Reiservaringen Tsjechië, verhalen en tips over Tsjechië vakanties

Tsjechië essentials

Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 1,5 uur
Richtprijs retourticket: € 100
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Evt. tekenencefalitis


Deel jouw reiservaring!

Vakantie Tsjechië

Tsjechië is het land van de kuuroorden, het bier, de goedkope skivakanties en de wonderschone hoofdstad Praag. Maar Tsjechië heeft ook een aantal fraaie natuurparken en vele burchten, kastelen, kerken en kloosters. In de kleine dorpjes van het binnenland proef je nog de oude Oostblok-sfeer; in de grote steden heerst al een meer westerse cultuur. De Tsjechen zijn vriendelijke levensgenieters die houden van een stevige maal en goede pul bier, die in het land ook nog steeds goed betaalbaar zijn.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Tsjechië

Prachtig Praag

Boedapest is hip. Riga is trendy. Belgrado is hot. Maar Praag, ach, Praag is passé. Toch? Hmmm… Zal wel, maar wij zijn en blijven fan. Naar Praag ga je júist om loungebars en fushion-sushi-ellende te mijden. Struin over oude klinkerstraten op zoek naar authentieke kroegen waar ’s winters de kachel hoog staat, pullen bier een euro kosten en je de honger stilt met bloedworst en lever. Proef die oude Oost-Europese sfeer en wordt dronken met de locals. Zie later maar of je nog tijd hebt voor de beroemde en schitterende Karelsburg en zijn straatartiesten, de Praagse burcht en het oude stadsplein met zijn Astronomische klok.

Tsjechische kuuroorden

Tsjechië wordt geroemd om zijn kwalitatief hoge spa-oorden en de prachtige ligging van deze stadjes. Kuuroorden die populair en beroemd zijn: Karlovy Vary en Marianske Lazne. Karlovy Vary is gelegen tussen groene heuvels en bestaat uit een centrum van statig gekleurde huizen. Marianske Lazne is het kleinere zusje van Karlovy Vary en heeft eenzelfde mooie ligging.

Natuurschoon: Cesky Raj & Prachov

Cesky Raj

Naast historische steden en kuuroorden heeft Tsjechië een aantal grote natuurparken. Ten noorden van Praag ligt Cesky Raj, een gebied waar alle grote rivieren samenkomen en je mooi kunt wandelen. Hoogtepunt vormen de vreemde, spookachtige rotsformaties van Prachov. Ceske Svycarsko, in het noordwesten van het land, bestaat uit een natuurpark vol oerbossen. Ga hier wandelen, fietsen, kanoën of rijd met je auto door pittoreske dorpjes.

< Lees minder

16 Tsjechië reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

7,2

Op basis van 16 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8,3

  • Gastvrijheid: 7,4

  • Natuur: 7,8

  • Stranden: 5,0

  • Eten: 7,5

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Tsjechië.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 7,4

    14 landen bezocht
    28 reviews
    3 waarderingen

    “Weg van alle drukte”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd juni 2007 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    In Tsjechië kan je heerlijk de rust opzoeken, maar natuurlijk ook de grote drukte weer opzoeken in Praag. Wat zeker de moeite waard is! Wij hadden een huisje gehuurd in een klein dorpje langs een riviertje. Wat heerlijk was voor één week, lekker ontspannen in de natuur en kunnen vissen. In Tjsechië kan je echt helemaal tot rust komen in alle kalmte die het te bieden heeft.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Pilsen • Kasteel van Karlštejn

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: 5

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    13 landen bezocht
    13 reviews
    2 waarderingen

    “Liefde op eerste gezicht”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd juli 2016 • 1 week lang • met vrienden • autovakantie

    Tsjechië.. het was absoluut niet de eerste keuze, maar financieel gezien (studenten) was het wel een praktische keuze. En daar kregen we gelijk in! Hoewel Praag als hoofdstad zijnde iets duurder is (maar alsnog goedkoop in verhouding tot Londen, Parijs o.i.d.), zijn de streken er omheen ontzettend goed betaalbaar. Over het algemeen betaalden we circa 6,- p.p. als we 's avonds uit eten waren (hoofdgerecht + drankje). Wij deden eigenlijk ook niet meer de moeite om te koken. Een voorgerecht is overigens vaak niet nodig, Oostblokkers serveren (onze ervaring) over het algemeen flinke hoofdgerechten.

    Het Oostblok trok me nooit zo heel erg, maar in Tsjechië heb ik er een enorme liefde voor ontwikkeld. Het communistische verleden is overduidelijk terug te zien in de industriesteden, maar langzaamaan zie je ook steeds meer invloed van het Westen. Niet alles is mooi, sommige steden bestaan enkel uit betonnen blokken, maar het heeft z'n charmes en roept interesse op. Het verleden is nog overduidelijk zichtbaar.

    Aanraders ->
    Praag -> Steeds bekender, maar echt een enorme aanrader. Vrijwel alles is hier mooi. De Karlsbrug, de Joodse Wijk, het Gouden Straatje: Ga er alsjeblieft naar toe.
    Outletcentrum Praag -> Circa half uurtje van Praag, wij hebben ons hier echt uitstekend vermaakt (haha). Lijkt op Bataviastad, extra voordeel: doordat de munteenheid in Tsjechië goedkoper is dan de Euro, kom je nog net iets extra goedkoper uit. Betaal dus vooral niet in Euro's!!! (tenzij de koers compleet anders, in ieder geval: check wat voordeliger is).
    Lidice -> Misschien had je al eens gehoord van Oradour (Frankrijk), Lidice is minstens net zo indrukwekkend. Wij vonden het zelfs nog indrukwekkender. Waar Oradour wordt overladen door toeristen, lijkt Lidice wat vergeten. Dit dorp werd (net als Oradour) tijdens Wo2 als vergeldingsactie met de grond gelijk gemaakt, vrijwel alle bewoners kwamen om het leven. Een enorm drama, vooral het standbeeld van alle kinderen maakt enorm veel impact, wij waren op een regenachtige dag: het leek net alsof het standbeeld huilde. Ga absoluut het museum in voordat je het dorpje zelf bekijkt, het is het geld meer dan waard.
    Liberec -> Leuk voor een dagje uit, niet al te groot! De kleine dierentuin is ook een aanrader, niet enorm groot (wel een witte tijger, wij blij!) maar erg betaalbaar. Van hetzelfde geld kun je in Amsterdam koffie met gebak bestellen.
    Pravcicka Brana -> Deze natuurbrug is vooral bekend van de film Narnia, zoek van te voren goed uit waar je gaat parkeren. Vanaf de ene kant moet je namelijk veel langer lopen dan vanaf de andere kant. Tsjechië staat overigens sowieso bekend om gave natuur fenomenen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Lidice • Pravcicka Brana

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    27 landen bezocht
    26 reviews
    7 waarderingen

    “Czech Republic!”

    Geplaatst 26-11-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in november 2015 • met partner • zelfstandig

    In tegenstelling tot veel mensen, heb ik in Tsjechië niet alleen Praag, maar ook Brno gezien. Hier kon ik voor een prikkie heenvliegen en ik dacht, waarom niet?

    Eenmaal in Brno was ik aangenaam verrast. Een mooie stad met een leuk kasteeltje. Doordat Brno nog niet zo toeristisch is, liggen de prijzen een stuk lager dan in Praag. Verder is bier in Tsjechië erg goedkoop, maar wel erg lekker! Het eten is ook lekker, echter zit er niet veel groente bij. Altijd leuk voor een citytrip in Tsjechië.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Brno

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    18 landen bezocht
    26 reviews
    2 waarderingen

    “Geweldige natuur”

    Geplaatst 22-11-2017 • gereisd augustus 2007 • 3 weken lang • met familie • zelfstandig

    Ik ben vroeger veel in Tsjechie geweest met mijn ouders. Heb er goede herinneringen aan. Het is een prachtig en goedkoop land. WE hebben veel gekampeerd, waar het een uitermate geschikt land voor is. Vele campings en mogelijkheden om met de camper te staan. Er zijn vele mogelijkheden voor wandelingen in de natuur, van makkelijk tot uitdagend. Met name het Reuzengebergte vond ik een aanrader voor prachtige wandelingen. Ook zijn er veel hele leuke kleine stadjes en natuurlijk Praag wat een erg mooie stad is. Er zijn veel leuke plekjes aan meren waar je je goed kan vermaken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Reuzengebergte

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    13 reviews
    1 waardering

    “Lekker en goedkoop eten! ”

    Geplaatst 21-11-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in november 2017 • met partner • zelfstandig

    Mijn ervaring met Tsjechië is dat het voor nederlandse begrippen een erg goedkope stad is. Je kunt er goedkoop lekker eten, probeer ook eens het echte Tsjechische eten, heerlijk! Tsjechië is vanaf Nederland goed bereikbaar met de auto en met de auto is niet veel duurder dan er heen vliegen. Een echte aanrader van Tsjechië is toch wel Praag, maar daarnaast zijn er nog veel meer mooie (niet toeristische) plekjes om te kijken. Waar je ook vanaf Nederland langs zou komen met de auto.

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 8
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,0

    24 landen bezocht
    26 reviews
    9 waarderingen

    “Goedkoop land met mooie natuur”

    Geplaatst 17-11-2017 • gereisd maart 2013 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Tsjechië is een goedkoop land waar je gemakkelijk een week door kunt brengen. Wij zijn in Praag en omgeving geweest, en Praag is al iets duurder geworden, maar nog steeds erg goedkoop voor Nederlandse begrippen. Het vervoer daar is ook goed te doen: bezienswaardigheden zijn op loopafstand, en de rest kan eenvoudig met de bus. Het oude Joodse kerkhof vond ik schitterend om te zien, het is erg bijzonder om te weten dat er duizenden mensen begraven liggen, lagen onder elkaar. Wandel vooral in de avond over de Karelsbrug, dan is deze prachtig. Er zijn dan wel veel zwervers, eigenlijk bij ieder standbeeld, dat maakt het beeld wel iets minder prettig. Het mooist vond ik nog wel Terezin concentratiekamp. Ik kreeg letterlijk kippenvel, terwijl ik door dit indrukwekkende gebied liep. Hoe zwaar de geschiedenis ook is, dit hoort bij een bezoek aan Tsjechie!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Terezin  • Karelsbrug • Praag

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,8

    12 landen bezocht
    15 reviews
    17 waarderingen

    “Veel platteland en weinig mensen”

    Geplaatst 14-11-2017 • gereisd juli 2015 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    Ik heb in Tsjechië gekampeerd op een camping vlak bij Praag. Na bij de eerste camping weg te zijn gegaan omdat het zo armoedig was dat er geen fatsoenlijke douche en toilet was en geen stroom (dit is op zich geen probleem voor wie zich hierop instelt maar dit was niet onze bedoeling), was de tweede camping wel oké. Er is heel weinig behalve platteland rondom Praag, maar Praag zelf is wel een fantastische stad.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Karelsbrug • Clementinum • Astronomisch uurwerk

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 6
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,3

    13 landen bezocht
    26 reviews
    9 waarderingen

    “Cultuur en Natuur”

    Geplaatst 31-10-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in februari 2015 • met vrienden • zelfstandig

    Tsjechië heb ik twee maal bezocht, en beide bezoeken hebben een positieve indruk op mij achter gelaten. Op elke plek waar ik ben geweest in Tsjechië heerste namelijk een gemoedelijke sfeer. Ik heb zowel Harrachov als Praag bezocht. Ondanks dat ik persoonlijk niet zo'n ster ben op de lange latten, is Harrachov toch een leuke, en gezellige plek om een ski-vakantie door te brengen. Verder kan ik wel een boek schrijven over mijn liefde voor Praag. Wat een prachtige stad met een heerlijke sfeer.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    De oude stad van Praag

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    18 landen bezocht
    26 reviews
    6 waarderingen

    “Kamperen”

    Geplaatst 31-10-2017 • gereisd augustus 2015 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Wij hebben gekampeerd op een camping in de buurt van Praag, ontzettend leuk. Een klein stukje met de auto naar het metro station en dan met de metro naar Praag, een prachtige stad. Het leuke van kamperen is dat je lekker de rust van een camping hebt maar in dit geval toch dicht bij de stad zit.
    Praag is bijzonder mooi, en in de omgeving zijn verschillende kastelen e.d te vinden

    Bezoek de Praagse burght en de wisseling van de wacht

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    De oude stad van Praag

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,3

    26 landen bezocht
    29 reviews
    5 waarderingen

    “Van cultuur tot snowboarden”

    Geplaatst 28-10-2017 • meerdere keren gereisd, laatste keer in maart 2014 • met familie • zelfstandig

    Ik ben verschillende keren in Tsjechië geweest. De eerste keer ging ik op wintersport in Harrachov. Wij zaten in het hotel Golden Harrachov. De piste was heel relaxed, niet mega druk. Tegenover ons hotel zal een restaurant waar we iedere middag gingen lunchen, daar hadden ze heerlijke snitzel. Verder ben ik naar Brno geweest. Echt een heel leuk stadje. Toen wij er waren, was er veel regen, maar er was veel sfeer en het was eigenlijk best wel druk. Bovenop een berg had je een kasteel, daar had je een heel mooi uitzicht boven de stad. Praag is een fantastische stad. De binnenstad is erg gezellig. We vonden de Clock tower ook heel erg leuk. Bovenop een berg heb je een soort dorpje liggen, met allerlei prachtige gebouwen. Dit kun je echt niet missen in Praag. Ook de Joodse wijk is heel bijzonder. Kortom, Tsjechië is een afwisselend land met verrassende steden.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Tsjechië:

    Praag • Brno • Harrachov

    Mijn Tsjechië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 7
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Tsjechië reiservaring!

Ben jij onlangs in Tsjechië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Tsjechië vakanties & accommodaties

Goedkope vliegtickets Tsjechië

Vergelijk hotelprijzen Tsjechië