tips!

Ben jij in Leuven geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief