Nationale Parken in Amerika (VS): dít zijn de 20 mooiste!

Nationale Parken in Amerika (VS): dít zijn de 20 mooiste!
in Noord-Amerika, laatst bijgewerkt op 21 november 2023
9 minuten lezen · 0 reacties

Amerika beschikt over vele prachtige nationale parken, waarvan sommige tot de mooiste ter wereld behoren. Van woestijnen tot met sneeuw bedekte bergtoppen, de verscheidenheid in natuur en landschappen is enorm in Amerika. We hebben de 20 mooiste nationale parken van Amerika voor je op een rij gezet. Welke kies jij voor je Amerika rondreis?

Inhoud:

 1. Yellowstone National Park
 2. Yosemite National Park
 3. Grand Canyon
 4. Bryce Canyon National Park
 5. Glacier National Park
 6. Grand Teton National Park
 7. Rocky Mountain National Park
 8. Zion National Park
 9. Arches National Park
 10. Kenai Fjords National Park
 11. Sequoia National Park
 12. Big Bend National Park
 13. Great Smoky Mountains National Park
 14. Haleakala National Park
 15. Joshua Tree National Park
 16. Death Valley National Park
 17. Everglades National Park
 18. Acadia National Park
 19. Badlands National Park
 20. Olympic National Park

1. Yellowstone National Park

Grand Prismatic Spring, Yellowstone National Park

Yellowstone National Park is ‘s werelds allereerste nationale park en behoeft weinig introductie. Je vindt er een prachtige collectie van geisers en warmwaterbronnen, terwijl elanden, wolven en beren de hooggelegen bergruggen doorkruisen. De meest in het oog springende bron in Yellowstone National Park is de Grand Prismatic Spring, gelegen in het Midway Geyser Basin. Met een diameter van 113 meter en een diepte van 49 meter, behoort deze tot de grootste warmwaterbronnen ter wereld.

2. Yosemite National Park

Yosemite National Park

In de staat Californië ligt het imposante Yosemite National Park, bekend om zijn watervallen en granieten rotsen. Maar ook de valleien, groene weiden, mammoetbomen, meren en rivieren zijn hier een lust voor het oog. Ook leven er honderden diersoorten waaronder zwarte beren, poema’s, pikas en vleermuizen. Must-see attracties in het park zijn o.a. Half Dome en El Capitan, twee indrukwekkende Yosemite symbolen.

3. Grand Canyon

Grand Canyon

Met bijna vijf miljoen bezoekers per jaar is de Grand Canyon in Arizona één van ‘s werelds meest populaire natuurlijke attracties. Hét kenmerk van dit park is de enorme kloof die gemiddeld 1,6 kilometer diep is en zich uitstrekt over bijna 30 kilometer. Het 2 miljard jaar oude gesteente kleurt hier tijdens zonsopgang of voor zonsondergang levendig rood en oranje en zorgt voor een adembenemend uitzicht waar je even stil van wordt.

4. Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon National Park

Ondanks zijn naam, is het Bryce Canyon National Park in het zuidwesten van Utah, geen canyon. In werkelijkheid is het een reeks bizar gevormde, reusachtige stenen amfitheaters bestaande uit rode, oranje en gele rotsen. Het park beschikt over verschillende uitkijkpunten vanwaar je dit bijzondere en vurige landschap kunt bewonderen, wat vooral mooi is tijdens zonsopgang.

5. Glacier National Park

Glacier National Park

Glacier National Park is een prachtig gebied in het noordwesten van Montana. Met bijna een half miljoen hectare aan beschermd land, waaronder majestueuze bergtoppen, meren, alpenweiden en gletsjers, is dit park the place to be voor outdoor liefhebbers. Ook kun je hier wilde dieren spotten zoals elanden, grizzly beren, wolven en berggeiten.

6. Grand Teton National Park

Grand Teton National Park

Iets ten zuiden van het Yellowstone National Park ligt het Grand Teton National Park, in de staat Wyoming. Het park biedt een ongerept ecosysteem van alpentoppen, heldere blauwe meren, schaduwrijke bossen en een groot aantal zwarte en grizzly beren. De Snake River in het park is zeer geliefd onder vissers die hier vissen op forellen.

7. Rocky Mountain National Park

Rocky Mountain National Park

Het Rocky Mountain National Park in Colorado trekt ambitieuze en energieke wandelaars, die de stekelige bergpieken in het park willen beklimmen. Favoriet is de Longs Peak, die meer dan 4.267 meter hoog is. Het uitzicht vanaf de top daar is magnifiek, en kijkt uit over glinsterende blauwe meren, bossen en besneeuwde bergtoppen.

8. Zion National Park

Zion National Park

Het Zion National Park in Utah is een rood labyrint van canyons, bergen en monolieten en een populaire bestemming om te gaan bergbeklimmen of wandelen. In het park zijn vele gerenommeerde routes aanwezig, die verschillen in moeilijkheidsgraad. In het hart van het park vind je de Zion Canyon, een spectaculaire kloof die 800 meter diep en 24km lang is.

9. Arches National Park

Arches National Park

Verder in Utah ligt het Arches National Park, met meer dan 2.000 natuurlijk gevormde bogen. De bekendste boog van allemaal is de Delicate Arch, die terug te vinden is op het kentekenplaat van Utah. Deze boog, en zijn minder bekende broers en zussen, zijn allemaal gemaakt van levend rood en oranje zandsteen en zijn vooral bij zonsopgang en zonsondergang prachtig om te zien.

10. Kenai Fjords National Park

Kenai Fjords National Park

Hoewel je het Kenai Fjords National Park in Alaska kunt bereiken per auto (via Seward), is het ook een populaire pitstop tijdens cruises door Alaska. In het park vind je ‘s werelds grootste ijsveld, het Harding Icefield, en ook tref je er prachtige fjorden en kolossale gletsjers. Dieren die je hier kunt spotten zijn o.a. zeeleeuwen, bruinvissen en orka walvissen.

Rondreis of roadtrip Amerika boeken?

11. Sequoia National Park

Sequoia National Park

In de Sierra Nevada, iets ten zuiden van Yosemite, ligt het Sequoia National Park waar je de beroemdste bomen van Noord-Amerika vindt: de reuzensequoia’s. Het park is ook de thuisbasis van de grootste boom ter wereld qua volume: de General Sherman boom. Het grootste deel van het park is nog een onberijdbare wildernis en vertegenwoordigt nog de tijd voordat de eerste Europeanen in Amerika aankwamen.

12. Big Bend National Park

Big Bend National Park

Eén van de grootste, meest afgelegen en minst bezochte parken in Amerika is het Big Bend National Park in Texas. Het is dé plek voor het maken van rustige wandelingen, boottochten en het spotten van vogels. Je treft hier vele soorten platen en dieren, zowel levend als dood: archelogen hebben hier zelfs fossielen opgegeraven die meer dan 9.000 jaar oud zijn.

13. Great Smoky Mountains National Park

Great Smoky Mountains National Park

Het Great Smoky Mountains National Park bevat enkele van de oudste bergen ter wereld en is het meest bezochte nationale park in Amerika. Het park strekt zich uit over de staten Tennessee en North Carolina en bestaat uit zo’n 250.000 hectare aan dichte bossen, waar meer dan 1.600 planten en diersoorten leven waaronder beren en herten. Ook vind je er meer dan 1.000 km aan wandelpaden over de spitse bergtoppen.

14. Haleakala National Park

Haleakala National Park

Samen met de prachtige regenwouden en tal van bedreigde diersoorten, is de slapende vulkaan hét hoogtepunt van het Haleakala National Park op het eiland Maui in Hawaii. De enorme krater trekt dagelijks vele avonturiers die naar de top van de nok klimmen voor een betoverend uitzicht tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Zodra de zon is verdwenen komen de telescopen tevoorschijn vanwege de buitengewoon heldere luchten die je hier aantreft.

15. Joshua Tree National Park

Joshua Tree National Park

Het Joshua Tree National Park is een overwegend met rotsen bezaaide wildernis die zich uitstrekt door twee woestijnen in Californië – de Mojave en Colorado. Het park is vooral bekend vanwege de gelijknamige plant, de Joshua Tree. Deze knoestige, verwrongen bomen groeien in de hoger gelegen, koelere Mojave-woestijn. Afgezien van de vegetatie, is het park een fervente favoriet onder kampeerders, wandelaars en klimmers.

16. Death Valley National Park

Death Valley National Park

Gelegen onder de zeespiegel, is Death Valley de laagste en droogste plaats in Noord-Amerika. Met temperaturen die kunnen oplopen tot naar 56 graden is het ook de heetste plek op aarde. Verbazingwekkend genoeg is deze vallei, vlakbij Las Vegas, toch de thuisbasis van verschillende wilde bloemen, vissen en anderen dieren, zoals de coyote en roadrunners.

17. Everglades National Park

Everglades National Park

Net buiten Miami ligt het Everglades National Park, een complex ecosysteem van moerassen, mangroves en prairie velden. Ook wonen er vele vogels en vind je er de beschermde Amerikaanse krokodil en de Floridapanter. Dit park in Florida is allen per boot of kano toegankelijk, en een populaire manier om het park te ontdekken is per airboat, waarbij je letterlijk over het water vliegt.

18. Acadia National Park

Acadia National Park

Op het Mount Desert Island, het grootste eiland voor de kust van Maine, ligt het Acadia National Park. De stranden, oceaan kust, granieten pieken, kalm bossen en kabbelende meren zijn een droom voor outdoor liefhebbers en fotografen. Ook vind je er de in groene mos gehulde Cadillac Mountain, waarvan gezegd wordt dat het iedere ochtend de eerste zonnestralen in Amerika opvangt.

19. Badlands National Park

Badlands National Park

De wilde en met gras begroeide prairies van Badlands National Park in South Dakota is de thuisbasis van het meest bedreigde landzoogdier in Noord-Amerika, de black-footed ferret. Deze prairies beslaan een gebied dat ooit zee was, waardoor er vele fossielen van mysterieuze zeedieren zijn ontdekt hier. In het park kun je de meest recente vondsten bewonderen in een fascinerende fossiele steengroeve en laboratorium.

20. Olympic National Park

Olympic National Park

Met een oppervlakte van meer dan een half miljoen hectare, omvat het Olympic National Park in de staat Washington drie ecosystemen: van kolkende rivieren, de oudste bossen op het continent tot steile besneeuwde bergketens. Het park beschermt ook de grootste wilde kudde van Roosevelt elanden in de wereld.

Rondreis of roadtrip Amerika boeken?

Meer lezen:

Tags: ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief