Reiservaringen Polen, reisverhalen & tips over reizen naar Polen

Polen essentials

Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 2,5 uur
Richtprijs retourticket: € 125
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Evt. hepatitis B, rabiës, tekenencefalitis


Deel jouw reiservaring!

Vakantie Polen

Polen? Ja, Polen! Niet alleen een goedkoop land, en een land met schitterende historische steden zoals Krakau, Wroclaw en Gdanks, maar ook een van de weinige landen in Europa waar nog beren in het wild lopen. Polen heeft meer dan twintig nationale parken. Bialowieza is het oudste nationale park van Europa, met het enige oerbos van ons continent. In het zuidoosten ligt Bieszczady, het grootste park van het land, waar je bizons, beren, wolven en lynxen vindt. Deze lopen ook rond in het Tatra-gebergte, onderdeel van de Karpaten en met zijn uit steile bergen, valleien, grotten en meren een ideale bestemming voor de avontuurlijke wandelaar.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Polen

Hip en mooi Krakau

De toeristenmagneet Krakau is grotendeels intact gebleven na de Tweede Wereldoorlog en heeft om die reden meer originele gebouwen en monumenten dan welke andere stad in Polen. Hoewel het niet de hoofdstad is, is het wel de meest bezochte stad. En ook de mooiste. In Krakau zie je de mooiste stukjes Renaissance en Gotische architectuur en heb je het fabuleuze Rynek Glówny, het grootste plein van Europa, met zijn gezellige terrassen, paard-met-wagens, Lakenhal, barokke paleizen en gotische kerken. Andere hoogtepunten zijn onder meer de fabriek van Oscar Schindler, de zoutmijnen en de sfeervolle oude Joodse wijk Kazimierz. En: het nachtleven!

Must-see: Auschwitz-Birkenau

Tja. Als je in Polen bent, mag een bezoek aan het beruchte Auschwitz eigenlijk niet ontbreken. In het museum Auschwitz-Birkenau vind je 2 delen van het vroegere concentratiekamp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier meer dan een miljoen mannen, vrouwen en kinderen om het leven gekomen. Dit museum is hét symbool voor de Holocaust en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Heftig en overgetelijk.

Cultuur snuiven in Warschau

De hoofdstad zal het niet winnen van Krakau als het gaat om schoonheid. Wel heeft Warschau een interessante cultuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad platgegooid en sindsdien zijn ze bezig met herbouw en restauratie, wat met de fraaie binnenstad behoorlijk goed gelukt. De stad heeft een bruisende underground scene en herbergt diverse musea, zoals het Chopin Museum of het Nationaal Museum.

Tatragebergte

Een groot deel van Polen is vlak, maar in het zuiden vind je ruige gebergtes. Hier kun je hiken en mountainbiken op afgezette routes. Een aanrader is het Tatragebergte, een van de mooiste en wildste berggebieden van het land. In Zakopane waan je je in Pools Tirol. Ga je naar het noordoosten van het land, dan vind je vele meren voor watersporten. Kajakken en kanoën zijn hier de favoriete bezigheden.

< Lees minder

22 Polen reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

7,9

Op basis van 22 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8,8

  • Gastvrijheid: 8,3

  • Natuur: 7,7

  • Stranden: 7,3

  • Eten: 7,6

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Polen.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 8,0

    14 landen bezocht
    28 reviews
    3 waarderingen

    “Polen; leuk weekendje weg!”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd maart 2017 • 1 week lang • alleen • zelfstandig

    Polen is een prachtig land met mooie natuur en stranden. Het kent ook een paar grotere steden zoals; Wroclaw en Warschau. Waar ik beide ben geweest. Beide steden zijn perfect voor als je een rustig weekendje weg wilt of wanneer je met je voetbalteam een groot feest wilt bouwen. Overdag zijn er genoeg dingen te bezoeken en te doen. In de avond kan je er voor kiezen om ergens rustig een biertje te doen of je duikt het Poolse nachtleven in.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Warschau • Worclaw • Gdansk

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    31 landen bezocht
    13 reviews
    4 waarderingen

    “Wroclaw”

    Geplaatst 27-11-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in oktober 2017 • met familie • zelfstandig

    Als je naar Polen toe gaat slaan dan zeker Wroclaw niet over. Deze oude stad heeft een prachtig plein met vele leuke barretjes en eettentjes. Met name Spitz en Pierogarnia Stary Młyn zijn zeer de moeite waard om heen te gaan. Ook zijn er door de gehele stad kabouters in allerlei soorten "verstopt". Heel leuk om deze te zoeken en te sparen voor je foto collectie. Maar ook de omgeving van Wroclaw is rijk met natuur zoals het immens grote park Szczytnicki is de moeite waard om te bezoeken. Heerlijk wandelen daar en met Hala Stulecia is er ook nog het een en ander te zien! Vanaf eindhoven vlieg je binnen 1,5 uur naar Wroclaw toe in Polen!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Kabouters • Rynek Glowny • Park Szczytnicki

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    29 landen bezocht
    26 reviews
    4 waarderingen

    “Prachtig veranderd”

    Geplaatst 24-11-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in september 2017 • met partner • zelfstandig

    Al sinds 1985 kom ik in Polen en heb ik nog het echte Polen onder het bewind van de Russen meegemaakt. Hoe Polen in die korte tijd sinds ze onafhankelijk zijn geworden is opgebloeid is mooi om te zien. Het zijn vooral de grote steden die er nu veel westers uitzien en op het platteland is nog veel winst te halen. Al heeft het natuurlijk ook nog zijn charme dat je daar nog echt het sombere oostblok van toen terug kan zien. Als je naar Polen toe gaat doen dan vooral 2 a 3 steden aan, bijvoorbeeld Poznan, Wroclaw en Krakau maar ga ook zeker de binnenlanden in. Er is daar ook genoeg te zien en te beleven.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Wroclaw  • Poznan • Krakau

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    21 landen bezocht
    26 reviews
    14 waarderingen

    “Verrassend!”

    Geplaatst 22-11-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in augustus 2015 • met partner • zelfstandig

    Bij een rondreis door het Oostblok ben ik voor de eerste keer in Polen beland. In mijn hoofd voldeed Polen nog steeds aan het beeld wat ik gekregen heb door oorlogsfilms en verhalen. Werd ik hier toch even verrast! De mooiste stad is Wroclaw met een geweldig mooi oud plein en vele leuke barretjes. Ga met de lift naar boven in de "Skytower" voor het hoogste uitzicht van Polen. Het lokale eten is niet mijn persoonlijke smaak maar er zijn genoeg alternatieven.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Wroclaw  • Poznan • Warschau

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,6

    27 landen bezocht
    26 reviews
    17 waarderingen

    “Gastvrij, veel natuur, rust, genieten!”

    Geplaatst 21-11-2017 • gereisd juli 2015 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    We wouden eens wat anders dan de voor de hand liggende bestemmingen binnen Europa. Ik was al twee keer eerder in Polen geweest, maar alleen de toeristische delen. Het was nu tijd voor wat anders; het echte Polen. Zien hoe het land is en hoe de mensen leven.
    We zijn met auto en tent die kant op gegaan, zonder planning. Slechts een kaart van Polen met enkele plekjes omcirkeld waar we langs wouden rijden. Voor de rest zouden we wel zien waar we terecht kwamen en dat was ook waardoor we zo van Polen hebben genoten!

    Probeer kleine campings te vinden die niet eens op een kaart of in een boek vermeld staan. Er staan vaak bordjes langs de weg. Zo hebben wij o.a. bij een boer op zijn land geslapen, maar ook op een "camping" in de achtertuin van een Pools gezin. Dit kan allemaal in Polen. De mensen zijn enorm gastvrij en laten graag hun manier van leven zien.

    Er is volop natuur, veel mogelijkheden om te wandelen, kanoën, paardrijden, mountainbiken, etc. Het is soms wel even zoeken waar dit mogelijk is, want het massa toerisme is gelukkig (nog) niet op gang. Maar neem de tijd en zie waar je terecht komt.
    Wij hebben bijvoorbeeld een geweldige kano tocht beleefd doordat een Pool ons een flyer gaf terwijl wij op een parkeerplaats de benen aan het strekken waren. Zonder veel te kunnen communiceren hebben we het maar gewoon gedaan en zijn we in een kano gestapt.

    Leer ook eens wat simpele woordjes in het Pools zoals 'bedankt'of "goedemorgen". De bevolking waardeert het enorm als je hier je best voor doet.

    Tips:
    - Wolin National Park. Dit gebied is groot. Er zijn veel verschillende plekken om te wandelen en uitkijkpunten.
    - In het plaatsje Wolin hebben wij bij een Pools gezin in de tuin gekampeerd. Tussen de fruitbomen. In dit dorpje zit een simpele, maar lekkere pizzeria. Je zit hier gezellig tussen de lokale bevolking.
    - Camping Wajk, Piaseczno. Bij het Drwasko meer. Vanuit hier heb je de mogelijkheid om richting het meer te kanoën. Dit is een zware tocht en eigenlijk zie je vrij weinig. De rivier en het meer is veel te groot. Er zijn betere locaties om te kanoën. Geen aanrader dus.
    - Uitkijkpunt Jastrzebia Gora in Ostrzyce (Kaszubski Park Krajobrazowy, vlakbij Gdansk), Vrij toegankelijk om naar toe te lopen.
    - Uitkijkpunt Wieża Widokowa in Szymbark (Kaszubski Park Krajobrazowy, vlakbij Gdansk). Mooi uitzicht! Wel entree en parkeergeld betalen.
    - Czerwony Most nad rzeką Grabowa (nabij Polanow). Een oude spoorrails waar je naar toe en in de omgeving kan wandelen. Het ligt niet in de buurt van andere bezienswaardigheden dus ga hier alleen heen als je toch al in de buurt bent, anders kan je het gerust over slaan. Maar als je wel in de buurt bent, dan is dit wat mij betreft wel een leuk om eens te bekijken. Parkeren: Przytorze 12, 76-010 Polanów, Polen.
    - Stadnina Koni Białogóra, Rezydencja Wilków Morskich, Osiedlowa 2. Voor de paardrijfliefhebbers. Een goede stal waar je buitenritten kan maken naar het bos, duinen en strand. Paarden zijn in top conditie. Aanrader!
    - Kajaki Dębki, Spływy Kajakowe rzeką Piaśnica. De plek waar wij per toeval hebben ontdekt dat we er konden kanoën. Mooie tocht!
    - Last but not least: Auschwitz. Enorm indrukwekkend. Neem zeker weten een gids om het plaatje compleet te maken en het hele verhaal te beleven.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Woud van Białowieża • Auschwitz • Nationaal park Biebrza

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: 10

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,6

    38 landen bezocht
    13 reviews
    6 waarderingen

    “Polen, het land dat alles heeft”

    Geplaatst 21-11-2017 • gereisd maart 2017 • langer dan een maand • alleen • zelfstandig

    Polen is nog geen mega bekende reisbestemming. Gelukkig worden steden zoals Krakau en Warschau steeds populairder, zeker niet onterecht. De twee bekendste steden van Polen zijn elkaars tegenpolen. Krakau is een stad met veel geschiedenis, het oude centrum is prachtig om doorheen te lopen. Daarnaast is het een ideaal uitgangspunt om Auschwitz-Birkenau te bezoeken voor een dag. Warschau is daarentegen veel meer een stad waar je het communisme terugziet. Een strandvakantie kan ook, in het noorden van Polen ligt Gdánsk, een stadje aan de kust. Van hieruit ben je snel in Sopot en Gdynia, twee andere stadjes aan het strand.
    Qua natuur is er onder andere dichtbij Warschau het woud van Białowieża, een schitterend natuurgebied. In het zuiden is Zakopane weer het ideale uitgangspunt om het Tatragebergte te bezoeken, in de winter voor wintersport, in de zomer om de bergen te beklimmen.
    Naast deze plekken, zijn steden zoals Rzeszów, Lublin, Poznań en Łódź ook zeker het bezoeken waard.
    Daarnaast zijn de kosten van Polen aan de lage kant. Retour tickets zijn vanuit Nederland al vanaf 20 euro te boeken. Een fatsoenlijke maaltijd met een drankje kost je zo een 7 euro, in een milkbar kan dit zelfs nog goedkoper, een halve liter bier kost rond de 1 a 2 euro. Dingen die zeker de moeite waard zijn om te proberen in Polen zijn: Pierogi: Poolse dumplings, Placki: aardappelpannenkoekjes, zapiekankie: soort van pizzastokbroodjes of stoofpotjes zoals Bigos of Czulent.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Krakau • Zakopane • Gdánsk

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,6

    26 landen bezocht
    26 reviews
    7 waarderingen

    “Verrassend divers en beeldschoon”

    Geplaatst 21-11-2017 • gereisd augustus 2015 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

    Omdat mijn familie uit Polen komt wist ik al dat Polen meer te bieden heeft dan de meeste mensen denken maar toch heeft het zelfs mij nog kunnen verassen. Wroclaw is een prachtige stad waar je zeker 2 dagen goed kunt vertoeven. Geen massatoerisme en het is net zo mooi als bijvoorbeeld Krakau (wat wel meer massatoerisme is). Vlak bij Krakau heb je de Wieliczka zoutmijnen. Wat een prachtige ondergrondse ervaring is dat. Een hele stad onder de grond mag je eigenlijk wel zeggen. En dan het Woud van Bialowieza. Een oerwoud in Polen tegen de Wit Russische grens aan. Het gevoel dat je krijg door naar de oude bomen te krijgen is onbeschrijfelijk. Je voelt je zo klein en nietig. Prachtig om mee te maken en te zien.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Wroclaw • Woud van Białowieża • Wieliczka-zoutmijn

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,6

    23 landen bezocht
    26 reviews
    7 waarderingen

    “Wat een veelzijdig land!”

    Geplaatst 20-11-2017 • gereisd juni 2015 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Inmiddels ben ik alweer drie keer in Polen geweest. Wat een gaaf land. Variërend van mooie oude steden als Wroclaw (de vierde grote stad in Polen wat in de oorlog geheel overeind is gebleven) en Gedansk (mooie havenstad aan de Oostzee). Krakau zelf heb ik niet bezocht, maar schijnt ook super te zijn. Polen is gelegen in het Oostblok, waardoor het eten en drinken prima te betalen is. De Poolse keuken is mijzelf niet erg goed bevallen. Gerechten als bigos en pierogi waren niet erg lekker. Al met al een aanrader om eens heen te gaan.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Sopot • Wroclaw  • Gedansk

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: 5

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    16 landen bezocht
    26 reviews
    6 waarderingen

    “Nieuwsgierig naar meer”

    Geplaatst 14-11-2017 • gereisd augustus 2015 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Mijn idee van Polen was precies het tegenovergestelde van wat het was. Het is een natuurrijk land, groen en met veel cultuur. Steden als Krakau en Gdansk zijn vol cultuur en bezienswaardigheden. In Krakau hebben wij vele kerken bezocht die de stad rijk was. De kosten voor verblijf en eten zijn vrij laag, dit maakt de vakantie ook extra leuk.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Krakau • Gdansk • Auschwitz

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    18 landen bezocht
    16 reviews
    2 waarderingen

    “Een reis door de geschiedenis van Europa”

    Geplaatst 03-11-2017 • gereisd juli 2017 • 1 week lang • alleen • zelfstandig

    "Je bent jong en je wilt wat" dat was wat ik waarschijnlijk dacht toen ik als 18-jarige in mijn eentje erop uittrok om het eigen continent te ontdekken met een backpack , na enkele omzwervingen in Duitsland kwam ik na een helse rit (man wat zijn de wegen tussen Duitsland en Polen verschrikkelijk) aan in Krakau, waar ik me voor het eerst sinds mijn reis echt thuis voelde. In mijn Hostel werd ik meteen door een vriendelijke Poolse dame bijgelicht over de geschiedenis van de stad en heel Polen. Het land heeft door de jaren heen verschrikkelijke periodes meegemaakt met als uitschieter natuurlijk WOII , het bezoek aan Auschwitz heeft een diepe indruk op mij nagelaten en is naar mijn mening een verplicht bezoek waard ter nagedachtenis van onze voorvaderen. Maar buiten de trieste geschiedenis heeft Polen ook verschillende andere troeven! Zo heb ik verschillende avonden heerlijk gegeten voor zeer weinig geld en is het Tatra gebergte een perfecte plaats om even tot rust te komen en veel minder toeristisch dan de Alpen of Pyreneeën!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Polen:

    Krakow • Auschwitz • Tatra gebergte

    Mijn Polen beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Polen reiservaring!

Ben jij onlangs in Polen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Top 3 Polen specialisten

Kras

Kras

Bij Kras vind je een groot aanbod bus- en autorondreizen door Oost-Europa, waaronder meerdere Polen rondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties biedt verschillende rondreizen en stedentrips naar Polen en ook losse accommodaties.
Bezoek website

Novasol

Novasol

Novasol is sinds 1968 de grootste Nederlandse aanbieder van particuliere vakantiehuizen in Polen, van in de Beskiden tot aan de Masuren.
Bezoek website

Meer Polen reisorganisaties

Goedkope vliegtickets Polen

Vergelijk hotelprijzen Polen

Top 3 Polen specialisten

Kras

Kras

Bij Kras vind je een groot aanbod bus- en autorondreizen door Oost-Europa, waaronder meerdere Polen rondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties biedt verschillende rondreizen en stedentrips naar Polen en ook losse accommodaties.
Bezoek website

Novasol

Novasol

Novasol is sinds 1968 de grootste Nederlandse aanbieder van particuliere vakantiehuizen in Polen, van in de Beskiden tot aan de Masuren.
Bezoek website

Meer Polen reisorganisaties