Stedentrip Leuven – waar staat Leuven bekend om?
Hoewel Leuven de hoofdstad is van de Belgische provincie Vlaams-Brabant, is het geen grote stad. Leuven heeft niet de uitstraling van andere bekende Vlaamse steden als Antwerpen, Brugge en Gent, maar het is wel dé Vlaamse universiteitsstad bij uitstek. Ga op stedentrip naar Leuven tijdens het academische jaar. In de zomermaanden juli en augustus zijn de meeste studenten naar huis en mis je grotendeels de sfeer van de bruisende studentenstad die Leuven is.
De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) bestaat al sinds 1425 en is gevestigd in diverse oude en nieuwe gebouwen in en rond de stad. Meer dan 50.000 studenten volgen in Leuven een of andere masteropleiding. Verbaas je niet als je een bordje met de tekst ‘Kot te huur’ tegenkomt. Met een ‘kot’ bedoelt men hier geen berghok, maar een studentenkamer. Vlaamse studenten zitten immers ‘op kot’ (= wonen op kamers). De deurbellen aan vele huizen zijn daarom voorzien van een soort morsecode, welke je moet gebruiken om een student aan de deur te krijgen.
Leuven stedentrip boeken – onze tips!
- NS International – treintickets
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Voordeeluitjes – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – alle hotels
→ Bekijk aanbiedingen
Bezienswaardigheden Leuven
Fonske, de Bron der Wijsheid
De bekendste student in Leuven is ongetwijfeld Fonske. De volledige naam van Fonske is Fons Sapientiae, Latijn voor ‘Bron der Wijsheid’. Fonske is een standbeeld op het Rector De Somerplein. Het beeldje stelt een student voor die een boek in zijn handen heeft en kennis opdoet, gesymboliseerd door water dat hij in zijn hoofd giet. De talrijke Leuvense studentenclubs zorgen ervoor dat Fonske regelmatig een nieuw jasje aanheeft.
De Leuvense kotmadam
Een ander bekend monument is De Kotmadam op de Leuvense Oude Markt. Dit standbeeld symboliseert de Leuvense ‘kotmadam’, de ‘bazin’ van een studentenhuis. Deze vaak strenge en bazige vrouw ziet erop toe dat ‘haar’ studenten het studentenhuis op orde houden. Na een slecht examen biedt ze echter ook een schouder om op uit te huilen.
De universiteitsbibliotheek
De centrale bibliotheek van de universiteit is met haar markante toren het opvallendste universiteitsgebouw. Gelegen in het hartje van Leuven aan het Monseigneur Ladeuzeplein, telt de centrale bieb zo’n vier miljoen boeken.
- De oorspronkelijke bibliotheek werd platgebrand aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het huidige gebouw is in neo-renaissancistische stijl opgetrokken in de jaren twintig van de vorige eeuw.
- Bezoek vooral de fraaie leeszaal (alleen in het weekend) en de bibliotheekstoren, die een weids uitzicht biedt over de stad. Een standaard ticket inclusief audiotour kost €7.
De bekendste Leuvense gebouwen
Het Leuvense stadhuis
Het Leuvense stadhuis prijkt op zowat alle ansichtkaarten van de stad. Dit gebouw uit 1493 op de Grote Markt is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld met honderden beelden van historische figuren op de gevels. Tegenwoordig gebruikt het stadsbestuur het gotische gebouw alleen nog voor allerlei plechtigheden. Het is mogelijk om de schitterende zalen van het stadhuis te bezoeken onder leiding van een gids.
De Sint-Pieterskerk
Tegenover het stadhuis tref je de laatgotische Sint-Pieterskerk aan. Elk jaar rond eind september, bij de plechtige opening van het academische jaar, trekt een stoet van professoren in toga van de universiteitshal naar de Sint-Pieterskerk. De kooromgang van de Sint-Pieterskerk werd ingericht als museum. Hier kun je onder meer het meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts bewonderen.
De brouwerij van Stella Artois
Het is niet het meest aantrekkelijke deel van Leuven, de industrie rond de Leuvense Vaart. Maar hier is wel een wereldberoemde Leuvense brouwerij gevestigd: Stella Artois. Het bier van Stella Artois is een vermaarde Belgische pils. Bierkenners zijn ongetwijfeld geïnteresseerd in een interactieve rondleiding. Deze vinden plaats op zaterdagen en zondagen.
Wat moet je nog meer gezien hebben in Leuven?
Liefhebbers van planten en kruiden halen hun hart op in de Kruidtuin, de oudste botanische tuin in België. De universiteit legde deze tuin aan in 1738 voor de studenten geneeskunde.
Het M-Museum herbergt een collectie oude en nieuwe kunst, voornamelijk van Leuvense en Brabantse kunstenaars, van de middeleeuwen tot de 19de eeuw.
Het Groot Begijnhof uit de 13de eeuw bestaat uit een verzameling schilderachtige huisjes, steegjes, tuintjes en pleintjes. De huisjes worden tegenwoordig bewoond door studenten en universiteitsmedewerkers. In het begijnhof ontsnap je even aan de drukte van het Leuvense stadscentrum.
Stedentrip Leuven – 5 accommodatietips
- Hotel Martin’s Klooster ★★★★
Deze accommodatie is gevestigd in een voormalig 16de-eeuwse klooster in de Onze-Lieve-Vrouwstraat, op slechts 280 meter van de Oude Markt. Het hotel bezit onder meer een wintertuin en een bar met open haard. - Getaway Studios Leuven
Studio’s gelegen in de Vital Decosterstraat, op 350 meter van de Grote Markt. Voorzien van een volledig ingerichte keuken en een zithoek met flatscreen-tv. - Hotel Industrie
Goed beoordeeld budgethotel met een centrale locatie aan het Martelarenplein en tegenover het centraal station. De Grote Markt en het stadhuis bevinden zich op 5 a 10 minuten lopen. - Begijnhof Hotel ★★★★
Comfortabel hotel aan de Tervuursevest, op 200 meter van het Groot Begijnhof. Het hotel beschikt over een sauna, een fitnessruimte en een tuin met terras. - Bed and Breakfast Guesthouse Begijnhof
B&B gelegen tegenover het Groot Begijnhof, in de Schapenstraat. De B&B is gevestigd in een historisch pand uit 1613, op zo’n 800 meter van de Grote Markt.
Leuven, uitgaansstad bij uitstek
De Oude Markt is dé ontmoetingsplaats van studenten en jongeren in Leuven. Het wordt ook wel schertsend de ‘langste toog ter wereld’ genoemd. Hier vind je hier het ene café naast het andere. Het hele jaar door vinden er op de Oude Markt evenementen plaats, waaronder het Marktrockmuziekfestival in augustus en Leuven Kermis in september. Op de Grote Markt, in de buurt van het Monseigneur Ladeuzeplein en rond het Martelarenplein aan het station vind je eveneens talrijke cafés en terrasjes.
Om te shoppen moet je vooral in de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan zijn. Heb je na een interessante citytrip in Leuven honger en dorst gekregen? Ga dan naar de Muntstraat achter het stadhuis. Keuze genoeg aan restaurants, bars en cafés!
LEES OOK: Top-5 leukste en mooiste steden van België
Reizen naar Leuven – hoe kom je er?
De afstand van Utrecht tot Leuven is ongeveer 190 kilometer. Vanuit Nederland rijd je via Breda naar Antwerpen. Vanaf Antwerpen volg je verder de E19 richting Brussel. Neem op de ring rond Brussel autosnelweg E40 richting Luik. In de buurt van Bertem kies je de E314 richting Leuven. Met de trein kun je met de Thalys naar Mechelen reizen, en daar overstappen op een intercitytrein naar Leuven. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.
Leuven stedentrip boeken – onze tips!
- NS International – treintickets
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Voordeeluitjes – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – alle hotels
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!