• Uitgebreide reisinformatie
 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • Tips & ervaringen van reizigers!

Vietnam ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

146 Vietnam reiservaringen en tips

Bezienswaardigheden

8,6

Gastvrijheid

8,3

Natuur

8,7

Stranden

7,3

Eten

8,6Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling

Filter op reisvorm

 • 8,0
  Ayla de Wit op 10-08-2014
  Gereisd november 2012 • 3 weken lang • met partner

  “Toeters, scooters en scammers”

  Ik heb enorm genoten van mijn bezoek aan Vietnam! Vooral de natuur was er prachtig. Het verschil tussen Noord en Zuid, vooral wat betreft de houding van de mensen, vond ik ook erg bijzonder om te zien. Qua 'bezienswaardigheid' zou ik vooral verwijzen naar de Vietnamezen zelf: wat zij zoal meenemen op de scooter is op zijn zachtst gezegd verrassend. Denk aan badkuipen, (levende) dieren, hele families, en grote meubelstukken. In de hoofdsteden gaat dit natuurlijk gepaard met een continu getoeter. Ik zou adviseren om in Noord te beginnen, dan is de cultuurshock het grootst :).

  Cultuur en bezienswaardigheden: Vietnam heeft natuurlijk een recente oorlogsgeschiedenis. Ik vond het erg interessant en indrukwekkend overblijfselen en musea te bezoeken die hieraan verwant zijn. Daarnaast zijn er veel (oude) tempels en andere bouwwerken te bezoeken, zoals bijvoorbeeld in Hoi An. Wat ik persoonlijk jammer vond was dat meer hedendaagse cultuuruitingen er enigszins bij inschoten. Tip: bezoek het Mausoleum waar Ho Chi Minh ligt opgebaard, al is het alleen om te zien hoe Vietnamezen hierop reageren. Ook erg indrukwekkend: het voormalig paleis in Saigon, waar het Noorden tijdens de Oorlog het zuiden wist te overmeesteren, en het nabijgelegen oorlogsmuseum met indrukwekkende foto's.

  Gastvrijheid: Toen wij in Vietnam arriveerden, hadden we meteen (ondanks voorzichtigheid) een scam aan onze broek hangen. Dat gaf ons geen goede eerste indruk van de gastvrijheid. Later trok dat bij. De conclusie die wij achteraf trokken: wanneer een Vietnamees het financieel goed heeft, is hij erg vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Helaas zijn er echter, ondanks de enorme economische vooruitgang van de afgelopen jaren, nog veel Vietnamezen die het financieel minder goed hebben. Zij trekken van alles uit de kast om je iets aan te smeren, en kunnen daarbij vaak pusherig zijn of je in de maling nemen. Tip: Wees zelf oplettend met wie je contact legt. Dat heeft ons heel wat mooie / gezellige / interessante momenten opgeleverd!

  Natuur: de natuur in Vietnam is adembenemend! Wij hebben ervoor gekozen de massatoeristenplekken, die je overal worden aangesmeerd, te mijden en voor rustiger, minder begaan gebied te kiezen.
  Tip 1: Cat Ba Island. Ze zullen je proberen over te halen met een grote toeristenboot Halong Bay te bezoeken. Een prachtige plek in de Golf van Tonkin. Wij kozen voor een plek vlak daarvoor, officieel net geen Halong Bay. Maar wel net zo mooi, minder toeristisch, en naast Limestones ook diverse mini-privéstrandjes te bezoeken. Wij kozen voor een trip met Asia Outdoors: een stel gepassioneerde Amerikanen die samenwerken met de lokale bevolking. Een prachtige dag waarop we met 6 anderen kayakten op de mooiste plekken, aten en karaookten (hilarisch) met lokale vissersmannen, en sliepen op de boot (nog nooit zo mooi wakker geworden).
  Tip 2: Babe Lake. Dit was ons alternatief voor Sapa. Sapa moet prachtig zijn, maar is enorm toeristisch en de hele bevolking is erop gericht hier gebruik van te maken. Babe Lake was OOK prachtig. Onze overnachtig was daarentegen niet in een hotel, maar bij bewoners thuis midden in de natuur, aan het meer. We bezochten in een klein groepje, onder begeleiding van een gids, de prachtige omgeving en bovenal: kleine dorpjes die bijna nooit bezoekers krijgen, totaal afgezonderd zijn van de rest van de wereld en daarom veel bijzonders laten zien (en proeven, zoals zelf gestookte corn wine).
  Tip 3: De Mekong Delta. Helaas lukte het ons hier niet een minder toeristische versie te vinden, maar de 2 dagen durende overtocht van Vietnam naar Cambodja over de Mekongdelta was desalniettemin erg bijzonder. Vooral de Homestay die we hier deden, waarbij we de avond doorbrachten door met de kinderen uit de buurt te spelen, en mee te helpen met koken, hebben prachtige herinneringen achtergelaten.

  Stranden: Vietnam heeft niet veel echt bijzondere stranden. Althans, niet voor zover wij hebben ontdekt. Wel hebben we heel leuk gesnorkeld nabij Nha Trang. Duiken werd niet aangeraden, omdat je veelal hetzelfde ziet als bij snorkelen, maar alleen meer geld kwijt bent.

  Eten: de Vietnamese keuken wordt niet voor niks geprezen. Ontbijten met een Pho Bo (noedelsoep met rundvlees) is dan ook echt geen straf (al kun je in de meeste hotels wel 'westers' ontbijten). Overal krijg je verse taugé en kruiden bij, waarvan wij de helft in dit land niet kennen. Tip: doe een (of meerdere) kookcursussen. Je leert de producten en kookwijze ECHT kennen, kan thuis heerlijk nagenieten en meestal eet je achteraf wat je gemaakt hebt + door de kok bereide lokale specialiteiten.

  Bereisbaarheid: Er zijn genoeg reismogelijkheden, maar in tegenstelling tot sommige omliggende landen is het vaak zaak goed vooruit te plannen. Het verkeer gaat niet snel en de wegen zijn hobbelig, maar daar kun je niets aan doen dan je erbij neer te leggen. Tip: op sommige plekken kun je goed op ontdekking uitgaan met een gehuurde scooter. Tip 2: koop vanaf je eerste bestemming een busticket waarmee je langs al je bestemmingen kunt gaan. De instapdagen zijn flexibel, en wij betaalden slechts 45 USD om van Noord naar Zuid te reizen met verschillende stops. De naam ben ik kwijt, maar vraag me in de comments als je meer wil weten en ik zoek het even op.

  Prijsniveau: goed. Tip: altijd afdingen, ze houden er rekening mee dat je dat gaat doen en gaan flink boven de prijs zitten.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Vietnam:

  Cat Ba Island • Babe Lake • Mekong Delta

  Mijn Vietnam beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 9
  • Eten: 9
  • Stranden: 7
 • 8,4
  Frederique Beckers op 10-08-2014
  Gereisd april 2011 • 3 weken lang • met partner

  “een ontwakend geheim in zuidoost azië”

  Wij reisden van Hanoi naar Saigon (Ho Chi Minh), een 17 daagse reis volledig zelfstandig van Hanoi naar Ha Long Bay, Hue, Hoi An en dan Saigon.
  Het was onze eerste verre reis. Ik was vroeger nooit een reiziger geweest buiten de verplichte nummers met de ouders, maar dankzij mijn vriendin heb ik het virus toch te pakken gekregen. Na een paar city trips binnen Europa wilde ze toch een verre reis maken en ik mocht kiezen waar heen. Ik wilde iets wat niemand deed dus koos ik voor Vietnam. Vietnam is anders dan anders, een totaal andere cultuur omdat het je nog steeds de communistische sfeer ervaart. Het is een land dat pas een paar decennia zich openstelt.
  De cultuur is schitterend en de mensen zijn vriendelijk (al zijn ze vriendelijker in het zuiden dan in het noorden maar dat heeft nog te maken met de culturele geschiedenis van beide delen).
  Het is een spotgoedkoop land waar je zeer makkelijk kan reizen met het nodige gevoel voor avontuur als je wenst of lekker simpel door een auto met driver te huren.
  Zo was onze 14 uur durende busrit van Hanoi naar Hue een echt avontuur want hoe ze daar rijden ... dat zijn we hier niet gewoon.
  Ons hoogtepunt was denk ik onze 3 daagse boottocht in Ha long bay, slapen op de boot, de drijvende dorpjes waarvan de bewoners nooit voet aan land zetten, leuke mensen leren kennen en dan overnachten in een lodge in een natuurreservaat op Cat Ba island. We hadden geluk schitterend weer te hebben.
  Voor mensen die nooit genoeg kleren hebben is Hoi An the place to be. Je kan er voor zeer weinig geld op maat gemaakte kleren kopen, die van zeer goede kwaliteit zijn als je de juiste kleermaker kiest.
  Saigon en Hanoi zijn twee grote steden maar twee tegenpolen. Terwijl Hanoi oud en gezellig is, is Saigon nieuw en modern. Beide hebben hun charmes en hun voordelen.
  Hue heeft een mooie oude stad maar de nieuwe stad vonden we wat saai. Je kan hier wel 2 dagen spenderen door een dag uit te trekken voor het oude stadsgedeelte en 1 om buiten Hue rond te fietsen.
  Tussen Hue en Hoi An hebben we een auto met driver genomen. We wilden immers over de Hai Van pas gaan omdat het een super mooie tocht is. Op en over de pas heb je prachtige uitzichten. We reden ook lang China beach, een zeer leuk een aangenaam strand.
  Het eten in Vietnam is avontuurlijk maar zeer lekker. Ze eten er bv hond maar geven dit op de menukaart altijd we netjes zo aan. Je weet dus wel degelijk wat je op je bord krijgt.
  Alles is er goedkoop tot spotgoedkoop en je kan er afbieden . De prijzen waren vaak zo laag dat ik het zelden gedaan heb.
  En als je ooit in Vietnam raakt denk er aan "same same but different"

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Vietnam:

  Halong Bay • Hoi An • Hanoi

  Mijn Vietnam beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 7
  • Eten: 10
  • Stranden: 7
 • 9,0
  Danice Winkelhorst op 10-08-2014
  Gereisd mei 2014 • 4 weken lang • alleen

  “Vietnam - Springrolls, rijstvelden, lampions en stranden”

  Vietnam is veruit het mooiste land waar ik ben geweest. Vooraf heb ik in Cambodja een visum aangevraagd voor 40 dollar en dat was binnen drie dagen klaar. In een maand tijd ben ik van zuid-Vietnam naar noord-Vietnam gereisd door middel van sleeperbussen, de motor, treinen en boten. En zelfs een maand vond ik eigenlijk te kort. Vietnam heeft alles wat je kunt bedenken. Langs de kust prachtige stranden waar je kunt bruin bakken en surfen en daar tegenover in het binnenland en het noorden prachtige bergen waar je kunt trekken. Ook is er een verschil tussen de bevolkingsdichtheid: het drukke Ho Chi Minh tegenover de dorpjes op het platteland. De bevolking is heel vriendelijk. In Sapa heb ik bijvoorbeeld gewerkt met kinderen in een 'Hope Centre', een opvang voor kinderen uit de bergen zonder familie. Daarnaast heb ik een homestay gedaan: met vrouwtjes in traditionele klederdracht een tocht door de bergen gelopen en bij hen en hun familie thuis (een hutje tussen de rijstvelden) gelogeerd. Eigenlijk heeft ieder dorp/stad haar eigen kenmerken. Hoi An staat bekend om de Chinese bouwstijlen en lampions en het heerlijke eten. Mmm, de verse springrolls die niet gefrituurd worden en de pannekoekjes met satésaus zijn heerlijk! Mui Né staat bekend om de zandduinen en de Fairy Springs. Halong Bay is een hoogtepunt waar je geweest moet zijn! Met een boot vaar je over het meer met meer dan 3000 eilanden. Er is eigenlijk teveel om op te noemen, Vietnam moet je gewoon geweest zijn.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Vietnam:

  Hoi An • Sapa  • Halong Bay

  Mijn Vietnam beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 9
  • Eten: 9
  • Stranden: 9
 • 8,6
  Marije Mulder op 08-07-2014
  Gereisd december 2013 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Vietnam, zeker de moeite waard!”

  Naast de vliegtickets (aankomst Hanoi en vertrek Ho Chi Minh City) en een hotel voor de eerste twee nachten, zijn wij zonder praktisch enige voorbereiding naar Vietnam vertrokken. Reden hiervoor was dat we geen slaaf wilden worden van onze eigen planning, en dat we ter plekke met de Lonely Planet onze reis wilden bepalen.

  We zijn gestart in Hanoi en hebben hier twee dagen de stad lopend verkend. Tip: loop 's ochtends rond 05.00 uur rond het meer en verbaas je over alle activiteiten en sportende mensen. Tweede tip: Ga rond de spits in een restaurant/bar boven de grote rotonde zitten. Bizar om de verkeersdrukte te zien, en horen! Vervolgens zijn we met de nachttrein naar Sapa vertrokken. Dit was al een belevenis op zich. In Sapa hebben we prachtige wandelingen gemaakt onder begeleiding van een gids en verschillende dames uit het dorp die slechts een paar woorden Engels spraken en ons tijdens de lunch van alles probeerden aan te smeren. Daar waren die mandjes op hun rug dus voor... We hebben de nacht doorgebracht in een homestay wat een fantastische ervaring was. Het was wel erg koud, twee dagen voor onze aankomst had het zelfs nog gesneeuwd!

  Na Sapa zijn we via Hanoi naar Halong Bay gegaan. Wederom fantastisch mooi. Omdat we niet eerst weer terug wilden naar Hanoi zijn we met de lokale bus doorgereisd naar Ninh Binh. Een angstaanjagende rit die we met samengeknepen billen zijn ondergaan. Aangekomen in Ninh Binh wilden we eigenlijk niks doen maar we hebben ons hier toch over laten halen om met een gids een scootertocht door het gebied te maken inclusief overnachting in een Homestay. Hier hebben we geen moment spijt van gehad. We kwamen door gebieden waar weinig toeristen kwamen en waar de mensen aan de kant van de weg naar je staan te zwaaien.

  Vanuit Ninh Binh zijn met de slaapbus doorgereisd naar Hue. Niet een hoogtepunt maar op zich een leuk stadje. Hoi An daarentegen was een verademing. In het centrum mogen geen scooters komen dus hier hoor je niet om de 3 seconden een claxon. Hier hebben we kleren, schoenen en tassen laten maken en ons verbaasd over hoe snel dit alles klaar was! Tevens een trip gemaakt naar My Son. Hier waren we 's ochtends als eerste en dit is zeker een aanrader.

  Na Hoi An zijn we, wederom met de slaapbus, doorgereisd naar Mui Ne. Hier hadden we eindelijk mooi weer en konden de fleecevesten omgeruild worden voor korte broeken en zomerjurkjes. Het strand viel ons tegen maar de strandduinen, en het ritje hierheen op de scooter, waren prachtig. We waren hier met oud & nieuw maar dat stelde niks voor. Na drie dagen weer op de slaapbus gestapt en naar Ho Chi Minh City gegaan. Vanuit hier hebben we een dagtrip naar Cu Chi tunnels gemaakt, maar dit is ons erg tegengevallen. We hadden inmiddels bedacht dat we nog naar de Mekong Delta wilden, maar dit hebben we overgeslagen. We waren toe aan een paar dagen strand en aangezien we toch nog terug willen naar Azië voor o.a. een bezoek aan Cambodja, hebben we besloten dat we de Mekong Delta dan altijd nog kunnen bezoeken. We hebben het vliegtuig genomen naar Phu Quoc Island. Werkelijk prachtig! We hadden een hutje direct aan het strand en het eiland is fantastisch mooi. We hebben rondgereden op een scooter, heerlijk op het strand gelegen en gewoon genoten van een paar dagen niks doen. Wel was duidelijk zichtbaar dat dit eiland volop in ontwikkeling is en er werd dan ook hard gewerkt aan de opbouw van resorts. Dit eiland zal één groot toeristisch gebied zijn over een paar jaar.

  Na een paar dagen relaxen zijn we geëindigd in Ho Chi Minh City dit was helaas het einde van onze reis...

  Kijk voor meer foto's en onze nieuwe avonturen op www.onzedroomreis.com

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Vietnam:

  Sapa  • Ninh Binh & Tam Coc • Phu Quoc

  Mijn Vietnam beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 9
  • Eten: 8
  • Stranden: 8
 • 7,8
  Peter Verburg op 21-06-2014
  Gereisd april 2009 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Fascinerend, maar snel veranderend land in ontwikkeling”

  Vietnam is een super boeiend reisland. Het heeft niet de stranden van Thailand of de tempels van Cambodja, maar wel een geheel eigen energie en uitstraling. De mensen werken er keihard en je ziet alles dat het land in ontwikkeling is, en langzaam aan het moderniseren, al blijven er gelukkig nog erg veel plekken waar je het echte oude Vietnam nog kunt vinden. Wij zijn van noord naar zuid gereisd en begonnen in Hanoi. Wat een heerlijke stad is dat zeg! Overal scooters en straatleven, een mooie oude wijk vol marketjes en eetkraampjes, een prachtig meer in het hart van de stad. In de oude wijk heb je een kruising met een paar \\\'Bia Hoi\\\'-barretjes, met lokaal bier uit het vat voor amper 20 cent! Super leuke plek om te zitten en mensen te leren kennen, de locals mixen hier met toeristen en expats. Na Hanoi zijn we uiteraard naar Halong Bay gegaan (we hebben ter plekke een boottrip voor 2 dagen/1 nacht geboekt, is overal in Hanoi te regelen). Hartstikke mooie baai, maar wel vrij druk. Als in: jouw boot is niet de enige. Maar de uitzichten waren vaak schitterend en het was heerlijk toeven met een boekje op het bovendek. \\\'s Avonds karaoke op de boot en elke avond verse vis als eten. Vanuit Hanoi zijn we met de nachttrein naar Sapa gegaan, waar je kan wandelen langs inheemse stammendorpjes. Boek een toer die je zover mogelijk buiten Sapa brengt en begin dáár pas met wandelen, want de dorpjes vlakbij Sapa zijn al verpest door het toerisme. Fijnste stadje van heel Vietnam is Hoi An, in het midden van het land. Daar zijn we langer blijven plakken dan gepland. Heerlijk relaxed stadje met leuke restaurantjes en een mooie plattelandsomgeving (ideaal om te fietsen!) en strand vlakbij. Hue hebben we overgeslagen, dat leek ons niet heel boeiend. Vanuit Na Thrang (geen mooie stad, maar wel even lekker om bij te komen) hebben we een motortour met de Easy Riders geboekt die ons in 2 dagen door de binnenlanden naar Dalat bracht. Inmiddels is het niet meer zo bijzonder en ongerept als hoe het ooit begon, want het stikt van de Easy Riders-bedrijfjes nu, maar zo\\\'n trip achterop de motor is wel een hele gave ervaring, \\\'s avonds drink je rijstewijn met je drivers. Ho Chi Minstad vond ik minder leuk dan Hanoi, de stad is erg groot en onoverzichtelijk. We hebben wel een museum en de Cu Chi tunnels bezocht uit de oorlogstijd. Niet voor mensen die claustrofobisch zijn!! Tot slot hebben we een trip door de Mekong Delta gemaakt langs drijvende marktjes en dorpen op het water, ook typisch Vietnam en een absolute must do!
  Nog even over de bereisbaarheid: het openbaar vervoer is nog niet zo perfect geregeld als in Thailand, maar er is altijd wel een bus(je), taxi, riksja of trein te regelen. Het lange stuk van Hanoi naar Hoi An hebben we met een goedkope binnenlandse vlucht gedaan (ook ter plekke geboekt). Verder: Vietnam is nog erg goedkoop, zoals de meeste zuidoost-Azië-landen. Voor 1 euro koop je op straat heerlijke Pho (noedelsoep), lokaal bier kost op sommige plekken maar 20 cent en je hebt hartstikke leuke boetiekhotelletjes met prima kamers voor 30 euro.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Vietnam:

  Hanoi • Hoi An • Mekong Delta

  Mijn Vietnam beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 8
  • Eten: 9
  • Stranden: 7
 • 7,8
  Jolanda Nijeboer op 16-06-2014
  Gereisd oktober 2008 • 4 weken lang • met partner

  “Afwisselend en prachtig land”

  Blijf wat langer hangen in Hoi An dan gepland, stap op de motor bij Easy Riders, maak een trekking door de bergen in het noorden, zing karaoke op een boot in Halong Bay, laat je tijdens een bergwandeling begeleiden door de supervriendelijke bevolking, slenter over de markt in de oude wijk van Hanoi, drink een versgebrouwen biertje bij een local barretje aan de zijkant van een straat, neem een local bus met nog 50 anderen (terwijl er 25 in kunnen), bezoek de cu chi tunnels... zoveel te zien en doen, fantastisch!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Vietnam:

  Hoi An • Hanoi • Sapa

  Mijn Vietnam beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 8
  • Eten: 8
  • Stranden: 7

Deel jouw Vietnam reiservaring!

Ben jij onlangs in Vietnam geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site


Top 3 Vietnam specialisten

ANWB

ANWB

De ANWB heeft een ruim aanbod Vietnam rondreizen, zowel in groepsvorm als individueel met privéchauffeur.
Bezoek website

Van Verre

Van Verre

Bij Van Verre Reizen stel je met gespecialiseerde landendeskundigen je eigen individuele rondreis samen naar Vietnam.
Bezoek website

Local Hero Travel

Local Hero Travel

Een bijzondere ontmoeting, een onverwacht gesprek, een nieuw inzicht uit een andere cultuur: dat is de echte waarde van reizen. Regel je Vietnam rondreis met een reisspecialist ter plaatse, je local Hero.
Bezoek website

Meer Vietnam reisorganisaties

Sawadee
333 Travel
Djoser
Shoestring
Riksja Vietnam
TUI
Tenzing Travel
SRC Reizen
Koning Aap

Uitgebreide reisinformatie
Meer dan 10 jaar ervaring
Tips & ervaringen van reizigers!

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief