Brugge (België) stedentrip? Álle bezienswaardigheden & tips wat te doen!

Brugge (België) stedentrip? Álle bezienswaardigheden & tips wat te doen!

Op stedentrip naar pittoresk Brugge, met zijn talrijke kanaaltjes en boogbruggen? Tijdens een citytrip naar ‘Het Venetië van het Noorden’ mag je een boottochtje op de ‘Brugse reien’ en een wandeling in de middeleeuwse stadskern niet overslaan. Bekijk alle bezienswaardigheden & tips en ontdek wat te doen in Brugge!

Door , laatst bijgewerkt op 31 augustus 2023
6 minuten lezen

Stedentrip Brugge – Waar is Brugge bekend om?

Wie beweert dat Brugge lijkt op een middeleeuws openluchtmuseum, overdrijft niet. Loop over de Brugse Grote Markt en je wordt omringd door de fraaie gevels van historische gebouwen. Brugge was 700 jaar geleden één van de belangrijkste handelssteden van Europa. De historische stadskern is zo goed als volledig intact gebleven. Het huidige Brugge, hoofdplaats van de Belgische provincie West-Vlaanderen, is een drukbezochte toeristische trekpleister in Vlaanderen. Lees hieronder verder voor tips over de leukste plekken en mooiste bezienswaardigheden van Brugge.

Brugge stedentrip boeken – onze tips!

Bezienswaardigheden Brugge – wat mag je niet missen in Brugge?

De Grote Markt

Begin je bezoek aan Brugge op de Grote Markt, het centrale plein in het historische centrum. Het 83 meter hoge 14de-eeuwse Belfort valt onmiddellijk op. Neem de moeite om de 366 treden van de trap te beklimmen en geniet boven van het schitterende uitzicht over de stad en de omgeving.

 • Rond het Belfort staan de Hallen, in vroegere tijden het belangrijkste handelscentrum van de stad. Sinds 1999 staan beide bouwwerken op de Unesco Werelderfgoedlijst.
 • Midden op het plein staat een standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee Bruggelingen die in het jaar 1302 de aanzet gaven tot een opstand tegen de Franse overheersers.
Grote Markt van Brugge

De Grote Markt van Brugge met de 83 meter hoge Belfort.

Brugge

Terrasjes op de Grote Markt.

De Burg, de Heilige Bloedkapel en het Stadhuis

Op het plein De Burg waan je je helemaal in de middeleeuwen. Bezoek de Heilige Bloedbasiliek, waar in de Heilige Bloedkapel de relikwie van het Heilig Bloed wordt bewaard: een koker waarin zich bloed van Christus zou bevinden. Als je de kans hebt, trek dan naar Brugge op Hemelvaartsdag. Op die dag vindt de Heilige Bloedprocessie plaats, waarbij de relikwie in een plechtige stoet door het Brugse stadscentrum wordt gedragen.

Heilige Bloedkapel, Brugge

De Heilige Bloedkapel.

Heilige Bloedkapel, Brugge

Interieur van de Heilige Bloedkapel.

Aan De Burg bevindt zich ook het fraaie gotische Stadhuis, één van de oudste stadhuizen in de Nederlanden. Bezoek op de eerste verdieping de Gotische Zaal, met een indrukwekkend hanggewelf en historische muurschilderingen. In de Historische Zaal wordt de geschiedenis van Brugge uit de doeken gedaan aan de hand van geschiedkundige voorwerpen en documenten.

Stadhuis van Brugge op De Burg

Het Stadhuis van Brugge op De Burg.

Het Begijnhof

Een andere topattractie is het Brugse Begijnhof. De schattige witgeschilderde begijnhuisjes stammen uit de 17de en 18de eeuw. Het huisje met nummer 1 is ingericht als een klein museum. Tegenwoordig wonen in het begijnhof Benedictijnse kloosterzusters.

Begijnhof in Brugge

Het Begijnhof in Brugge.

Het Minnewater

De plek bij uitstek voor romantische zielen is het Brugse Minnewater. Volgens de legende moet je met je geliefde over de Minnewaterbrug lopen om de eeuwige liefde te kennen. Het Minnewater is een schilderachtig meer met ronddobberende zwanen, grenzend aan het rustige Minnewaterpark.

Minnewater, Brugge

De Minnewaterbrug bij het Minnewater.

Overige Brugse bezienswaardigheden

Naast de Heilige Bloedkapel zijn de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal een bezoek waard. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk bevinden zich de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Bewonder het beeldje ‘Madonna met Kind’, een authentiek meesterwerk van niemand minder dan Michelangelo.

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Brugge

Kanaaltje in Brugge met op de achtergrond de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Vrijwel de volledige stadsmuur en vier stadspoorten zijn bewaard gebleven. De oudste stadpoort is de Smedenpoort uit 1299. De Kruispoort was een belangrijk verdedigingswerk en lijkt meer op een kasteel dan een stadspoort.

Smedenpoort, Brugge

De Smedenpoort stadpoort.

Het Groeningemuseum (Stedelijk Museum voor Schone Kunsten) is een absolute must voor elke kunstliefhebber. Brugge is al eeuwenlang het centrum van de kantnijverheid en daarom is er een museum aan gewijd: het Kantmuseum. Liefhebbers van Belgische bieren trekken naar brouwerij De Halve Maan. Tijdens een rondleiding leer je hoe typische Brugse bieren als Brugse Zot en Straffe Hendrik worden gebrouwen. Je kunt ook een privé speciaalbier tour inclusief bezoek aan lokale brouwerijen en bars boeken.

Natuurlijk moet je aan boord gaan van een van de talrijke toeristenbootjes om de Brugse kanaaltjes (de Brugse reien) af te varen. Een alternatief is een romantisch tochtje door de stad in een paardenkoets. Helemaal te gek is een verkenning van Brugge op een segway (je weet wel, zo’n bestuurbare plank op wieltjes) onder leiding van een gids.

Spiegelrei, Brugge

Het Spiegelrei kanaal en het Jan Van Eyck-plein.

Brugge, België

Stedentrip Brugge – 5 accommodatietips

 • Snuffel Hostel
  In de Ezelstraat, zo’n 800 meter van de Grote Markt. Hostel met een gemeenschappelijke woonruimte en een gedeelde keuken. Gratis ontbijt en gratis wifi.
 • Bed and Breakfast The Doghouse
  Gelegen aan de Verversdijk, op slechts 400 meter van de Heilige Bloedbasiliek. Kamers met een eigen badkamer en comfortabele zithoek.
 • Hotel Ter Brughe ★★★★
  Gelegen aan Oost-Gistelhof, grenzend aan een van de Brugse reien. Slechts 8 minuten lopen tot aan de Grote Markt. In een historisch pand, met een ontbijtzaal in een gewelfde kelder.
 • Appartementen De Drie Koningen
  Appartementencomplex in de Twijnstraat, op 250 meter van de Grote Markt. Met een binnentuin, een terras en een klein zwembad.
 • Martin’s Brugge ★★★
  Dit driesterrenhotel ligt op slechts 50 meter van de Grote Markt, vlak achter de beroemde 13e-eeuwse Belfort. Met terras, cocktailbar en privéparkeren.

Winkelen in Brugge

Verspreid over het centrum van de stad tref je talrijke winkeltjes met kantwerk aan. Voor antiek en brocante moet je naar de Hoogstraat en de Langestraat. De twee belangrijkste winkelstraten zijn de Steenstraat en de Noordzandstraat, met vooral kledingzaken en schoenwinkels. In de zijstraten vind je talloze kleine boetiekjes met souvenirs, vintagekledij, decoratie-artikelen en sieraden.

Winkelen in Brugge

Winkelen in de Steenstraat in Brugge.

Eten, drinken en uitgaan in Brugge

Eet- en drinkgelegenheden zijn er te over op de Grote Markt, rond het Zand, in het Zilverpand en rond het Simon Stevinplein. Op de gezellige Brugse terrasjes kunnen bierliefhebbers niet weerstaan aan de lokale bieren als Brugge Tripel, Abdijbier Steenbrugge of de eerder genoemde Straffe Hendrik. In Café ’t Brugse Beertje worden niet minder dan 300 verschillende bieren geschonken.

De ‘place to be’ om uit te gaan in Brugge is de Eiermarkt. Hier vind je meer dan genoeg bruine kroegen en danscafés om een flink nachtje te gaan stappen.

LEES OOK: Top-5 leukste en mooiste steden van België

Reizen naar Brugge – hoe kom je er?

Vanuit Utrecht moet je zo’n 230 kilometer rijden om in Brugge te komen. Vanaf Breda neem je de E19 naar Antwerpen. Op de ring rond Antwerpen volg je de E17 tot in Gent, waar je de E40 kiest richting Brugge. Nabij Oostkamp volg je nog een stukje de N31 tot in de stad. Treinreizigers nemen de Thalys tot in Antwerpen, en stappen daar over op een intercitytrein naar Brugge. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.

VIDEO: Brugge filmpje

Brugge stedentrip boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

58 Brugge reiservaringen en tips

 • Jacqueline Westerhoff op 22-01-2021

  “Het Venetië van het Noorden”

  De Vlaamse stad Brugge heeft als bijnaam het Venetië van het noorden en als je er eenmaal geweest bent, dan snap je echt wel waarom. De historische binnenstad staat niet voor niets in z'n geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst. De vele kanalen en bruggetjes hebben iets romantisch, zeker als je tijdens een rondvaart door de reien, zoals de Brugse kanalen worden genoemd, vergezeld wordt door de vele zwanen die in de grachten zwemmen. Wil je dat gevoel van romantiek zo lang mogelijk vasthouden, dan kun je een tochtje door de stad maken in een paardenkoets, deze vertrekken vanaf de markt, waar het Belfort (iconische klokkentoren) domineert.

  Iets verderop kom je op het nostalgische plein De Burg waaraan het uit de veertiende eeuw stammende stadhuis van de voormalige Nederlanden staat. Het wordt omringd door meerdere historische gebouwen uit ongeveer diezelfde periode. Verder zijn de witte godshuizen bijna uniek voor Brugge. Deze trapgevelhuisjes zijn grotendeels in wit kalksteen uitgevoerd. Ze zijn typerend voor het Begijnhof dat daarnaast nog bestaat uit grachtjes en kloostertuinen.

  Brugge is tevens een bourgondische stad en staat onder andere bekend om chocolade pralines die in de vele chocolade boutiques op authentieke wijze worden gemaakt. Er worden zelfs chocolade wandelingen door de stad georganiseerd en wie nog meer over de historie van de chocolade te weten wil komen, die kan terecht in het Choco-Story museum. Bierliefhebbers kunnen de stad niet verlaten zonder een echt Brugs biertje te hebben geproefd. Het Brugse witbier en Tripel zijn wereldwijd bekend en het Brugse zot, een wat steviger biertje heeft al meerdere internationale prijzen gewonnen. Je kunt het tijdens een rondleiding proeven bij de uit de mIddeleeuwen stammende huisbrouwerij de Halve Maan. Voor wie van hartige snacks houdt, mag eigenlijk een bezoek aan het Frietmuseum niet overslaan.

 • Ika te Nijenhuis op 17-01-2021

  “Superstart van de vakantie”

  Als tussenstop op weg naar Engeland hebben wij gekozen voor Brugge. Nog nooit geweest en wel eens gehoord dat het een leuk stadje is. Op ons gemak zijn we naar Brugge gereden ons hotel lag aan de rand van het centrum dus ideaal. Hotel Bagientje is een familiehotel waar we heerlijk hebben gegeten en lekker hebben geslapen. Het was schoon en de bedden lagen goed wel hadden we een gedeelde douche en toilet, maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben een kaart gekregen bij ons hotel en zo zijn we heerlijk door Brugge geslenterd, we hadden natuurlijk maar 1 middag en avond, maar wij vonden Brugge heel verrassend. Er is van alles te zien en je kan er lekker eten en drinken, er was genoeg keuze op de terrasjes. Voor ons was dit een heerlijke start van onze vakantie.

 • Rocco Lemmens op 12-01-2021

  “Brugge vol met chocola en striphelden”

  Als je in Brugge aankomt krijg je het idee terug in de middeleeuwen te zijn.

  Vol met gebouwen die je niet vaak nog ziet, en in de binnestad die omringd is met water tref je vele plekjes aan om eens lekker weg te dromen.
  Wij hebben een rondrit gemaakt met een koets, zo ontdek je het stadje met al zijn oudheden.

  Wandelend langs de kleine straatjes vind je overal bon bon winkels met de lekkere belgische chocolade. En ben je een stripliefhebber? De echte stripwinkeltjes vind je er ook, vol met strips die je nergens anders nog vindt. Suske & Wiske, Jommeke, de Smurfen, Kuifje en nog veel en veel meer.

  Moe van het wandelen? Dan is er altijd wel een plekje om te genieten van een warm of fris drankje met een lekkere wafel. En dan nog het friet museum ;)

  Brugge is een stad die ik zeker niet had willen missen.

 • Bernyf op 30-12-2020

  “Brugge”

  Supermooie stad maar wel klein. Eigenlijk heb je in een dag of 2 alles wel gezien. Maar wat je ziet is prachtig!!! Vanuit het van der valk hotel de stad ontdekt (super hotel!)
  Een rondvaart en met paard en koets door de stad!
  Overal waar je kijkt in de stad zie je de geschiedenis, alles heeft een verhaal. Heerlijke wafels met slagroom!
  Historicum is een interactief museum waar het verhaal van Brugge wordt verteld. Omdat het verhaal verteld en 'uitgebeeld' wordt is het een leuke ervaring. De kerken zij fantastisch!

 • Karin op 29-12-2020

  “Bourgondisch stadje”

  Heerlijk stadje! Niet groot, wandelend prima te doen. Terrasjes zijn er in overvloed en bierliefhebbers kunnen hun lol op daar! De brouwerij de halve maen heeft leuke rondleidingen! Een smal straatje verbindt 2 pleinen en halverwege dat straatje is een steeg met een poort. Stap er gerust binnen, er zit een top restaurant verscholen.

 • K. Stolk op 22-05-2019

  “Aanrader voor een stedentrip”

  Wat is het een heerlijke stad om te bezoeken. In de binnenstad staan vele mooie historische gebouwen. En wat een gezellige cafeetjes waar je heerlijke belgische biertjes kunt drinken. Ook de chocolade moet je zeker proberen! Het is een aanrader om Brugge ook vanaf het water te bekijken. Een bezoekje aan brouwerij de Halve Maan is een must do bij een bezoek aan Brugge. Ik heb ook genoten van het museum van Salvador Dali

 • Annemijn op 10-05-2019

  “Nog mooier dan Haarlem”

  Mijn favoriete stad in Nederland is Haarlem. In België hebben ze ook een soort Haarlem, maar dan misschien nog net een tikkeltje mooier. Brugge is een stad met veel sfeer en leuke straatjes en bezienswaardigheden. Zeker een stad voor een gezellig of romantisch weekendje weg. Wijzelf belandden in een gezellige Engelse pub met heerlijk eten!

 • Guus Berns op 06-05-2019

  “Veelzijdig Brugge”

  2 dagen in Brugge geweest. Brugge is een ongelooflijk veelzijdig en mooie stad. Het stikt van de prachtige bruggetjes die over de kanaaltjes door de stad lopen. Drink een Brugse zot op het terras en struin de straatjes door, dan kom je op de mooiste onontdekte plekjes. Ook een rondvaart over het water door de stad is een echte aanrader.

 • Wil Oomen op 05-05-2019

  “Bootje varen, bier drinken en een wafel eten.”

  Ik vind Brugge een hele gezellige en knusse stad. Drie dingen die je zeker moet doen: een bootje varen, een Brugse zot drinken en een wafel eten. Ga ook zeker de grote kerktoren in en breng een bezoekje aan de Burg en de naastgelegen basiliek. Verder zijn er veel historische monumenten en bouwwerken, dus het is ook heerlijk om gewoon lekker rond te dwalen.

 • Hubert op 04-05-2019

  “Leuk weekendje weg”

  Brugge vind ik een van de mooiste steden van België. Het is een mooie oude stad met grachten waar je lekker kan slenteren. Ook hier kun je zoals in elke stad in België op terrassen zitten om van een heerlijk Belgische biertje te genieten. Een boottocht en een tour door de stad in een paarden koets zijn aanraders om tenondernemen. Je kunt je er prima 2 of 3 dagen vermaken.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Brugge reiservaring en tips!

Ben jij in Brugge geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief