Laos ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

61 Laos reiservaringen en tips

Bezienswaardigheden

7,9

Gastvrijheid

8,2

Natuur

8,9

Stranden

7,0

Eten

7,9Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

 • Profiel Addy Revet
  op 23-02-2015
  65 landen bezocht • 6 reviews • 2 waarderingen
  8,5

  “Evenhelemaalweg.LAOS!!!”

  De grensovergang bij Chian Khong/Huayxai leek ons een prima plek om Laos in te gaan, dus dat werd een nachtbus vanaf Bangkok, om de volgende ochtend aan te komen in een klein Thais dorpje. Bleek dat ook daar Loi Kratong werd gevierd, dus als een soort van halve celebrities met de lokale bevolking feestgevierd, en dat konden ze behoorlijk! De volgende dag de grens over, dit was allemaal niet zo spannend, bootje de Mekong over nemen (ik geloof dat er tegenwoordig een brug is, maar dat weet ik niet zeker), klein kantoortje in met 20 dollar en een pasfoto, duurde een goed kwartier en iedereen welkom in Laos!
  Van hier uit zijn er eigenlijk 2 opties: met de slowboat in 2 dagen naar Luang Prabang, of verder naar het noorden. Wij kozen voor het laatste, om in Luang Nam Tha een paar dagen door de jungle te kayakken.

  Luang Nam Tha zelf is niet echt spannend, maar er zijn best wel wat operators, dus voor degenen die de bossen in willen is er altijd wel iets te vinden! Wij vonden het absoluut de moeite waard! Ook kun je in het noorden van Laos kiezen voor een alternatief verblijf in de jungle bij ‘the Gibbon experience’ al is dit een tijdje geleden gesloten ivm veiligheid, ik weet niet of dat nog steeds het geval is. Als het open is is het, van wat ik van medereizigers heb gehoord een absolute aanrader! (In het droge seizoen!!!! In het regenseizoen is het uberhaupt de vraag of je er heen komt)
  1 van de dingen die in Laos, en vooral in het bergachtige gedeelte, op de koop toegenomen moeten worden is de LANGE reistijden. Na onze avonturen in het noorden duurde de rit van Luang Nam Tha naar Luang Prabang een uurtje of 15. In een overvol gepropte minivan. Zonder airco. Op dat moment was er geen alternatief vervoer, maar ik kan me voorstellen dat er langzamerhand voor iets als een prive busje kan worden gekozen. Ook de rit van Luang Prabang naar Vang Vieng was behoorlijk lang.

  Aangekomen in Luang Prabang dachten we dat het een goed idee zou zijn voor een iets duurder hotel aan de waterkant te kiezen. Hebben we 1 nacht overnacht en daarna gewisseld, is overbodig!! Ik vond over het algemeen de accommodatie in Laos prima waar voor je geld. In Luang Prabang kun je moeiteloos 4 dagen verblijven zonder je te vervelen. Fietsritjes, naar de Kuang Si falls (absoluut doen!!) tempelcomplex bezoeken en de nachtmarkt, daarnaast ook een heerlijk klimaat en gewoon rondslenteren in het koloniale ‘stadje’. Qua nachtleven goed om te weten: Om 11 uur ’s avonds sluit de tent..(toen wij er waren tenminste)

  Volgende stop: Vang Vieng! Vooral bekend vanwege het tubing natuurlijk. (In een grote binnenband de rivier af ‘cruisen’ onder het genot van een drankje en ‘pitstops’ bij de barretjes met glijbanen en swings langs de (schitterende!!) route) Check als je puur hiervoor naar Vang Vieng wil even of het uberhaupt mag, want het wordt de laatste jaren af en aan verboden en weer toegestaan. Dit ivm de ongelukken die gebeuren, 99% van de tijd vanwege te bezopen mensen die het nodig vinden stommiteiten uit te halen. Als je enigszins nog je verstand kan gebruiken gebeurt er niets gevaarlijks en heb je een of meerdere geweldige dagen!
  Naast tuben is er rond Vang Vieng nog veel meer te doen, veel heeft te maken met de schitterende omgeving! Fietstochten, zwemmen in de blue lagoon, klimmen, grotten...Overnachten in Vang Vieng kan extreem goedkoop, wij betaalden iets meer dan 1 dollar per kamer, inclusief gratis bananen en koffie!

  Vanaf Vang Vieng zijn wij toen nog naar Vientiane gegaan; deze stad is wat mij betreft niet echt boeiend dus hier ga ik ook niet al te veel woorden aan vuil maken. Helaas zijn we niet verder gekomen in Laos, omdat we ook nog in Cambodja tijd wilden doorbrengen dit keer. Achteraf gezien hadden we meer tijd voor Laos in moeten plannen, vooral het reizen hebben we zwaar onderschat...

  Al met al een absolute aanrader! (Tenzij je alleen maar van strandvakanties houdt xD)

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Luang Prabang • Vang Vieng • Luang Namtha

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 9
  • Eten: 7
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd november 2010 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Mariska
  op 07-02-2015
  54 landen bezocht • 74 reviews • 12 waarderingen
  9,3

  “Wat een verrassing!”

  Onze laatste reis voerde naar Cambodja, het zuiden van Thailand en daartussenin Laos en wat een verrassing was het bezoek aan Laos! We hadden er al goede verhalen over gehoord van mensen, maar dachten dat het toch een groot backpackersfestijn was en niet voor werkende twintigers/dertigers zoals wij. Maar wat hadden we het mis. We begonnen in Vientiane, heerlijk daar een dagje rond gelopen en de belangrijkste bezienswaardigheden bezocht en natuurlijk even over de night market geslenterd 's avonds. Toen met de bus (die uiteraard een uur te laat vertrok, "Relax, it's Laos!") naar Vang Vieng, waar we 1 nachtje bleven en toch maar even het tuben gedaan hebben. Ooit bekend als hét feestparadijs, gelukkig is dit door het verbieden van de meeste barretjes langs de rivier een stuk minder geworden. Wij genoten tijdens het tuben met name van het uitzicht en zijn bij één bar even afgestapt maar ook snel weer opgestapt. Werd uiteraard een drankspelletje gedaan met de goedkope Lao Lao whiskey maar dat is niks voor ons. De omgeving van Vang Vieng is werkelijk prachtig, dus als je buiten het drukke centrumpje blijft waar alle backpackers zitten is het een geweldige plek om te verblijven. Daarna reden we met de bus (uiteraard ook weer veel te laat vertrokken) een angstaanjagende trip naar Luang Prabang. Wat waren wij blij er te zijn, want we dachten wel 10x te zullen verongelukken met onze roekeloze chauffeur. Gelukkig kwamen we goed aan en hebben we in Luang Prabang heerlijke dagen gehad met uitstapjes naar het Elephant Nature Camp, de Kuang Si watervallen en een dagje rondfietsen naar tempels en andere bezienswaardigheden in het centrum. Combineer al dit moois met lekker en goedkoop eten en vriendelijke mensen en je hebt de perfecte vakantiebestemming!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Vang Vieng • Luang Prabang • Kuang Si watervallen

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 10
  • Eten: 9
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd november 2014 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Nennien Boudewijns
  op 29-01-2015
  22 landen bezocht • 17 reviews • 13 waarderingen
  7,0

  “Geen makkelijk land, wel bijzondere ervaringen!”

  Vanuit Bangkok hebben we de nachttrein naar Chiang Mai genomen, toen met de bus naar de grens met Laos. Daar begon de reis met een fantastische 2-daagse tocht over de Mekong richting Luang Prabang. We hadden voor een iets luxere boot (Shompoocruise) gekozen, wat echt dubbel en dwars het geld waard was. Het eten was eenvoudig maar erg lekker en er was genoeg plek om te zitten en te relaxen!
  Het is een slowboat (speedboot wordt sterk afgeraden ivm talloze dodelijke ongelukken) waardoor je alle tijd hebt om de prachtige voorbijtrekkende landschappen goed in je op te nemen.

  Luang Prabang heeft een hele relaxte vibe; relaxte en vriendelijke mensen, mooie zonsondergangen aan de Mekong en leuke eettentjes / barretjes.
  Ben je ervan bewust dat er een avondklok geldt, waardoor alles vroeg dicht is.
  Een absolute must is vroeg op te staan om de processie van de monniken te kunnen aanschouwen. De monniken maken hun dagelijkse route langs de rijen mensen met offers. Ze zijn afhankelijk van giften van de gemeenschap.
  Een nadeel is dat toeristen niet altijd de moeite nemen zich in de traditie te verdiepen waardoor ze acties begaan die als zeer respectloos worden opgevat, zoals van dichtbij fotograferen, de processie hinderen etc.
  Je kunt respect tonen voor het land en de gebruiken door je er in te verdiepen en de omgangsregels in acht te houden!

  Vanuit Luang Prabang hebben we een tweedaagse trekking gemaakt door het noorden en hebben we bij een bergstam geslapen. De mensen waren nogal gereserveerd en lastig om contact mee te maken, maar de kinderen vonden het fantastisch; gekke, lange, blanke mensen. Een hele bijzondere ervaring!

  Vang Vieng is het actieve centrum van Laos; je kunt er tuben, raften, mountainbiken, quadrijden, luchtballonvaren (aanrader!!) etc. Het stadje ligt in prachtige natuur maar wordt eigenlijk min of meer vergiftigd door alle toeristen; de plaatselijke bevolking heeft zich helemaal aangepast aan de zuipende en druggebruikende backpackers. Eerlijk is eerlijk, het stappen is er erg leuk! Maar het doet toch wel een beetje pijn om te zien hoe de bevolking alle traditionele normen en waarden overboord gooit om er hun geld mee te kunnen verdienen. Wij hebben in ieder geval een erg ambivalent gevoel overgehouden aan deze trip.

  Vientiane diende voor ons vooral als toegangspoort terug naar Thailand. Het is officieel de hoofdstad, maar heeft veel minder charme dan Luang Prabang. Naar mijn idee niet de moeite waard om langer dan 1 nacht te blijven...

  Hoewel ik bijzondere ervaringen heb opgedaan in dit land zou ik mensen niet zo snel aanraden hierheen te gaan. Met name omdat andere landen in Azië qua natuur minstens hetzelfde te bieden hebben, de mensen wat afstandelijk zijn waardoor je minder snel contact met de plaatselijke bevolking maakt, je extra dagen moet uittrekken voor het reizen vanwege het slechte wegennet en omdat we niemand tegen zijn gekomen die niet ziek is geworden (diarree, overgeven etc) inclusief ons eigen clubje van 5.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Luang Prabang • Mekong River • Vang Vieng

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 9
  • Eten: 5
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd maart 2014 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Rubben S.
  op 02-01-2015
  2 reviews • 0 waarderingen
  7,5

  “Mooie natuur, minder indrukwekkende keuken”

  Vanuit Thailand ben ik met een longtailboot naar Luang Prabang gevaren. Dit is een erg leuke en mooie ervaring. De tocht duurt zo'n twee dagen en onderweg overnacht je in een nabijgelegen dorpje aan de Mekongrivier. Luang Prabang is een erg leuke plek, waar ik met name de nightmarket erg leuk vond. Qua accommdatie lijkt het er allemaal wat prijziger dan bijvoorbeeld in Thailand, maar een beetje zoeken kan je al snel goede budgetopties opleveren. Neem zeker een kijkje bij de Kuang Si waterval, deze is erg indrukwekkend. Ik ben hier met een aantal anderen met de mountainbike naartoe gegaan, maar onderweg kwamen we met problemen omdat de trappers loszaten. Kies je voor dit type vervoer, doe dan altijd een goede check.

  Na 1,5 week in Luang Prabang te zijn geweest, zijn we met een taxi richting Vang Vieng geweest. Het kleine dorpje dat bekend staat om het 'tuben'. We zijn hier een dag of vier gebleven, wat echt voldoende was. Iedere dag een kater gaat je niet in de koude kleren zitten :). Een aanrader qua activiteit is het bezoeken van de lagoon en de nabijgelegen grotten.

  Tot slot het, voor mij in ieder geval, hoogtepunt van Laos: de 4000 Islands (Don Det). Een heerlijke plek waar je lekker kunt chillen. Kom tot rust in je hangmat met een view over de Mekong of geniet in de avonduren bij een kampvuurtje op het strand. Het kan daar allemaal.

  Qua eten vond ik Laos, zeker met de omringende landen, niet zo bijzonder. De curry's in Laos zijn zeker niet te vergelijken met die in Thailand. Als ik dan toch een hoogtepunt mag noemen, dan zijn het de heerlijke "samosa's" die met name veel te verkrijgen zijn op Don Det. Deze lekkernij komt oorspronkelijk uit India en bestaat uit een soort dichtgevouwen deeg. De vulling is bijvoorbeeld kokosnoot, banaan of kip.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Si Phan Don • Luang Prabang • Vang Vieng

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 9
  • Eten: 7
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd januari 2013 • 4 weken lang • alleen • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Eelke Joosten
  op 16-11-2014
  20 landen bezocht • 5 reviews • 1 waardering
  8,0

  “Laid back Laos”

  In Laos doet men rustig aan, alles op zijn tijd en uiteindelijk komt het goed. Of niet, ook goed. Als je een beetje in die flow raakt kun je heerlijk ontspannen in Laos. Wij waren er drie weken en gingen via Don Det naar Vientiane, naar Vang Vieng, naar Luang, Prabang naar Luang Namtha. De natuur is er schitterend, de rijstvelden waren prachtig groen en overal was wel een waterval te ontdekken waarbij je heerlijk in de poel kon duiken.

  Zodra we een bootje naar Don Det hadden geregeld voelden we ons heerlijk relaxed en dat werd alleen maar beter toen we een super fijne verblijfplaats hadden geregeld en we met onze beer lao in een hangmat boven de rivier hingen. Op Don Det is niet heel veel te doen of zien, maar dat is juist het idee. Een beetje wandelen of een keer naaste de watervallen en het andere eiland fietsen, in je hangmat hangen en een keer in een band springen om de rivier af te reizen. In het 'dorp' heb je voor de liefhebbers overigens ook permanente 'friends' marathons(?). Vanwege tijdsgebrek zijn we gevlogen naar Vientiane waardoor we helaas een stuk binnenland gemist hebben. Vientiane moet toch zonder twijfel wel de meest rustige hoofdstad van heel Azie zijn, maar wel gemoedelijk. Wij vonden de boulevard leuk om wat te drinken en hebben een hele dag heerlijk rondgefietst van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, aan die dag hadden we ook wel genoeg trouwens. We zijn toen met de bus naar Vang vieng gereisd wat vooral bekend staat om de party scene maar sinds daarbij de nodige ongelukken zijn voorgevallen is dat wat ingeperkt. Wij gingen juist naar de andere kant van de rivier waar het heerlijk rustig is, de rijstvelden heel mooi tegen de karst bergen afsteken en waar je dichtbij de 'Blue lagoon' zat, een mooie blauwe poel waar je met een liaan in kan slingeren (of voor de durfals: uit een hoge boom in kan springen). We deden een scootertocht en zochten twee rustige watervallen op waarin we heerlijk konden zwemmen. Vervolgens reisden we met de nacht bus (niet echt een aanrader) naar het prachtige Luang Prabang. Het is er rustig, er zijn veel tempels en een leuke nachtmarkt. In de buurt zitten prachtige watervallen die het meest doen denken aan een tropisch zwemparadijs 'in het echt'. We vonden het zo heerlijk dat we een paar keer gingen. Vervolgens hebben we de lange reis (zgn 6 uur maar uiteindelijk twee keer zo lang) maar Luang Namtha gemaakt om te gaan trekken. Dat was een heel avontuur, de wegen waren niet heel begaanbaar door het regenseizoen en overal zaten bloedzuigers. Het dorp waar we uiteindelijk kwamen was heel afgelegen, geen electiprispciteit en wegen etc, heel bijzonder. Iedereen was er buitengewoon vriendelijk en vrolijk. We sliepen er niet veel omdat we bij iemand in huis sliepen die boven een horde boerderijdieren en met tien man in een klein kamertje sliep maar de ervaring was heel mooi. Na acht uur terug trekken kwam de bewoonde wereld weer in zicht en was de beerlao zeer verdiend. Laos zou ik aan iedereen aanraden!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Don Det • Luang Prabang • Vang Vieng

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 9
  • Eten: 8
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd juni 2013 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Jeroen Schaapveld
  op 11-11-2014
  20 landen bezocht • 5 reviews • 3 waarderingen
  8,3

  “Luang Prabang Hier wil ik wonen! ”

  Nog steeds denk ik na drie jaar met weemoed terug aan de Utopia bar in Luang Prabang. Iedere avond gaf ik daar yogales op een houten plateau met een ondergaande zon. Zen by day Groove by night. Toen Rob mij een baan aanbod wilde ik blijven, maar zonder internationaal onderwijs en slechte
  medische zorg was dat toen geen optie. Wie weet komen we er deze reis wel weer terug.

  Luang Prabang de mooiste stad in Azie die wij gezien hebben met zijn meer dan 30 actieve kloosters zijn alms giving zijn avondmarkten , zijn fried chicken, zijn vele mooie loungebars en zijn wonderschone omgeving met prachtige watervallen. The place to be voor jong en oud. Ik was er echt verliefd op.

  Maar ook de omgeving van Vang Vieng. Nee niet het comadrinken maart wel het tuben en kanoën over de rivier met de prachtige natuur om je heen het ongerepte landschap de eenvoud en de rust dat is de reden waarom je naar Vang Vieng moet gaan.

  Of Muong Noi waar de tijd stil heeft gestaan en er een serene rust heerst die hopelijk ook niet door de jeugd gaat worden verstoord. Dat is mijn zorg. Respecteer de cultuur, de natuur en voorkom dat AZie een zuipfestijn wordt met hangende jongeren in korte truitjes of geen truien korte broeken wat we slikken toch malarone. Dengue is een groter risico dan Malaria en daar kun je je niet tegen beschermen. Maar als je de spiritualiteit en de kracht van de schoonheid van de natuur wilt ervaren ga dan naar Laos. Veel moeilijker te reizen dan bijvoorbeeld Maleisië maar wel prachtig om te ervaren

  kijk onze foto's op volop genieten in Azie of bestel ons boek

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Vang Vieng • Luang Prabang • Muong Noi

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 9
  • Eten: 8
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd november 2011 • 4 weken lang • met familie • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Cor Roos
  op 20-09-2014
  21 landen bezocht • 1 review • 0 waarderingen
  8,8

  “superland”

  we zijn van thailand naar laos gereisd.verbleven ii Vientiane ,luang prabang en paxc.prachtig land.pacxe is niet veel bijzonders maar de omgeving is super.watervallen in de mekong.ook de dolfijnen in de mekong gezien.koffie plantages.luang prabang is de moeite waard mooie omgeving.(watervallen en markten).bijzonder vriendelijke mensen en prima hotels

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Luang Prabang • watervallen in de mekong

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 9
  • Eten: 9
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd november 2013 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Stephanie Beele
  op 20-08-2014
  12 landen bezocht • 10 reviews • 6 waarderingen
  9,5

  “ga niet te snel over dit land !”

  Laos maakte deel uit van onze rondreis door Zuid-Oost-Azië. We bleven er langer dan verwacht.. 4 weken. Wat mij betreft was dit dan ook het mooiste land van ons lijstje.

  We startten in het Noorden. Luang Namtha. Een plekje dat veel reizigers overslaan, en dat maakte het des te interessanter. Een beetje een verlaten plek, bestaande uit 1 hoofdstraat. De reden van ons bezoek was een trekking door de jungle. Met Green Discovery boekten we een tweedaagse trip: kajakken en wandelen. Green Discovery is iets duurder maar wel zeer betrouwbaar. Lunchen deden we op de grond, op een bananenblad met heel veel “sticky rice”. Slapen gebeurde in een authentiek dorpje op houten bedden. Een heel aparte ervaring!

  Volgende stop was Luang Prabang. Al een pak toeristischer, maar toch nog rustig met prachtige tempels. Wat daar niet kan ontbreken is het meevolgen van het ochtendritueel van de monniken. Elke morgen bij zonsopgang gaan de monniken aalmoezen ophalen. De mensen zitten al klaar met hun “sticky rice”. Als toerist moet je wel subtiel meevolgen, en bijvoorbeeld geen foto’s met flits trekken. Laos verschilt van zijn buurlanden omdat het boeddhisme nog sterk aanwezig is. Overal zie je monniken in oranje gewaden. Er zijn zelfs stoeltjes in busstations voorzien voor hen (zoals wij dat voor personen met een handicap hebben). Een bezoek aan de watervallen (wij kozen voor Tat Sae) gelegen in de buurt zijn zeker ook een aanrader (te bereiken met tuk tuk)

  Vang Vieng staat bekend voor zijn tuben (met een band het water afdrijven). Tot enkele jaren geleden was het daar eerder een feeststadje geworden, met verschillende bars langs de kant van het water. Maar omdat er wat ongelukken gebeurd zijn (combinatie alcohol met tuben/in water springen/…) zijn de regels strenger geworden, en gaat het er nu veel rustiger aan toe. Wij vonden het super om met een tube de rivier af te drijven. Zalig relaxen onder de zon.

  De hoofdstad Vientiane kan je gerust overslaan. Daar vonden we vooral gepensioneerde Franse toeristen terug en veel te dure kamerprijzen. Wij waren er 1 dag (om een lange busrit te vermijden en bezochten dan toch het Buddha Park. Geen must, maar wel een plek om leuke foto’s te trekken.

  Kong Lor is aan zijn opmars bezig. Toen wij er waren stonden er 2 guest houses. Ik vermoed dat er ondertussen wat bijgekomen zijn. Daar vind je een 7km lange bevaarbare grot. Onze uitdaging bestond er in om vanuit Kong Lor terug naar de bewoonde wereld te geraken. Met een groepje deelden we de enige tuk tuk die in het dorp reed. We besloten ons na veel nadenken te laten afzetten op de “intersection”. Gelukkig konden we elk vrij snel op een bus springen, die er elke mogelijke passagier toch nog wilden bij proppen (in het gangpad zitten is normaal daar)

  Top van de reis was voor ons toch het Bolavenplateau in Pakse. Je kan dat met de fiets bezoeken, maar volgens mij is het dan niet erg speciaal. We besloten eens te horen bij het bureautje van Green Discovery. Zij lieten ons weten dat we een trekking met ziplines konden boeken. Wij (4 vrienden) waren de enigen die die dag vertrokken. Midden in de jungle, ziplinen tussen de bomen, slapen in een boomhut, douchen onder een reuzenwaterval,… Ons eigen privé- sprookje!
  Deze ervaring is gelijk aan de meer bekende Gibbon experience. Deze moet je echter vooraf boeken, is in het Noorden van Laos, is veel duurder. Deze verborgen parel in het Bolavenplateau is dus een meer dan waardig alternatief!

  Onze laatste stop: de 4000 eilanden. Het was daar heel erg warm. We hebben er dus vooral in onze hangmat geluierd. Ook daar kan je watervallen bezoeken (KhonPhaheng en Somphamit). Elk zeker weer de moeite waard.

  Laos wordt volgens mij vaak te snel bezocht. Reizigers houden het vaak bij de zogezegde hoogtepunten en missen dan de mooiste stukken! TIP: ga dus niet voor de top attracties, neem je tijd om Laos te bezoeken (de afstanden zijn niet te onderschatten, en bus pech is geen uitzondering.). Get off the beaten track!!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Bolaven Plateau • Luang Namtha • Vang Vieng

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 10
  • Eten: 9
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd november 2012 • 4 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  2 waarderingen

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Inge
  op 13-08-2014
  36 landen bezocht • 3 reviews • 2 waarderingen
  7,3

  “Laos is nog niet verwesterd”

  Om in Laos te komen is het goedkoper om een vlucht naar Bangkok te boeken en van daar af met de trein (12uur) naar Laos (Vientiane) te gaan.

  Vientiane
  's avonds is er een markt bij de boulevard en kan je een drankje doen aan rand van de Mekong.

  Vanaf Vientiane kan met een truc naar Ban-na. Op de plek waar je uit de truc stapt staan borden in de richting een dorpje van waaraf je onder begeleiding van een guide naar de elephant tower kan lopen. De guides zijn niet duur en ze zorgen ervoor dat je een mooie wandeling maakt door de natuur, kan overnachten in de elephant tower en zorgen voor drie locale maaltijden. Deze koken ze ter plekke, als je interesse hebt kan je ze hierbij helpen. Onderweg naar de elephant tower wandel je alngs watervallen, mooie natuur en kom je buffelows tegen. De tower zelf valt wat tegen, de gidsen geven aan dat als je heel stil bent dat dan misschien de olifanten langs komen lopen, maar later bleek dat er al jaren geen olifanten meer gezien zijn. Dit maakt niet dat je de wandeling niet moet maken, het was het zeker waard. Op de terugweg hebben we nog een aantal mooie watervallen gezien en in gezwommen.

  Vang Vieng
  Dit dorpje ligt aan een rivier met veel bergen er om heen. De ideale plek om fietsen of een scooter te huren om de omgeving te verkennen. Je komt langs veel kleine dorpjes en grotten die je kan bezichtigen, ook zijn er een aantal grotten waar je in kan zwemmen (Tham Pou Klam).

  Luang Probang
  In Luang Probang kan je temples bezoeken, lunchen aan de mekong rivier en op de avondmarkt kan je heerlijk avondeten halen voor 1 euro. Het is een lopend buffet en alles zolang het op 1 bord past kost het omgerekend 1 euro. Vanaf Luang Probang kan je met de lang boot naar Thailanad om vanaf daar door te rijzen. Wij hadden ons minder geod voorbereid en hadden niet meer voldoende tijd om de lang boot te nemen. Gevolg was dat we nog twee keuzes hadden: of de reis terug maken met de bus richting bankok of een vliegtuig nemen naar Changmai en van daar uit verder reizen. Wij hebben gekozen voor het laatste, maar als we onze reis beter hadden voorbereid hadden we zeker voor de lang boot gekozen. Vaak is het leuk om niets voor te bereiden en niets te reserveren maar deze keer heeft het ons toch aardig wat geld gekost...

  Laos was een heerlijk lang om rond te reizen. Weinig verkeer, iedereen is relaxt en niemand probeert je meer te laten betalen dan nodig is en oneindig veel mooie natuur. Zeker een aanrader als je toe bent aan een relax-backpack-vakantie!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Ban-na • Vang Vieng • Luang Prabang

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 7
  • Eten: 8
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd maart 2011 • 3 weken lang • met vrienden

  1 waardering

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Peter Verburg
  op 14-07-2014
  17 landen bezocht • 48 reviews • 44 waarderingen
  8,3

  “Puur en authentiek Azië, vooral in het noorden”

  Laos is een beetje wat de rest van Zuid-Oost Azië 50 jaar geleden ook was (stel ik me dan zo voor): waar de geiten en kippen over onverharde weggetjes scharrelen en kinderen spelen met lekke ballen en een veeg modder op het gezicht, terwijl moeder in een grote pan buiten hun simpele houten huisjes rijst kookt en vader op het land ploegt. Vooral in het uiterste noorden rond Luang Namtha en Phongsali is het echt heel 'rural': een puur en authentiek platteland en bergen waar je geweldige trekkings kan maken langs stammendorpjes, rijstvelden en af en toe een bar op houten palen voor de broodnodige koude Beerlao (lekkerste bier ter wereld!). Wij zijn Laos binnengekomen via het noorden van Thailand, via Huay Xai. De meeste reizigers pakken daar de slowboat naar Luang Prabang, maar dan sla je echt zo'n beetje meteen heel Noord-Laos over, en da's naar mijn indruk nou juist het meest boeiende en authentieke deel. Wij gingen dus vanaf Huay Xai met een klein minibusjes naar Luang Namtha en hebben vanuit hier zowel prachtige scootertochten (naar grens met China, Muang Sing) als mooie trekkings met homestay's gemaakt. Daarna zijn we met een minibusje (makkelijk te regelen overal) door de bergen en het binnenland naar rivierstadje Nong Khiaw gegaan, ook een absolute aanrader, pal aan de rivier tussen de karstrotsen. Ontzettend chill, je kunt hier dagenlang een boekje lezen in je hangmat, er zijn maar enkele restaurantjes en barretjes, heel low key allemaal. Tip: http://www.nongkiau.com. Je kunt vanuit hier ook nog naar Muang Ngoi varen, dat nog geïsoleerder is zonder stroom enzo.

  Vanuit Nong Khiaw zijn we met een lange, smalle boot in dik 5 uur naar Luang Prabang gevaren, een geweldige boottocht. Luang Prabang is na Nong Khiaw en Luang Nhamta ineens wel hartstikke toeristisch, hier ineens arty barretjes, allerlei soorten moderne restaurants en boetiekhotelletjes. Maar het is wel een geweldig stadje waar je dagenlang heerlijk kunt rondstruinen, zeker als je even toe bent na wat meer leven en mogelijkheden (massages!). Ook indrukwekkend: de monikkenaalmoesloop 's ochtends voor dag en dauw (zie foto).
  We wilden nog via Vang Vieng naar Vientiane, maar lazen en hoorden zoveel zuip- en drugsverhalen over Vang Vieng dat we het wel best vonden. Meer iets voor feestende backpackers en allesbehalve het echte Laos. En Vientiane scheen wel ok te zijn, maar saaier en minder mooi dan Luang Prabang. We zijn uiteindelijk bijna een week in Luang Prabang gebleven, heerlijk relaxed, hebben nog de watervallen bezocht en wat nabijgelegen stadjes per scooter, en toen vanaf hier direct naar Bangkok gevlogen.

  Wat me van Laos vooral bijblijft is het pure noorden, met overal ontzettend lieve en mooie mensen, kinderen die naar je zwaaien, totale puur- en echtheid en ook vriendelijkheid. Je bent geen wandelende portemonnee en de mensen zijn oprecht geinteresseerd en vriendelijk, zij het soms ietwat verlegen. Het landschap is ook prachtig en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Thailand of Vietnam nergens nog volgebouwd of verpest door reclames of billboards enzo, geen snelwegen (je moet geduld hebben onderweg, harder dan 70-80 zul je nergens rijden ;-) Het is allemaal heel basic. En Laos is dan ook heel erg goedkoop, je kunt voor 10 euro een prima privé-kamer huren, betaal wat meer (30-40 euro) en je bent de koning te rijk! Eten viel ons niet tegen, al is het geen Thailand, en och, het Beerlao (dikke halfliterfles voor nog geen euro) is het lekkerste bier dat ik ooit gehad heb, zeker op zo'n plattelandsbar met uitzicht over de rijstvelden en dik 30 graden.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Laos:

  Luang Namtha • Nong Khiaw • Luang Prabang

  Mijn Laos beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 9
  • Eten: 7
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd april 2011 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

  2 waarderingen


  • 12 landen bezocht
   10 reviews
   6 waarderingen
   Geplaatst op 20 augustus 2014 22:29

   Het is inderdaad zonde om het Noorden over te slaan. helemaal akkoord! Wat betreft Vang Vieng: wij waren er in 2012, en de zuipfeesten zijn volgens mij verleden tijd. Alle bars aan de waterkant waren gesloten wegens ongevallen in het verleden... Leuk review!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

Deel jouw Laos reiservaring!

Ben jij onlangs in Laos geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief