Stedentrip Krakau (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Stedentrip Krakau (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Krakau, ooit hoofdstad van het koninkrijk Polen, bulkt van de kerken, paleizen, kastelen en monumenten uit een roemrijk verleden. Krakau is tegenwoordig een levendige en gezellige stad met een bruisend nachtleven en met talloze shops, restaurants en bars.

Door , laatst bijgewerkt op 28 september 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. De Grote Markt
 3. De Wawelheuvel
 4. Overige bezienswaardigheden in Krakau
 5. Nachtleven
 6. Vakantie Krakau – Accommodatie tips
 7. Vakantie Krakau boeken
 8. Reiservaringen en tips

Krakau, de voormalige hoofdstad van Polen

Eeuwenlang was Krakau de hoofdstad van Polen; inmiddels is Warschau dat. Maar nergens ademt Polen nog zo veel historie als in Krakau. De oude binnenstad met haar imposante centrale marktplein overleefde de Tweede Wereldoorlog. De oude kerken en statige huizen staan nog fier overeind.

Van de 700.000 inwoners zijn er meer dan 100.000 student. Zij bevolken ’s avonds de vele nachtclubs, vaak gelegen in nauwe kelders. Steeds meer jonge toeristen ontdekken Krakau als bijzondere bestemming vol cultuur en sfeer.

Een stedentrip Krakau is populairder dan ooit. Tal van bezienswaardigheden lokken bezoekers naar Krakau. Vooral het historische marktplein met de Lakenhal en de Raadhuistoren, het Wawelkasteel en Wawelkathedraal, de voormalige fabriek van Oskar Schindler en de Kazimierzwijk trekken de aandacht. Hoog tijd voor een bezoek aan Krakau, volgens de UNSECO een van de mooiste steden van Europa.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Bezienswaardigheden die je in Krakau niet mag missen

De Grote Markt

In het hart van de tot UNESCO-Werelderfgoed verklaarde binnenstad van Krakau ligt Rynek Główny, een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Hier speelt een groot deel van het sociale leven zich af. Het vierkante plein meet ongeveer 200 bij 200 meter en van elke zijde lopen drie evenredige straten richting de stadsmuur. Dit unieke ontwerp stamt uit de dertiende eeuw.

Grote Markt, Krakau

Uit diezelfde tijd komt ook de enorme Lakenhal (Sukiennice) die aan het plein ligt. Vroeger was dit het centrum van alle handel, niet alleen van laken, maar ook van zijde, leer, was, zout enzovoorts. Tegenwoordig is het een overdekte markt vol Poolse prullaria. Op de bovenverdieping bevindt zich een afdeling van het Nationaal Museum van Krakau, met werken van negentiende-eeuwse Poolse kunstenaars.

De Raadhuistoren dateert uit de veertiende eeuw. Hij is 70 meter hoog en vanuit de bovenste ramen krijg je een prachtig uitzicht over Krakau. Opmerkelijk: de toren staat 55 centimeter uit het lood, mogelijk veroorzaakt door de sterke zijwind waarmee de toren voortdurend te kampen heeft.

Op het plein vind je ook de grote Mariakerk, met zijn twee ongelijke torens. Bewonder in de kerk vooral het houten altaarstuk en de glas-in-loodramen. In de oude wachttoren zit 24 uur per dag een trompetspeler die elk uur de traditionele ‘Hejnal’ speelt. Deze plotseling afgebroken melodie slaat terug op het jaar 1257, toen de dienstdoende torenwachter de vijandige Tataren zag aankomen. Hij blies op zijn trompet, maar moest zijn spel abrupt afbreken omdat hij geraakt werd door een pijl. Althans, zo gaat het verhaal…

Mariakerk, Krakau

De Wawelheuvel

Aan de zuidrand van de oude stad ligt de 228 meter hoge Wawelheuvel met het schitterende Wawelpaleis en de Wawelkathedraal. Het Wawelpaleis stamt uit de veertiende eeuw en diende als koninklijke residentie. Tegenwoordig is het een nationaal museum. Het kasteel telt niet minder dan 71 zalen, waarin een waardevolle kunstcollectie is ondergebracht.

Wawelheuvel, Krakau

In de veertiende-eeuwse gotische Wawelkathedraal werden in de middeleeuwen Poolse koningen gekroond en begraven. Een blikvanger in de kathedraal is het schrijn van de Heilige Stanislaus, patroonheilige van Polen. De crypte met de graftombes van de Poolse koningen is toegankelijk voor het publiek.

De fabriek van Oskar Schindler

Het was een kaskraker van Steven Spielberg die de figuur van Oskar Schindler wereldberoemd maakte. Schindler kocht een failliet gegane emailfabriek in de wijk Zablocie in het jaar 1942. Hij stelde er Joodse arbeiders tewerk en beschermde op deze manier zijn personeel tegen vervolging en deportatie naar concentratiekampen. De voormalige emailfabriek werd in 2008 een museum over de nazibezetting van Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kazimierz

Verder zuidwaarts kom je bij de boeiendste wijk van Krakau: Kazimierz. Dit was eeuwenlang de thuisbasis van de Joodse gemeenschap. Na de Holocaust bleef een angstig lege buurt over. De wijk verpauperde met de jaren, totdat Steven Spielberg er in 1993 zijn meesterwerk Schindler’s List opnam. Kazimierz ontwikkelde zich daardoor alsnog tot een fraaie buurt waar oude synagogen zij aan zij liggen met splinternieuwe koosjere restaurants en bars. Een heerlijke buurt om te vertoeven. Belangrijke bezienswaardigheden in de wijk zijn onder meer de Oude Synagoge (tegenwoordig een museum) en het Etnografisch Museum.

Vakantie Krakau – Accommodatie tips

 • Stedentrip naar Krakau ★★★★
  Stedentrip naar Krakau met verblijf in het viersterrenhotel Amadeus. Het hotel ligt in het historische hart van Krakau. Vluchten, verblijf en ontbijtbuffet inbegrepen.
 • Hostel Draggo House
  Hostel op 100 meter van de Grote Markt. Kamers uitgerust met eigen badkamer. Met tuin en terras. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi.
 • Hotel Kazimierz II ★★★
  Driesterrenhotel in de Joodse wijk Kazimierz, op ongeveer één kilometer van de historische binnenstad. Kamers voorzien van badkamer met douche en gratis wifi.
 • Bed and Breakfast Kolory ★★★
  B&B in de Kazimierzwijk, op 100 meter van de Tempelsynagoge. Alle kamers voorzien van badkamer en gratis wifi. Huisdieren toegelaten.

Overige bezienswaardigheden in Krakau

De Florianuspoort (Brama Floriańska) is een middeleeuwse stadspoort die een onderdeel was van de stadsmuur rond Krakau. De toren is in totaal 34,5 meter hoog. Zo’n 50 meter ten noorden van de Florianuspoort vind je de Barbakan, een rond gebouw dat vroeger deel uitmaakte van de verdedigingswerken rond Krakau. Nu is het gebouw een museum.

De zogenaamde Koningsroute loopt dwars door het historische stadscentrum. De Koningsroute werd honderden jaren geleden vaak afgelegd bij de kroning van een nieuwe koning, koninklijke begrafenissen of andere ceremonies. De Koningsroute begint aan de Florianuskerk en eindigt bij het Wawelkasteel.

De straat Kanonicza is het laatste gedeelte van de Koningsroute en een van de meest pittoreske straten in Krakau. Vele van de historische gebouwen langs de straat zijn opgetrokken in renaissancestijl.

Kanonicza, Krakau

Het Czartoryski-museum behoort tot de oudste kunstmusea in Polen. Het museum bezit onder meer kunstwerken van Leonardo da Vinci, Rembrandt en Dirk Bouts.

Zo’n vijftien kilometer ten zuidoosten van Krakau ligt de oeroude Wieliczkazoutmijn, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt er een 3,5 kilometer lange tocht maken langs allerlei kamers en gangen vol uitgehakte beelden van historische en mythische figuren. Hoogtepunt is de reusachtige (uit zout gehouwen) ondergrondse kapel ter ere van prinses Kinga.

Nachtleven in Krakau

Als de avond valt, stromen de restaurants in de oude stad vol. Van goedkope Poolse eethuisjes (zure soep met worst en ei; zuurkool met varkensvlees; iemand?) tot Italiaans, Indiaas en mediterrane grill. Er wordt een goede bodem gelegd voor het vervolg van de avond… De oude stad heeft namelijk ’s werelds grootste bardichtheid per vierkante meter. De honderden bars en nachtclubs bevinden zich vaak in oude werfkelders en lijken geen sluitingstijd te kennen. En de studenten zijn supervriendelijk. Kijk niet raar op als je tien nieuwe vrienden maakt op één avond.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

36 Krakau reiservaringen en tips

 • Nikki Janssen op 03-02-2021

  “In en rond Krakau veel mogelijk”

  Tijdens onze roadtrip door Polen konden we Krakau natuurlijk niet overslaan. We hadden een leuk hostel op loopafstand van het echte centrum. Krakau is sowieso prima wandelend te ontdekken. Wat rond wandelen over het centrale plein, maar ook de straatjes erachter ontdekken. Polen voelt als een walhalla qua het goedkopere eten en drinken. Als je het leuk vindt kun je een proeverij van wodka niet overslaan. Daarvoor is Krakau een ideale plek. Voor goedkope prijzen zijn er veel leuke barretjes te vinden voor een proeverij. Lekker eten en drinken daar houden wij wel van, ook een aanrader is de soep die in brood geserveerd wordt (weet de naam zo niet meer).
  Krakau leent zich ook bij uitstek voor dagtripjes. Zo bezochten wij Kamp Auschwitz, reserveer wel van te voren tickets. Verder een stevige wandeling in het Tatra gebergte. Wij gingen bij Zakopane. En de Wieliczka-zoutmijn, ook erg leuk en mooi om eens te zien.
  Kortom je kan je echt meerdere dagen in en rond Krakau goed vermaken, een aanrader!

 • Wendy op 21-05-2019

  “Het "geheime" meer Zakrzowek”

  Zakrzowek is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Het is een oude kalksteengroeve waar in de jaren negentig te diep werd gegraven.. Daardoor liep de groeve vol water met als resultaat een groot meer met azuurblauw water!
  Het ligt op ongeveer 20-30 minuten lopen vanaf het centrum van Krakau. Makkelijk te vinden met Google maps. Als je eenmaal in het park bent aangekomen, maakt het niet zoveel uit welk pad je neemt, ze komen allemaal min of meer uit bij het meer. Als je het duidelijkste/grootste pad volgt, kom je uit bij een duikschool. Dat is de enige legale toegang tot het meer (betaald).
  Om de rest van Zakrzowek is een hek neergezet, waar duidelijk op staat dat toegang verboden is. Iedereen heeft hier echter maling aan en om de zoveel meter vind je een stuk weggeknipt hek, waar je makkelijk doorheen kunt glippen. Een publiek geheim dus.
  Wij waren er vorig weekend, op een zonnige zaterdag en er zaten veel Krakause jongeren te barbequeen. Ideale plek, met ideaal uitzicht. In de zomer kun je er ook zwemmen, maar daar was het nu nog te koud voor. Al moet ik zeggen dat het turkooise water er wel echt uitnodigend uit zag!

 • Sascha op 19-05-2019

  “Wat een leuke stad!”

  Voor mijn 30ste verjaardag ging ik een lang weekend naar Krakau. De stad heeft ons positief verrast. Alle vier de ochtenden zijn we wezen ontbijten bij cafe Camelot (aanrader!). Ze hebben de keuze uit een aantal heerlijke ontbijtmenu's, die allemaal even heerlijk zijn. Na de eerste ochtend zijn we steeds terug gegaan. Bij PUNKT genoten we van koffie en taart, leuke tent! Eigenlijk zijn alle restaurantjes en cafe's die we geprobeerd hebben een succes geweest. Krakau staat bol van de leuke plekken. Waar we lang zijn geweest is de fabriek van Oskar Schindler, nu een museum. Een mooi opgezet en interessant museum. Rynek Underground had ik persoonlijk gemist kunnen hebben, dit was niet ontzettend interessant.
  Naast de stad zelf zijn we ook een dag naar Auschwitz geweest, via een georganiseerde tour in een klein groepje. Dit was een erg indrukwekkende ervaring. Hier moet je geweest zijn vind ik persoonlijk.
  Een andere dag zijn we naar de Wieliczka-zoutmijn geweest, met het openbaar vervoer. Dit was leuk om gezien te hebben maar geen groot hoogtepunt. Denk er aan om een volle maag dan wel wat te eten mee te nemen, de restaurantjes daar in de buurt waren niet geweldig.

 • Richard Tronco op 11-05-2019

  “Wat een geschiedenis”

  Krakau is misschien wel de bekendste stad uit Polen. En terecht! Wat een leuke stad. Vanaf het grote plein kan je vrijwel alles lopend doen. Wandeltour, Wavel kasteel bezoeken, achter de geschiedenis komen, voornamelijk van de 2e WO.
  En als je in Krakau bent dan moet je ook een bezoek brengen aan Auswitz.

 • Freya de Weijer op 11-05-2019

  “Sfeervolle stad met dichtbij een pijnlijke geschiedenis”

  Wij zijn in december een aantal dagen naar Krakau geweest. Krakau is een leuke en sfeervolle stad (vooral in de decembermaand)! Er is veel te zien en te doen. Je kan jezelf een halve dag vermaken in het kasteel dat op de heuvel staat, je kan heerlijk door de winkelstraten lopen en op de markt staan een aantal sfeervolle kraampjes. Met de trein kan je gemakkelijk naar de mijn gaan, dat zeker de moeite waard is om te doen en je krijgt er een leuke rondleiding bij. Verder kan je heeeeerlijk eten voor weinig geld. Pod Wawelem is hierbij zeker een aanrader als je van vlees houdt! Je krijgt hier een hele plank met verschillende soorten vlees en je het er met z'n 2en gegeten voor ongeveer 15 euro.

 • Danya op 11-05-2019

  “Mooie oude stad”

  Perfecte stad voor een stedentrip met een mooi oud centrum. Ik vond de vele paardenkoetsjes leuk om te zien. Het Wawel kasteel is mooi en de kathedraal ernaast is interessant omdat het een mix is van heel veel verschillende bouwstijlen. Je kan ook heerlijk eten in Krakau. Vanaf Krakau kun je ook naar Auschwitz, maar dit moet je wel ruim op tijd boeken. Dat wisten we niet, dus we zijn daar niet geweest.

 • Francoise Verdonschot op 04-05-2019

  “Mooie, compacte stad”

  Mooie stad voor een korte stedentrip en nog goed betaalbaar. Niet al te groot dus goed te doen in bijvoorbeeld 2 dagen en veelal te voet te ontdekken. Het centrale plein (Rynek Glowny) is erg mooi en de Wawelheuvel. De Joodse wijk is erg leuk met hippe restaurants en pubs. Tytano is een voormalige tabaksfabriek waar allemaal hippe cafe's en restaurants te vinden zijn.
  Hebben ook Auschwitz en Birkenau bezocht. Gewoon op eigen houtje zonder tour. Aan de achterkant van het overdekte winkelcentrum Galeria Krakowska staan bussen die je voor weinig geld in no time er naar toe brengen. Wij zijn zonder tour naar binnen gegaan. Erg indrukwekkend..
  Voor de Wieliczka zoutmijn hadden we helaas geen tijd meer maar dit schijnt ook erg bijzonder te zijn.

 • Dion Koesoemo Joedo op 04-05-2019

  “Krakau en Zakopane”

  Krakau is leuk voor een weekend, en ideaal als uitvalsbasis om Auschwitz te bezoeken.
  Ga je wat langer dan een weekend, neem dan de trein naar Zakopane. Een mooi natuurgebied en een populaire wintersportplek onder Polen. De treinroute is prachtig (door de bergen) en het dorpje gezellig (ook in de zomer een wintersportgevoel). De natuur is groots en wijds. Leuk om het kabelliftje te nemen of om het bos in te gaan en rond de wandelen. Er zijn diverse wandelingen uitgezet, die variëren in moeilijkheidsgraad.

 • Leonie op 03-05-2019

  “Indrukwekkende stedentrip”

  De meeste mensen kiezen voor Krakau vanwege een bezoek aan Auschwitz-Birkenau. En dit is in mijn beleving ook een must do, ondanks dat dit een heftige dag is welke je niet meer vergeet. Wij waren er in de winter; de kou + de sneeuw die er toen lag gaven deze ervaring nog extra lading. Maar ook de stad zelf is de moeite waard. Er zijn genoeg interessante plekken te bezoeken (bijv. de joodse wijk Kazimierz.), je kunt er leuke eettentjes vinden waar je voor weinig wat kunt eten (Charlotte is me bijgebleven voor een lekker ontbijtje; daar maakten ze de chocoladepasta zelf en keek je zo de bakkerij in) en de bevolking staat open voor een praatje en is behulpzaam. Een bijzondere stedentrip welke de moeite waard is.

 • op 01-05-2019

  “Auswitch”

  Auswitch is zeer bijzonder en het is eigenlijk de enige manier om je te kunnen realiseren wat er allemaal in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Krakau zelf is niet de allermooiste stad ter wereld maar het is er goed vertoeven voor een aantal dagen. Leg tijdens je reis wel de focus op Auswitch.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Krakau reiservaring en tips!

Ben jij in Krakau geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief