Geen grote metropool, maar wel bruisend, dynamisch en vol jongeren: dat is de universiteitsstad Leuven. Tienduizenden studenten ‘zitten er op kot’ en zorgen er voor een levendige en jeugdige sfeer.

Reizigers over Leuven

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Leuven bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 18 Leuven reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 2 april, 2020

Stedentrip Leuven – Bruisende universiteitsstad

Hoewel Leuven de hoofdstad is van de Belgische provincie Vlaams-Brabant, is het geen grote stad. Leuven heeft niet de uitstraling van andere bekende Vlaamse steden als Antwerpen, Brugge en Gent, maar het is wel dé Vlaamse universiteitsstad bij uitstek. Ga op stedentrip naar Leuven tijdens het academische jaar. In de zomermaanden juli en augustus zijn de meeste studenten naar huis en mis je grotendeels de sfeer van de studentenstad. De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) bestaat al sinds 1425. Meer dan 50.000 studenten volgen in Leuven een of andere masteropleiding. Verbaas je niet als je een bordje met de tekst ‘Koten te huur’ tegenkomt. Met een ‘kot’ bedoelt men hier geen berghok, maar een studentenkamer. Vlaamse studenten zitten immers ‘op kot’ (= wonen op kamers). De deurbellen aan vele huizen zijn daarom voorzien van een soort morsecode, die je moet gebruiken om een studenten aan de deur te krijgen. De universiteit is gevestigd in diverse oude en nieuwe gebouwen in en rond de stad.

Stedentrip Leuven – beste aanbieders

 • Voor Leuven hoteldeals en stedentripaanbiedingen:

  TUI
  D-Reizen
  De Jong Intra Vakanties
  Kras
  Booking.com
 • Voor Leuven treintickets:

  NS International
27Vakantiedeals België

Bezienswaardigheden Leuven

Fonske, de Bron der Wijsheid

Fonske, Leuven

De bekendste student in Leuven is ongetwijfeld Fonske. De volledige naam van Fonske is Fons Sapientiae, Latijn voor ‘Bron der Wijsheid’. Fonske is een standbeeld op het Rector De Somerplein. Het beeldje stelt een student voor die een boek in zijn handen heeft en kennis opdoet, gesymboliseerd door water dat hij in zijn hoofd giet. De talrijke Leuvense studentenclubs zorgen ervoor dat Fonske regelmatig een nieuw jasje aanheeft.

De Leuvense kotmadam

Een ander bekend monument is De Kotmadam op de Leuvense Oude Markt. Dit standbeeld symboliseert de Leuvense ‘kotmadam’, de ‘bazin’ van een studentenhuis. Deze vaak strenge en bazige vrouw ziet erop toe dat ‘haar’ studenten het studentenhuis op orde houden. Maar na een slecht examen biedt ze ook een schouder om op uit te huilen…

De universiteitsbibliotheek

Universiteitsbibliotheek, Leuven

De centrale bibliotheek van de universiteit, met een markante toren, is waarschijnlijk het opvallendste universiteitsgebouw. Gelegen in het hartje van Leuven aan het Monseigneur Ladeuzeplein, telt de centrale bieb zo’n vier miljoen boeken. De oorspronkelijke bibliotheek werd platgebrand in het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het huidige gebouw is in neorenaissancistische stijl opgetrokken in de jaren twintig van de vorige eeuw. Bezoek vooral de fraaie leeszaal en de toren, die een weids uitzicht biedt over de stad.

De bekendste Leuvense gebouwen

Het Leuvense stadhuis

Stedentrip Leuven

Het stadhuis van Leuven bij nacht.

Het Leuvense stadhuis prijkt op zowat alle ansichtkaarten van de stad. Dit gebouw uit 1493 op de Grote Markt is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld met honderden beelden van historische figuren op de gevels. Tegenwoordig gebruikt het stadsbestuur het gotische gebouw alleen nog voor allerlei plechtigheden. Het is mogelijk om de schitterende zalen van het stadhuis te bezoeken onder leiding van een gids.

De Sint-Pieterskerk

Sint-Pieterskerk, Leuven

Tegenover het stadhuis tref je de laatgotische Sint-Pieterskerk aan. Elk jaar rond eind september, bij de plechtige opening van het academische jaar, trekt een stoet van professoren in toga van de universiteitshal naar de Sint-Pieterskerk. De kooromgang van de Sint-Pieterskerk werd ingericht als museum. Hier kun je onder meer het meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts bewonderen.

De brouwerij van Stella Artois

Stella Artois brouwerij, Leuven

Het is niet het meest aantrekkelijke deel van Leuven, de industrie rond de Leuvense Vaart. Maar hier is wel een wereldberoemde Leuvense brouwerij gevestigd: Stella Artois. Het bier van Stella Artois is een vermaarde Belgische pils. Bierkenners zijn ongetwijfeld geïnteresseerd in een interactieve rondleiding, die plaatsvinden op zaterdagen en zondagen.

Overige bezienswaardigheden

Liefhebbers van planten en kruiden halen hun hart op in de Kruidtuin, de oudste botanische tuin in België. De universiteit legde deze tuin aan in 1738 voor de studenten geneeskunde.

Het M-Museum herbergt een collectie oude en nieuwe kunst, voornamelijk van Leuvense en Brabantse kunstenaars, van de middeleeuwen tot de 19de eeuw.

Groot Begijnhof, Leuven

Het Groot Begijnhof.

Het Groot Begijnhof uit de 13de eeuw bestaat uit een verzameling schilderachtige huisjes, steegjes, tuintjes en pleintjes. De huisjes worden tegenwoordig bewoond door studenten en universiteitsmedewerkers. In het begijnhof ontsnap je even aan de drukte van het Leuvense stadscentrum.

Stedentrip Leuven – 5 accommodatietips

Hotel Martin’s Klooster

Hotel Martin’s Klooster

Deze accommodatie is gevestigd in een voormalig 16de-eeuwse klooster in de Onze-Lieve-Vrouwstraat, op slechts 280 meter van de Oude Markt. Het hotel bezit onder meer een wintertuin en een bar met open haard.

Getaway Studios Leuven

Getaway Studios Leuven

Studio’s gelegen in de Vital Decosterstraat, op 350 meter van de Grote Markt. Voorzien van een volledig ingerichte keuken en een zithoek met flatscreen-tv.

Aparthotel Shortstayleuven

Aparthotel Shortstayleuven

Accommodaties met een eethoek, kitchenette, zithoek en badkamer. Gelegen in de Tiensestraat, op 300 meter van de Grote Markt.

Begijnhof Hotel

Begijnhof Hotel

Comfortabel hotel aan de Tervuursevest, op 200 meter van het Groot Begijnhof. Het hotel beschikt over een sauna, een fitnessruimte en een tuin met terras.

Bed and Breakfast Guesthouse Begijnhof

Bed and Breakfast Guesthouse Begijnhof

B&B gelegen tegenover het Groot Begijnhof, in de Schapenstraat. De B&B is gevestigd in een historisch pand uit 1613, op zo’n 800 meter van de Grote Markt.

Overnachten in Leuven

Vergelijk alle hotels in Leuven
Bekijk hotels

Stedentrips Leuven

Vind de goedkoopste stedentrips naar Leuven
V.a. 99

Leuven, uitgaansstad bij uitstek

Leuven

Gezelligheid op de Oude Mark in Leuven.

De Oude Markt is dé ontmoetingsplaats van studenten en jongeren in Leuven. Ook wel schertsend de ‘langste toog ter wereld’ genoemd, vind je hier het ene café naast het andere. Het hele jaar door vinden er op de Oude Markt (studenten-)evenementen plaats, waaronder het Marktrockmuziekfestival in augustus en Leuven Kermis in september. Op de Grote Markt, in de buurt van het Monseigneur Ladeuzeplein en rond het Martelarenplein aan het station vind je eveneens talrijke cafés en terrasjes.

Om te shoppen moet je vooral in de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan zijn. Heb je na een interessante citytrip in Leuven honger en dorst gekregen, ga dan naar de Muntstraat, achter het stadhuis. Keuze genoeg aan restaurants, bars en cafés!

Reizen naar Leuven – hoe kom je er?

De afstand van Utrecht tot Leuven is ongeveer 190 kilometer. Vanuit Nederland rijd je via Breda naar Antwerpen. Vanaf Antwerpen volg je verder de E19 richting Brussel. Neem op de ring rond Brussel autosnelweg E40 richting Luik. In de buurt van Bertem kies je de E314 richting Leuven. Met de trein kun je met de Thalys naar Mechelen reizen, en daar overstappen op een intercitytrein naar Leuven. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.

18 Leuven reiservaringen en tips • 15 landen bezocht
  52 reviews
  9 waarderingen

  “Kroegjes en gezelligheid”

  Geplaatst 05-05-2019

  Wat ik echt heel leuk vind in Leuven, is de markt en alle leuke kroegjes. Vooral als er een lekkere zonnetje schijnt, kun je er heerlijk een biertjes drinken en mensen kijken. Het stadhuis van Leuven is ook heel mooi! Verder is het museum van Leuven een leuk museum, een indrukwekkend gebouw met interessante kunst. In Leuven vind je de Stella Artois bierbrouwerij.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  17 waarderingen

  “Leuven per kano en step”

  Geplaatst 16-04-2019

  Ik bezocht Leuven met vrienden, en we begonnen ons bezoek buiten de stad met een prachtige kanotocht door beekjes die veranderden in de prachtige stadsgrachten. Erg leuk om de stad eens van een verdieping lager te zien. Later namen we de step door de stad. Leuven is een prachtige stad, ook bekend vanwege de ‘langste toog ter wereld’: een verzameling van tientallen kroegen langs een lang smal plein. Het heeft een erg gezellige uitstraling. Leuven is een leuke bestemming voor een dagtrip of een weekend. Het is een kleine variant van Antwerpen of Gent.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 13 landen bezocht
  15 reviews
  2 waarderingen

  “Veel leuke kroegjes”

  Geplaatst 08-04-2019

  Toffe stad om een paar dagen door te brengen. Ik was er rond de kerstperiode en dat was erg gezellig. Veel leuke kroegjes en een paar leuke bezienswaardigheden, zoals Het Groot Beginhof en het oude stadhuis. En niet te vergeten prima om te shoppen. Na een paar dagen heb je het wel gezien. Zelf zou ik Leuven vooral aanraden om in combinatie met bijv. Antwerpen en Brussel te bezoeken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  56 reviews
  7 waarderingen

  “Gezellig voor een drankje”

  Geplaatst 06-04-2019

  Leuven is een echte studentenstad. Heerlijk in de zomer voor een drankje op het terras.
  Vergeleken met de steden (Brussel en Antwerpen) is Leuven erg kleinen en compact.
  Er is zeker wel wat te zien, maar je gaat naar Leuven meer voor even ontspanning op het terras dan een dagen dwalen in musea. Goed voor een kort weekendje weg.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  28 reviews
  7 waarderingen

  “Gezellige stad”

  Geplaatst 05-04-2019

  Leuven is een overzichtelijke stad je kunt er lekker rondwandelen. En wat nog beter is de vele terrasjes en de diverse biertjes. Wij hebben hier niet veel gedaan maar even heerlijk bijgekomen. Je kunt diverse bierproeverij doen. Dus mocht je een bierliefhebber zijn is Leuven een aanrader.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 14 landen bezocht
  28 reviews
  6 waarderingen

  “Klein maar fijn”

  Geplaatst 29-11-2017

  Leuven is een kleine stad, maar je hebt er meer dan genoeg te doen! Het oude gedeelte is erg leuk om door heen te lopen. Leuven kent ook een aantal leuke barretjes en erg goede restaurants waar je lekker kan eten!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  27 reviews
  51 waarderingen

  “Bars en Geschiedenis”

  Geplaatst 28-11-2017

  Leuven, Mooi, historisch, gezellig en leuke mensen. Leuven is een populaire studentenstad en de meeste attracties zijn dan ook gericht op studenten. Echter vind je er mooie architectuur, interessante musea en een heleboel leuke barretjes en restauranten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  26 reviews
  37 waarderingen

  “Compact centrum en erg gezellig”

  Geplaatst 26-11-2017

  Mooi compact historisch centrum waar héél veel studenten te vinden zijn. Mooie gebouwen zijn het stadhuis, net zoals de Sint-Pieterskerk en de universiteit. Je kunt ook lekker uitrusten in een van de parkjes zoals de kruidtuin! Zeker een bezoekje waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  54 reviews
  18 waarderingen

  “Studentenstad”

  Geplaatst 23-11-2017

  Leuven is een leuke stad voor één dag, hooguit een weekend. Je hebt botanische tuinen, een begein hofje en een prachtige kerk in het centrum. Het centrum is niet groot, maar er staan mooie gebouwen en je kan er heerlijke wandelingen maken!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  26 reviews
  18 waarderingen

  “Kleine fijne stad”

  Geplaatst 22-11-2017

  Leuven is een mooie maar rustige stad. De stad zit vol studenten door de weeks en ook wel in het weekend maar wij waren er in de herfstvakantie en dan zijn er maar weinig studenten in de stad zelf. Binnen een dag heb je de meeste bezienswaardigheden wel gezien waar onder het bijzondere Stadhuis. Gelukkig hadden we lekker weer en konden we de rest van de tijd vullen met op het terras zitten en dat kan je hier goed. We wilden ook nog graag naar de brouwerij van Stella Artois maar we waren helaas net te laat voor de laatste rondleiding. Wij werden dan ook geadviseerd om de volgende keer van te voren te reserveren.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Leuven reiservaring en tips!

Ben jij in Leuven geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 België specialisten

TUI

TUI

TUI biedt een breed aanbod autovakanties naar België met zowel last minute stedentrips, hotels en appartementen als ook actieve vakanties in de Ardennen.
Bezoek website


ANWB Campings

ANWB Campings

Overzicht van alle door ANWB erkende campings in België. Veel ervan zijn ook direct boekbaar via de ANWB Campings website!
Bezoek website


Kras

Kras

Naast weekendjes weg, stedentrips en autovakanties biedt Kras ook actieve vakanties, cruises en rondreizen naar België aan.
Bezoek website

Meer België reisorganisaties

D-reizen
D-reizen

Breed & voordeling aanbod.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

‘Internet only’ aanbiedingen.
Bezoek website

NS International
NS International

Met de trein naar België.
Bezoek website

Happy Home
Happy Home

Vakantiehuizen.
Bezoek website

Ardennen-online.com
Ardennen-online.com

Vakantiehuizen in de Ardennen.
Bezoek website

VakantieDiscounter
Vakantie Discounter

Last minutes, vakantieparken & campings.
Bezoek website

Natuurhuisje
Natuurhuisje

Vakantiehuizen in de natuur.
Bezoek website

27Vakantiedeals België

Bezienswaardigheden België

Alle bezienswaardigheden in België

Treintickets België


Hotels in België zoeken

Hotels in België zoeken
27Vakantiedeals België

Boek je vakantie naar België

TUI
1. TUI

‘Allround’ België aanbieder.
Bezoek website

ANWB Campings
2. ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

Kras
3. Kras

Breed aanbod België vakanties.
Bezoek website
Treinkaartjes België

Vind de goedkoopste treinkaartjes naar België
V.a. 20

Volg ons op Facebook