105 Maleisië reiservaringen en tips
Bezienswaardigheden
Gastvrijheid
Natuur
Stranden
Eten
Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling
Filter op reisvorm
-
Na Dia op 30-08-2014
Gereisd januari 2014 • langer dan een maand • alleen • zelfstandig“Backpackend door Maleisie + Borneo”
Maleisië, niet het goedkoopste land van Azië. Maar zeker de moeite waard om dit land te bezoeken.
Luxe backpackend dit land bezocht. In dit land is het makkelijk om te reizen. De bussen zijn luxe en er zijn voldoende reisbureaus om trips te boeken. Dit hoef je dus niet thuis te regelen. Zelf vind ik het prettig om het op locatie te regelen. Thuis kan je je nooit bedenken hoelang je ergens wilt verblijven.
Vanaf Kuala Lumpur naar het noorden gegaan, richting Pulau Pinang met de bus. Op dit eiland is het zeer aan te raden om het national park te bezoeken. Hier kan je zelfstandig een wandeling maken door het "regenwoud" en aan het einde uitrusten op het strand. Om vervolgens weer opgehaald te worden door een taxi boot.
Aansluitend doorgereisd naar het eiland Langkawi wat je vanaf Pulau Pinang per boot kunt bereiken. Heerlijk om een aantal dagen bij te komen na alle drukte uit de grote steden.
Helaas kwam ik hier tot de ontdekking dat er maar weinig wegen gaan naar het oosten van het land. Waardoor ik eerst weer terug moest reizen naar Pulau Pinang en daar een taxi bus heb genomen naar de Taman Negara. De oudste oerwouden van het land. Zelf vond ik het hier wel erg toeristisch.
Tip; wanneer je lang ben vraag om 2 losse bedden i.p.v. één 2 persoonsbed. De bedden zijn erg klein en kort. Wanneer je in de warmt een beetje wil kunnen slapen kun je er beter voor kiezen om je bedden tegen elkaar te zetten. Of je moet natuurlijk van lekker knus houden.
Na het oerwoud weer terug naar Kuala Lumpur om vervolgens een goedkope vlucht te boeken naar Borneo. Een wereld van verschil met het vaste land. Aanraders zijn Turtle Island en Mabul Island. Het laatste vooral voor de duiker. Echter als van snorkelen houd is het ook een aanrader en kan je ook mee met de duikgroepen naar 1 van de mooiste duikbestemmingen ter wereld. Waar ook veel schildpadden rondzwemmen.
Veiligheid:
Ik heb me er altijd veilig gevoeld.
Eten/drinken:
Zeker in Kuala Lumpur is er van alles te eten. Je kan goed eten van de straat.Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:
Mabul Island • The Petronas Towers • Orang Oetangs
Mijn Maleisië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 8
- Gastvrijheid: 8
- Natuur: 8
- Eten: 8
- Stranden: 8
-
Britt op 25-08-2014
Gereisd juli 2014 • 4 weken lang • met vrienden • zelfstandig“Indrukwekkend Maleisië”
Ik ben zomer 2014 met een vriendinnetje wezen backpacken door West-Maleisië, Singapore en Borneo. Ik ben 4 weken onderweg geweest en we reisden in een snel tempo, waardoor we erg veel hebben gezien. Helemaal in de grote steden op West Maleisië zagen wij veel cultuur terug komen. Omdat Maleisië zo veel diverse culturen heeft, was dit erg leuk om te zien. We hebben dan ook veel verschillende tempels bezocht, omdat we van alles iets mee wilde krijgen. De inwoners van Maleisië zijn allemaal even vriendelijk. Ze helpen je altijd uit de brand als je het even niet meer weet. Wij hebben een paar keer problemen gehad met de metro en dan schoot er altijd wel weer iemand te hulp. Ook in winkels helpen ze je maar al te graag. Ik heb zelden een slecht gehumeurde Maleisiër gezien. Kwa natuur heeft Maleisië zoveel te bieden. Het is in een woord prachtig. Borneo heeft mij ook sterk verrast op dit vlak. Het tropisch regenwoud is op veel plekken nog niet aan getast en dat maakt het nog mooier. Alleen langs de kinabantangan rivier stonden tot mijn schrik erg veel palmolieplantages. De Mulu caves waren zeker het bezoeken waard. Met name de clearwatercave en de deercave waren erg mooi om te zien. Ook de canopywalk was, zelfs voor iemand met hoogtevrees, erg leuk en goed te doen. Wij hebben jammer genoeg alleen twee Orang Oetans van ver af gezien. Wij zijn in sarawak naar een opvangcentrum voor Orang Oetans geweest, maar omdat het daar wildfruitseizoen was, kwamen ze bijna niet naar de voederplaats. Wij hebben ze daar dan ook jammer genoeg niet gezien, maar dat is alleen weer een reden om terug te gaan! Kwa stranden waren de perhentians toch wel echt het mooist. Wij verbleven op Kecil en dit was echt een paradijsje. Helemaal omdat wij de eerste dagen een resort hadden wat tussen de kliffen lag (D'lagoon). Dit was erg leuk en hier zijn we dan ook helemaal tot rust gekomen. Verder zijn we naar Penang geweest, maar hier hebben wij niet op het strand gezeten. Op Langkawi ook amper, maar hier hebben wij wel een eilandentour gedaan waar we op een erg mooi strand uitkwamen. Het eten was overal in Maleisië echt helemaal top! De eigen keuken was lekker, maar er was ook genoeg keuze voor als je een keer iets anders wilde eten. Zo hebben wij een hele lekkere Mexicaan op Langkawi gevonden. Kortom Maleisië is echt geweldig en zo divers. Het is voor mij echt een pareltje en ik hoop dat mensen dit ook gaan beseffen, voordat dadelijk veel groen weg is. Ze zijn namelijk druk bezig met bouwen, vooral in West Maleisië.
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:
kinabantangan rivier • Bako National Park • Perhentian Islands
Mijn Maleisië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 8
- Gastvrijheid: 9
- Natuur: 10
- Eten: 9
- Stranden: 9
-
Ayla de Wit op 23-08-2014
Gereisd november 2014 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig“Maleisië: multicultureel & multiculinair”
Wij zijn in West-Maleisië geweest, dus deze review gaat alleen over het Westelijke deel. De vele uiteenlopende religies en achtergronden brengen de bijbehorende diverse gebruiken met zich mee, wat het land erg divers en interessant maakt. Je blijft er ontdekken. Ook is er veel prachtige natuur.
Cultuur en bezienswaardigheden: zoals gezegd erg divers. In Maleisië zijn de religies hindoeïsme, boeddhisme, islam en christendom allemaal merkbaar aanwezig. Dat is een heel interessante mix. Elk met bijzondere gebruiken en bezienswaardigheden, zoals eigen tempels / kerken / moskeeën. In Kuala Lumpur zijn alle galleries en musea gratis te bezoeken, wat erg prettig is met een beperkt budget. In de stad is ook veel bijzondere architectuur te zien. Tip: tegenover de "twin towers" ligt een hotel waar je op de 32e verdieping 's avonds met een prachtig uitzicht (op de torens) tijdens happy hour voordelig kunt genieten van een cocktail. Wel reserveren of op tijd komen, als je van het optimale uitzicht wil genieten. Tip 2: de Batu Caves net buiten de stad. Heel makkelijk zelf te bezoeken met de metro. Dit is een hindoetempel op een bijzondere plek: in een grot, met een gigantisch gouden beeld naast de hoge trappen die je moet betreden om de tempel te bereiken.
Gastvrijheid: over het algemeen hebben we ons wel welkom gevoeld, maar in Kuala Lumpur hing vanwege de grote diversiteit aan religies een wisselende sfeer. Als je met het warme weer kiest voor wat "minder bedekkende" kleding, waarbij bijv. schouders te zien zijn, kun je op sommige plekken schuin aangekeken worden.
Natuur: Vooral in de Cameron Highlands hebben we mooie plekken gezien. Tips hier zijn de theeplantages en het mossy forest. We hebben er even over getwijfeld in een tour op zoek te gaan naar de bekende grootste bloem ter wereld, maar hebben even bij andere reizigers geïnformeerd en zij vonden dit erg tegenvallen. (Veel zoeken, weinig vinden, verwelkte bloemen, enz). We hebben helaas geen jungle meer kunnen bezoeken, maar hebben hier ook veel mooie verhalen over gehoord.
Stranden: voor mooie stranden moet je waarschijnlijk op Oost-Maleisië zijn. Wij zijn op Penang naar het strand geweest, wat wel fijn was maar weinig bijzonders. Het was wel een erg leuke ervaring hier op de fiets naartoe te gaan (onderweg kom je veel tegen en je hebt continu een mooi uitzicht op het water).
Eten: veel religies / achtergronden, is divers eten. Op veel plekken in Maleisië, maar vooral op Penang, heb je een soort verzameling van foodstands, die in een kring rondom tafels met stoelen staan. Je bestelt iets en geeft aan waar je gaat zitten. Als het klaar is komen ze het brengen. Op deze manier kun je heel gemakkelijk en goedkoop van alles proeven. Wanneer je eenmaal zit komt iemand vragen of je wat wil drinken, waarop wij meestal een verse sap bestelden: heerlijk fris en van bijna elk fruitsoort kun je wel een sapje krijgen. We hebben heel erg van het eten genoten! Vooral omdat je zo makkelijk zoveel verschillende dingen kon proberen (en omdat het gewoon heel erg lekker was natuurlijk, en goedkoop). Bezoek in Kuala Lumpur ook Little India. Voor het lekkere eten, maar ook voor de kleurrijke vormgeving van de wijk.
Bereisbaarheid: Goed. Vooral de wegen zijn in vergelijking met Thailand een stuk fijner. Weinig gedoe bij de grens. Bereid je wel voor op veel bochten wanneer je de Cameron Highlands bezoekt.
Prijs: heel goed. Bijna alles is goedkoop. Eten en drinken soms nog wel goedkoper dan in Thailand, en bijna altijd kwalitatief erg goed.Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:
Cameron Highlands • Kuala Lumpur • Penang
Mijn Maleisië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 8
- Gastvrijheid: 6
- Natuur: 8
- Eten: 8
- Stranden: 6
-
Frederique Beckers op 16-08-2014
Gereisd april 2013 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig“Het land van het zalige eten ”
Maleisië is een smeltkroes en dat merk je aan het eten, al het lekkere eten. Van Aziatisch tot Indisch, alles was heerlijk.
Voor de rest heb je veel mooie natuur en veel variatie in natuur, van de echt typische jungle tot de mossy forrest jungle hoog in de bergen. Prachtige thee plantages waar je ook lekkere thee kan kopen maar enkel zwarte thee is verkrijgbaar.
Van de warme mooie stranden, en hete, vochtige laagland jungles tot de koele wouden hoog in de bergen, voor ieder wat wils.
Kuala Lampur is een mooie grote stad die niet te druk aanvoelt en nog aangenaam betaalbaar is. Het openbaar vervoer met de bovengrondse mono rail brengt je overal voor weinig geld.
Taman negara is een prachtig oerwoud en blijkbaar een van de oudste ter wereld, maar als je het echt wilt zien moet je een tour van minimum 4 dagen boeken anders blijf je rond de buitenkant hangen in van die toeristsche plaatsen die echt niet aangenaam zijn. Maar mooi was het wel! De nachten zijn er echt donker, iets wat we hier in Europa niet meer kennen door de lichtvervuiling. Een night safari is een echte aanrader om dit te kunnen ervaren.
De perhentian eilanden zijn mooie oases van rust waar je enkele leuke duikscholen hebt met verblijf. Dus voor mensen die willen leren duiken of al kunnen duiken zijn de wateren rond de eilanden echt de moeite. Rustig, helder water waar je prachtige koralen, vissen, schildpadden en schelpen kan zien... en als je gelukt hebt zelfs een haai!
De Cameron highlands zijn een ware verademing na al de hitte en vochtigheid van rond de kust en laaglanden. De natuur is er anders en de sfeer ook, je kan er prachtige wandelingen maken naar bijvoorbeeld de grootste bloem ter wereld. Als je gelukt hebt om een bioloog als gids te hebben zoals wij hadden, dan kan je veel leren over de lokale fauna en flora.
Georgetown is een zeer leuke stad om een paar dagen te relaxen en te genieten van de prachtige oude gebouwen en oude ziel van de stad. En met de juiste gids (we hadden weer geluk!) kan je op een hele dag veel leren en genieten van de stad, zijn eten, architectuur en cultuur.
Maleisië is het land van Airasia maar heeft veel lowcost vliegmaatschappijen om snel en goedkoop het land te doorkruisen.Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:
Cameron Highlands • Perhentian Islands • Georgetown
Mijn Maleisië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 7
- Gastvrijheid: 9
- Natuur: 9
- Eten: 10
- Stranden: 8
-
“Betoverend Borneo”
Het eiland Borneo is opgedeeld in 3 landen. Het zuidelijke, grootste deel van het eiland is van Indonesië en heet officiëel Kalimantan, het noorden behoort bij Maleisië en is opgedeeld in de provincies Sabah en Sarawak en het onafhankelijke staatje Brunei ligt ook in het noorden van het eiland.
Wij waren in november 2012 in Maleisisch Borneo waar we op zoek zijn gegaan naar orang-oetans, neusapen en als toetje ook de pygmee-olifanten te zien kregen. De natuur díe er nog is, is nog zo goed als ongerept en verplaatsen doe je je niet of nauwelijks per auto, maar óf per vliegtuig óf per boot over het water. Cultuur (qua tempels en boeddha's) is hier waarschijnlijk wel te vinden, maar is zeker niet de hoofdzaak. Daarvoor kun je beter het vasteland van Maleisië bezoeken. Het eiland kent een aantal grotere steden als Kuching en Kota Kinabalu, maar bestaat toch nog altijd voor een deel uit tropisch regenwoud, ondanks het feit dat hiervan al een heel groot deel is gekapt en vervangen door palmolieplantages. Gelukkig zijn er ook nationale parken, waardoor de natuurlijke habitat van o.a. de neusaap en orang-oetan bewaard blijft.
Tijdens onze reis hebben wij een nacht doorgebracht bij een plaatselijke Iban-stam, die ca. 200 jaar geleden nog aan koppensnellen deden. Een primitief volk, wat met veel gezinnen bij elkaar in één zgn. longhouse woont. Dit longhouse heeft een grote gezamenlijke woonruimte over de volle lengte van het huis, hier wordt gespeeld, gegeten, gedronken, gerookt, gefeest, gepraat, kortom hier vindt het sociale gebeuren van de stam plaats. Elk gezin heeft in het longhouse een eigen ruimte waar o.a. wordt gekookt en geslapen. Ook de dieren lopen er vrij rond.
In de omgeving van Mulu kun je oude grotten bezoeken, waar je een mooie wandeltocht naar toe en doorheen kunt maken. In de Deer Cave huizen miljoenen vleermuizen die 's avonds rond 17.30 uur uitvliegen, op zoek naar voedsel. De andere grotten zijn voornamelijk druipsteengrotten met mooie of bijzondere plekken en in één stroomt een kristalheldere rivier.
We vliegen van Kota Kinabalu naar Sandakan en rijden vanaf het vliegveld door naar Sepilok, waar we de orang-oetans zullen bezoeken. Hier is namelijk een orang-oetan opvang, waar de apen worden voorbereid op het zelfstandige leven in de jungle. De apen worden nog wel gevoerd op een platform, maar de dieren hebben zelf de keuze of ze wel of niet komen voor het voedsel. Als ze namelijk voldoende voeding in de jungle kunnen vinden, komen ze niet (meer) naar het platform voor de (bij-)voedering. Een hele leuke ervaring om deze semi-wilde apen in hun natuurlijke omgeving te zien.
We maken ook een bootexcursie en ontdekken de bedreigde neusaap, een aparte aapsoort, waarvan de mannetjes een grote, hangende neus hebben. Onze gids spot een wilde orang-oetan in de bomen, diverse hornbill vogels en we horen dat er pygmee-olifanten in de buurt zijn. Die willen we natuurlijk ook graag zien. Onze boot weet vlakbij de oever te komen, en daar ontwaren we een kleine kudde pygmee- of dwergolifanten. Ook deze diersoort blijkt bedreigd te zijn. Als we na een paar weken thuis zijn, krijgen we in Nederland het bericht dat er een kudde pygmee-olifanten is gedood op Borneo. Dat zal toch niet de kudde zijn, die wij gezien hebben??
Borneo is mooi en ondanks de houtkap, toch ook nog wel groen (in elk geval groener dan ik had gedacht), maar het regenwoud verdwijnt hier wel in een rap tempo en daarmee ook de natuurlijke leefomgeving van een groot aantal diersoorten. Wil je deze nog in het echt meebeleven, dan zul je toch snel naar Borneo moeten. Niet echt heel goedkoop, maar dat komt mogelijk ook door de middelen van transport (vliegen/varen). Eten kun je hier goed en is uitstekend van smaak en kwaliteit (ook bij de Iban)!Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:
Kuching • Kinabalu National Park • Mulu
Mijn Maleisië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 7
- Gastvrijheid: 8
- Natuur: 9
- Eten: 9
- Stranden: N.v.t.