Auschwitz, symbool van menselijke wreedheid
Auschwitz, in het Pools Oświęcim, gaat de geschiedenis in als locatie voor het grootste concentratiekamp dat door Nazi-Duitsland werd gebruikt om massaal mensen gevangen te zetten en ‘uit te roeien’. In het begin waren het vooral politieke gevangen die in Auschwitz terechtkwamen. Later, vanaf 1942, transporteerde Nazi-Duitsland niet alleen Joden, maar ook zigeuners, Sovjet-krijgsgevangenen en tegenstanders van het naziregime uit heel Europa naar het kamp. Het volledige complex bestond uit drie sites: het basiskamp Auschwitz I, het vernietigingskamp Auschwitz II – Birkenau en het werkkamp Auschwitz III – Monowitz. Auschwitz I en Auschwitz II – Birkenau zijn ingericht als memoriaal en museum. Je kunt beide sites individueel bezoeken, maar rondleidingen in diverse talen met een gids zijn eveneens mogelijk. De toegang is volledig gratis. Bereid je erop voor dat een bezoek aan Auschwitz geen verkwikkend daguitstapje is. Het is vooral een leerrijk en beklijvend bezoek, dat je eraan herinnert tot welke misdaden mensen in staat zijn.
Polen vakantie boeken – onze tips
Top 5 Polen vakantie aanbieders
- TUI – allround Polen specialist
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB Vakanties – rondreizen, auto- & fietsvakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Natuurhuisje – vakantiehuizen
→ Bekijk aanbiedingen - SNP Reizen – Natuurreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Prijsvrij – stedentrips & pakketreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Zelf je Polen vakantie regelen
Een bezoek aan het basiskamp Auschwitz I
Na de Duitse inval in Polen in september 1939 vormden de Duitse bezetters de legerkazerne van het plaatsje Oświęcim, in het zuiden van Polen, om tot een gevangenenkamp. De plaats kreeg de Duitse benaming Auschwitz. In 1943 liep het aantal gevangenen in Auschwitz I op tot 30000 mensen. Je komt het kamp binnen via een toegangspoort waarboven de misleidende spreuk ‘Arbeit macht frei’ (‘Arbeid bevrijdt’) is aangebracht. Een groot aantal van de stenen barakken, waarin de gevangenen werden ondergebracht, is ingericht als museum.
De tentoonstelling in Blok 27 is gewijd aan de slachtoffers die omkwamen in Auschwitz. Je ziet er enorme boekwerken met ellenlange lijsten van mensen die hier het leven verloren. Een kamer met kindertekeningen van kinderen die hier gevangenzaten en het leven lieten, grijpt je naar de keel. Blok 21 is gewijd aan de deportatie van Nederlandse Joden naar Auschwitz en andere concentratiekampen. In Blok 11 vonden in september 1941 de eerste experimenten met Zyklon B plaats, het gas waarmee mensen massaal ter dood werden gebracht. Op de binnenplaats van Blok 11 vonden executies plaats.
Enorm aangrijpend is een bezoek aan Blok 5. Hier zie je een grote verzameling persoonlijke voorwerpen zoals brillen, koffers, kostuums, schoenen, prothesen, scheerkwasten enzovoorts van de gevangen die in Auschwitz terechtkwamen. Zeer gruwelijk is de aanblik van 7000 kilo afgeschoren menselijk haar.
Je wordt helemaal stil in het blok dat diende als gaskamer en crematorium (Crematorium I). De nagelstrepen die de stervende slachtoffers op de muren van de gaskamer aanbrachten, zijn nog steeds zichtbaar.
De voormalige kampcommandant van het volledige Auschwitz-complex, Rudolf Höss, werd na de oorlog opgepakt en ter dood veroordeeld. Hij werd op 16 april 1947 opgehangen op het kampdomein van Auschwitz I. De galg staat er nog steeds.
Auschwitz – accommodaties in de buurt
- Hotel Imperiale ★★★
Viersterrenhotel op 300 meter van het memoriaal Auschwitz-Birkenau. Tuin met buitenmeubels. Met fitnesscentrum en bar. Gratis wifi. Gratis openbaar parkeren in de buurt. - Bed and Breakfast Home Traveller
B&B op 4,3 kilometer van het memoriaal Auschwitz-Birkenau. Met speelplaats voor kinderen, tuin, terras en picknickplaats. Restaurant vlak naast de accommodatie. Familiekamers beschikbaar. Gratis wifi. - Hotel Villa Centro
Hotel op 3,6 kilometer van Auschwitz-Birkenau. Kamers met eigen badkamer. Tuin met buitenmeubelen. Gratis wifi en kosteloos parkeren bij de accommodatie.
Auschwitz II – Birkenau: vernietigingskamp van enorme omvang
Op ongeveer drie kilometer van Auschwitz I ligt een nog veel groter kampdomein: Auschwitz II – Birkenau. Dit kamp werd door de Duitse bezetters opgericht toen bleek dat Auschwitz I al snel te klein werd. In 1942 kwamen de eerste gevangenen aan in dit vernietigingskamp, dat een oppervlakte besloeg van 175 hectaren. Het kamp bestond voornamelijk uit houten barakken, waarvan sommige nog intact zijn.
Het eerste wat opvalt is het treinspoor dat door de grote toegangspoort van het kamp loopt. Het treinspoor eindigt op het perron ‘Judenrampe’, waar de vele gedeporteerden toekwamen en geselecteerd werden. De meesten kwamen onmiddellijk na aankomst in de gaskamers terecht. Alleen wie nog kon werken, werd gevangengezet in de barakken. Nu staat er een treinwagon die herinnert aan het massale transport van Joden en andere gevangenen naar Auschwitz.
Auschwitz II – Birkenau telde vier gaskamers en crematoria. De resten ervan zijn nog op het terrein te zien. De Duitsers bliezen de gaskamers en crematoria op toen het Sovjetleger in januari 1945 het vernietigingskamp naderde. Bij de ruïnes zie je tal van bloemenkransen en gedenkstenen. In de omgeving van de vernietigde gaskamers en crematoria tref je een aantal vijvertjes aan, waarin de as van de gecremeerde lichamen werd gegooid.
Van vele houten barakken blijven alleen nog de funderingen en de schoorstenen over, maar sommige zijn intact gebleven. Ze werden gebouwd volgens het model van paardenstallen. Binnenin zie je de houten stapelbedden waarop de gevangenen zonder matras moesten slapen.
De stenen barakken in Auschwitz II – Birkenau dienden in de periode juli 1943 – november 1944 als vrouwengevangenis. Bemerk het ironische opschrift ‘Sauber sein ist deine Pflicht’ (‘Proper zijn is je plicht’) op een van de muren.
Boven de hoofdpoort van het kamp, waar het treinspoor doorheen loopt, bevindt zich een wachttoren. Klim de trappen op naar de wachttoren om een goede indruk te krijgen van de uitgestrektheid van dit vernietigingskamp.
Polen vakantie boeken – onze tips
Top 5 Polen vakantie aanbieders
- TUI – allround Polen specialist
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB Vakanties – rondreizen, auto- & fietsvakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Natuurhuisje – vakantiehuizen
→ Bekijk aanbiedingen - SNP Reizen – Natuurreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Prijsvrij – stedentrips & pakketreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Zelf je Polen vakantie regelen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!