Reiservaringen Tsjechië, verhalen en tips over Tsjechië vakanties

Tsjechië essentials

Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 1,5 uur
Richtprijs retourticket: € 100
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Evt. tekenencefalitis


Deel jouw reiservaring!

Vakantie Tsjechië

Tsjechië is het land van de kuuroorden, het bier, de goedkope skivakanties en de wonderschone hoofdstad Praag. Maar Tsjechië heeft ook een aantal fraaie natuurparken en vele burchten, kastelen, kerken en kloosters. In de kleine dorpjes van het binnenland proef je nog de oude Oostblok-sfeer; in de grote steden heerst al een meer westerse cultuur. De Tsjechen zijn vriendelijke levensgenieters die houden van een stevige maal en goede pul bier, die in het land ook nog steeds goed betaalbaar zijn.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Tsjechië

Prachtig Praag

Boedapest is hip. Riga is trendy. Belgrado is hot. Maar Praag, ach, Praag is passé. Toch? Hmmm… Zal wel, maar wij zijn en blijven fan. Naar Praag ga je júist om loungebars en fushion-sushi-ellende te mijden. Struin over oude klinkerstraten op zoek naar authentieke kroegen waar ’s winters de kachel hoog staat, pullen bier een euro kosten en je de honger stilt met bloedworst en lever. Proef die oude Oost-Europese sfeer en wordt dronken met de locals. Zie later maar of je nog tijd hebt voor de beroemde en schitterende Karelsburg en zijn straatartiesten, de Praagse burcht en het oude stadsplein met zijn Astronomische klok.

Tsjechische kuuroorden

Tsjechië wordt geroemd om zijn kwalitatief hoge spa-oorden en de prachtige ligging van deze stadjes. Kuuroorden die populair en beroemd zijn: Karlovy Vary en Marianske Lazne. Karlovy Vary is gelegen tussen groene heuvels en bestaat uit een centrum van statig gekleurde huizen. Marianske Lazne is het kleinere zusje van Karlovy Vary en heeft eenzelfde mooie ligging.

Natuurschoon: Cesky Raj & Prachov

Cesky Raj

Naast historische steden en kuuroorden heeft Tsjechië een aantal grote natuurparken. Ten noorden van Praag ligt Cesky Raj, een gebied waar alle grote rivieren samenkomen en je mooi kunt wandelen. Hoogtepunt vormen de vreemde, spookachtige rotsformaties van Prachov. Ceske Svycarsko, in het noordwesten van het land, bestaat uit een natuurpark vol oerbossen. Ga hier wandelen, fietsen, kanoën of rijd met je auto door pittoreske dorpjes.

< Lees minder

23 Tsjechië reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

7,2

Op basis van 23 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8,2

  • Gastvrijheid: 7,6

  • Natuur: 7,7

  • Stranden: 5,0

  • Eten: 7,5

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Tsjechië.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 7,0

    20 landen bezocht
    26 reviews
    2 waarderingen

    “Praag en Pilzen”

    Geplaatst 02-05-2019 • gereisd april 2010 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Tsjechië is een leuk vakantieland, ook qua bergen. Mijn bezoek ging naar Praag en Pilzen. Pilzen is, net als Leeuwarden in 2018, ooit Europese Culturele Hoofdstad van Europa geweest. Het is de stad waaraan het pilsje zijn naam ontleent. Pilsner Urquell is een prachtig voorbeeld hiervan, en een bezoek aan de brouwerij is de moeite waard. Verder moet ik bekennen dat Pilzen niet per se een oogstrelende stad is. Praag daarentegen is een perfecte stedentrip van een dag of drie. Lekker goedkoop overigens ook.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    De oude stad van Praag • Pilzen

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,3

    22 landen bezocht
    54 reviews
    16 waarderingen

    “Natuur en Avontuur”

    Geplaatst 02-05-2019 • gereisd juli 2016 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Een uur van praag hebben wij gekampeerd op een kleine camping in de plaats Frymburk. In deze omgeving is veel te doen en te zien. In Tsjechië kan je heerlijk door kleine stadjes verdwalen, maar ook 'bergen' beklimmen en raften: voor ieder wat wils! Daarnaast zijn de afstanden goed te doen, want je bent zo waar je wilt zijn. Verder zijn wij ook nog naar Praag geweest, een mooie stad en zeker een aanrader om er op je gemak naar toe te gaan in combinatie met een kampeer vakantie.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    cesky-krumlov • moldau • Praag

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    36 landen bezocht
    45 reviews
    50 waarderingen

    “Fantastisch Praag”

    Geplaatst 27-04-2019 • gereisd juli 2017 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    Buiten Praag verbeleven wij op een camping. van daaruit met de auto naar het treinstation en zo Praag binnengekomen. Met vier tieners een programma gemaakt van de bezienswaardigheden van Praag. Wat willen we gaan beleven? Het was er warm in juli 2017 dus vroeg op pad om halverwege de middag weer terug te zijn op de camping voor een verfrissende duik in het zwembad. Of in de middag naar een museum met airco! Praag is een heerlijke gemoedelijke stad. Bruisend en helaas ook overvol met toeristen. Onze leukste en mooiste belevenis was een fietstocht door Praag. Zeker een aanrader met een Nederlandstalige gids.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    24 landen bezocht
    26 reviews
    4 waarderingen

    “Tsjechie - Praag”

    Geplaatst 26-04-2019 • gereisd augustus 2017 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Ik ben vooral in Praag geweest, in Tsjechie. De stad is adembenemend. We sliepen in de stad zelf waardoor we alles lopend of met de tram af konden. Vergeet geen goedkope biertjes te drinken als je hier bent. En het nachtleven van Praag is ook heel leuk en gezellig. De stad zelf is bijzonder mooi en loop je graag rond.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    De oude stad van Praag • Petrinheuvel, Praag • Praag

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,0

    34 landen bezocht
    74 reviews
    10 waarderingen

    “Praag en omgeving”

    Geplaatst 14-04-2019 • gereisd december 2017 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Wij hebben voornamelijk Praag bezocht. Dat is natuurlijk een mooie gezellige stad. We hebben ook de trein genomen naar wat plekjes buiten de stad. Dat is wel goed te doen. Koop je tickets wel aan het loket, anders kom je er niet uit. Hoe verder je van de Praag af gaat, hoe goedkoper het eten en drinken wordt. In Praag zelf is het eten ook niet duur. Wij hebben ook een bezoek gebracht aan het Ossuarium van Sedlec. Dit is een Rooms-katholieke kerk gevuld met botten en skeletten van mensen. Ze hebben hiervan bijvoorbeeld ook een kroonluchter gemaakt en kandelaren. Het is maar een kleine kapel, maar wel uniek in Tsjechië en niet te ver van Praag af.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Sedlec

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 6
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,3

    22 landen bezocht
    40 reviews
    2 waarderingen

    “Verrassend ”

    Geplaatst 09-04-2019 • gereisd december 2018 • 1 week lang • alleen • zelfstandig

    Ik vond Tsjechie eigenlijk verrassend leuk. We hadden een hotel in de buurt van Praag en hebben ons tijdens deze trip vooral op deze stad gericht. Echt één van de mooiste steden van Europa, en lekker compact voor een stedentrip. De prijzen in Praag liggen uiteraard wat hoger, maar buiten de stad is het heel goedkoop. Ik lees vaak dat de mensen niet zo gastvrij overkomen, die ervaring heb ik niet. Ze zijn iets gereserveerder, maar ik vond ze zeker niet onvriendelijk. Ik zou voor Praag zelf minimaal drie dagen reserveren.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Karelsbrug • De oude stad van Praag • Staroměstské náměstí

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    43 landen bezocht
    15 reviews
    3 waarderingen

    “Verrassend mooi en relatief dichtbij”

    Geplaatst 09-04-2019 • gereisd mei 2018 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    10 dagen kamperen in de mei-vakantie. Tjechie blijkt dichterbij te zijn dan je denkt en wat een heerlijk land om te bezoeken. De natuur is fantastisch, heerlijke wandelingen gemaakt. De natuur kan steeds afgewisseld worden met het bezoeken van leuke dorpjes. Het weer zat ook mee dus een biertje op het terras in de zon en de middag was weer perfect. Qua natuur springt het noorden er uit (Bohemian Paradise - Český ráj) en natuurlijk Praag. Hier kun je makkelijk een paar dagen rondlopen. Bezoek dan ook zeker de joods begraafplaats. Erg indrukwekkend.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Český ráj • Ceský Krumlov

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,3

    15 landen bezocht
    52 reviews
    7 waarderingen

    “Ultieme wintersportbestemming”

    Geplaatst 08-04-2019 • gereisd februari 2018 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    Voor velen is Oostenrijk of Zwitserland de ultieme wintersportbestemming, maar voor ons is dat Tsjechië. Tsjechië is relatief goedkoop, de sneeuw is er prima (in ieder geval de keren dat wij er zijn geweest) en je kunt er goed eten. Wat wij meestal wel doen, is het avondeten in het hotel en het middageten ergens in een restaurantje. Daarnaast hebben we ook al eens een bezoekje gebracht aan Praag. Dit is natuurlijk volledig anders dan een wintersportbestemming, maar ook deze stad is relatief

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Harrachov • -

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,4

    14 landen bezocht
    28 reviews
    3 waarderingen

    “Weg van alle drukte”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd juni 2007 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    In Tsjechië kan je heerlijk de rust opzoeken, maar natuurlijk ook de grote drukte weer opzoeken in Praag. Wat zeker de moeite waard is! Wij hadden een huisje gehuurd in een klein dorpje langs een riviertje. Wat heerlijk was voor één week, lekker ontspannen in de natuur en kunnen vissen. In Tjsechië kan je echt helemaal tot rust komen in alle kalmte die het te bieden heeft.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Pilsen • Kasteel van Karlštejn

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: 5

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    13 landen bezocht
    13 reviews
    3 waarderingen

    “Liefde op eerste gezicht”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd juli 2016 • 1 week lang • met vrienden • autovakantie

    Tsjechië.. het was absoluut niet de eerste keuze, maar financieel gezien (studenten) was het wel een praktische keuze. En daar kregen we gelijk in! Hoewel Praag als hoofdstad zijnde iets duurder is (maar alsnog goedkoop in verhouding tot Londen, Parijs o.i.d.), zijn de streken er omheen ontzettend goed betaalbaar. Over het algemeen betaalden we circa 6,- p.p. als we 's avonds uit eten waren (hoofdgerecht + drankje). Wij deden eigenlijk ook niet meer de moeite om te koken. Een voorgerecht is overigens vaak niet nodig, Oostblokkers serveren (onze ervaring) over het algemeen flinke hoofdgerechten.

    Het Oostblok trok me nooit zo heel erg, maar in Tsjechië heb ik er een enorme liefde voor ontwikkeld. Het communistische verleden is overduidelijk terug te zien in de industriesteden, maar langzaamaan zie je ook steeds meer invloed van het Westen. Niet alles is mooi, sommige steden bestaan enkel uit betonnen blokken, maar het heeft z'n charmes en roept interesse op. Het verleden is nog overduidelijk zichtbaar.

    Aanraders ->
    Praag -> Steeds bekender, maar echt een enorme aanrader. Vrijwel alles is hier mooi. De Karlsbrug, de Joodse Wijk, het Gouden Straatje: Ga er alsjeblieft naar toe.
    Outletcentrum Praag -> Circa half uurtje van Praag, wij hebben ons hier echt uitstekend vermaakt (haha). Lijkt op Bataviastad, extra voordeel: doordat de munteenheid in Tsjechië goedkoper is dan de Euro, kom je nog net iets extra goedkoper uit. Betaal dus vooral niet in Euro's!!! (tenzij de koers compleet anders, in ieder geval: check wat voordeliger is).
    Lidice -> Misschien had je al eens gehoord van Oradour (Frankrijk), Lidice is minstens net zo indrukwekkend. Wij vonden het zelfs nog indrukwekkender. Waar Oradour wordt overladen door toeristen, lijkt Lidice wat vergeten. Dit dorp werd (net als Oradour) tijdens Wo2 als vergeldingsactie met de grond gelijk gemaakt, vrijwel alle bewoners kwamen om het leven. Een enorm drama, vooral het standbeeld van alle kinderen maakt enorm veel impact, wij waren op een regenachtige dag: het leek net alsof het standbeeld huilde. Ga absoluut het museum in voordat je het dorpje zelf bekijkt, het is het geld meer dan waard.
    Liberec -> Leuk voor een dagje uit, niet al te groot! De kleine dierentuin is ook een aanrader, niet enorm groot (wel een witte tijger, wij blij!) maar erg betaalbaar. Van hetzelfde geld kun je in Amsterdam koffie met gebak bestellen.
    Pravcicka Brana -> Deze natuurbrug is vooral bekend van de film Narnia, zoek van te voren goed uit waar je gaat parkeren. Vanaf de ene kant moet je namelijk veel langer lopen dan vanaf de andere kant. Tsjechië staat overigens sowieso bekend om gave natuur fenomenen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Lidice • Pravcicka Brana

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Tsjechië reiservaring!

Ben jij onlangs in Tsjechië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Tsjechië vakanties & accommodaties

Goedkope vliegtickets Tsjechië

Vergelijk hotelprijzen Tsjechië