Maleisië ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

103 Maleisië reiservaringen en tips

Bezienswaardigheden

8,1

Gastvrijheid

8,2

Natuur

9,0

Stranden

8,8

Eten

8,3Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

 • Profiel Ayla de Wit
  op 23-08-2014
  22 landen bezocht • 6 reviews • 10 waarderingen
  7,2

  “Maleisië: multicultureel & multiculinair”

  Wij zijn in West-Maleisië geweest, dus deze review gaat alleen over het Westelijke deel. De vele uiteenlopende religies en achtergronden brengen de bijbehorende diverse gebruiken met zich mee, wat het land erg divers en interessant maakt. Je blijft er ontdekken. Ook is er veel prachtige natuur.

  Cultuur en bezienswaardigheden: zoals gezegd erg divers. In Maleisië zijn de religies hindoeïsme, boeddhisme, islam en christendom allemaal merkbaar aanwezig. Dat is een heel interessante mix. Elk met bijzondere gebruiken en bezienswaardigheden, zoals eigen tempels / kerken / moskeeën. In Kuala Lumpur zijn alle galleries en musea gratis te bezoeken, wat erg prettig is met een beperkt budget. In de stad is ook veel bijzondere architectuur te zien. Tip: tegenover de "twin towers" ligt een hotel waar je op de 32e verdieping 's avonds met een prachtig uitzicht (op de torens) tijdens happy hour voordelig kunt genieten van een cocktail. Wel reserveren of op tijd komen, als je van het optimale uitzicht wil genieten. Tip 2: de Batu Caves net buiten de stad. Heel makkelijk zelf te bezoeken met de metro. Dit is een hindoetempel op een bijzondere plek: in een grot, met een gigantisch gouden beeld naast de hoge trappen die je moet betreden om de tempel te bereiken.

  Gastvrijheid: over het algemeen hebben we ons wel welkom gevoeld, maar in Kuala Lumpur hing vanwege de grote diversiteit aan religies een wisselende sfeer. Als je met het warme weer kiest voor wat "minder bedekkende" kleding, waarbij bijv. schouders te zien zijn, kun je op sommige plekken schuin aangekeken worden.

  Natuur: Vooral in de Cameron Highlands hebben we mooie plekken gezien. Tips hier zijn de theeplantages en het mossy forest. We hebben er even over getwijfeld in een tour op zoek te gaan naar de bekende grootste bloem ter wereld, maar hebben even bij andere reizigers geïnformeerd en zij vonden dit erg tegenvallen. (Veel zoeken, weinig vinden, verwelkte bloemen, enz). We hebben helaas geen jungle meer kunnen bezoeken, maar hebben hier ook veel mooie verhalen over gehoord.

  Stranden: voor mooie stranden moet je waarschijnlijk op Oost-Maleisië zijn. Wij zijn op Penang naar het strand geweest, wat wel fijn was maar weinig bijzonders. Het was wel een erg leuke ervaring hier op de fiets naartoe te gaan (onderweg kom je veel tegen en je hebt continu een mooi uitzicht op het water).

  Eten: veel religies / achtergronden, is divers eten. Op veel plekken in Maleisië, maar vooral op Penang, heb je een soort verzameling van foodstands, die in een kring rondom tafels met stoelen staan. Je bestelt iets en geeft aan waar je gaat zitten. Als het klaar is komen ze het brengen. Op deze manier kun je heel gemakkelijk en goedkoop van alles proeven. Wanneer je eenmaal zit komt iemand vragen of je wat wil drinken, waarop wij meestal een verse sap bestelden: heerlijk fris en van bijna elk fruitsoort kun je wel een sapje krijgen. We hebben heel erg van het eten genoten! Vooral omdat je zo makkelijk zoveel verschillende dingen kon proberen (en omdat het gewoon heel erg lekker was natuurlijk, en goedkoop). Bezoek in Kuala Lumpur ook Little India. Voor het lekkere eten, maar ook voor de kleurrijke vormgeving van de wijk.

  Bereisbaarheid: Goed. Vooral de wegen zijn in vergelijking met Thailand een stuk fijner. Weinig gedoe bij de grens. Bereid je wel voor op veel bochten wanneer je de Cameron Highlands bezoekt.

  Prijs: heel goed. Bijna alles is goedkoop. Eten en drinken soms nog wel goedkoper dan in Thailand, en bijna altijd kwalitatief erg goed.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:

  Cameron Highlands • Kuala Lumpur • Penang

  Mijn Maleisië beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 6
  • Natuur: 8
  • Eten: 8
  • Stranden: 6

  Gereisd november 2014 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Frederique Beckers
  op 16-08-2014
  11 landen bezocht • 5 reviews • 3 waarderingen
  8,6

  “Het land van het zalige eten ”

  Maleisië is een smeltkroes en dat merk je aan het eten, al het lekkere eten. Van Aziatisch tot Indisch, alles was heerlijk.
  Voor de rest heb je veel mooie natuur en veel variatie in natuur, van de echt typische jungle tot de mossy forrest jungle hoog in de bergen. Prachtige thee plantages waar je ook lekkere thee kan kopen maar enkel zwarte thee is verkrijgbaar.
  Van de warme mooie stranden, en hete, vochtige laagland jungles tot de koele wouden hoog in de bergen, voor ieder wat wils.
  Kuala Lampur is een mooie grote stad die niet te druk aanvoelt en nog aangenaam betaalbaar is. Het openbaar vervoer met de bovengrondse mono rail brengt je overal voor weinig geld.
  Taman negara is een prachtig oerwoud en blijkbaar een van de oudste ter wereld, maar als je het echt wilt zien moet je een tour van minimum 4 dagen boeken anders blijf je rond de buitenkant hangen in van die toeristsche plaatsen die echt niet aangenaam zijn. Maar mooi was het wel! De nachten zijn er echt donker, iets wat we hier in Europa niet meer kennen door de lichtvervuiling. Een night safari is een echte aanrader om dit te kunnen ervaren.
  De perhentian eilanden zijn mooie oases van rust waar je enkele leuke duikscholen hebt met verblijf. Dus voor mensen die willen leren duiken of al kunnen duiken zijn de wateren rond de eilanden echt de moeite. Rustig, helder water waar je prachtige koralen, vissen, schildpadden en schelpen kan zien... en als je gelukt hebt zelfs een haai!
  De Cameron highlands zijn een ware verademing na al de hitte en vochtigheid van rond de kust en laaglanden. De natuur is er anders en de sfeer ook, je kan er prachtige wandelingen maken naar bijvoorbeeld de grootste bloem ter wereld. Als je gelukt hebt om een bioloog als gids te hebben zoals wij hadden, dan kan je veel leren over de lokale fauna en flora.
  Georgetown is een zeer leuke stad om een paar dagen te relaxen en te genieten van de prachtige oude gebouwen en oude ziel van de stad. En met de juiste gids (we hadden weer geluk!) kan je op een hele dag veel leren en genieten van de stad, zijn eten, architectuur en cultuur.
  Maleisië is het land van Airasia maar heeft veel lowcost vliegmaatschappijen om snel en goedkoop het land te doorkruisen.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:

  Cameron Highlands • Perhentian Islands • Georgetown

  Mijn Maleisië beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 9
  • Eten: 10
  • Stranden: 8

  Gereisd april 2013 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Profiel Sylvia van der Steen
  op 09-08-2014
  35 landen bezocht • 14 reviews • 37 waarderingen
  8,3

  “Betoverend Borneo”

  Het eiland Borneo is opgedeeld in 3 landen. Het zuidelijke, grootste deel van het eiland is van Indonesië en heet officiëel Kalimantan, het noorden behoort bij Maleisië en is opgedeeld in de provincies Sabah en Sarawak en het onafhankelijke staatje Brunei ligt ook in het noorden van het eiland.
  Wij waren in november 2012 in Maleisisch Borneo waar we op zoek zijn gegaan naar orang-oetans, neusapen en als toetje ook de pygmee-olifanten te zien kregen. De natuur díe er nog is, is nog zo goed als ongerept en verplaatsen doe je je niet of nauwelijks per auto, maar óf per vliegtuig óf per boot over het water. Cultuur (qua tempels en boeddha's) is hier waarschijnlijk wel te vinden, maar is zeker niet de hoofdzaak. Daarvoor kun je beter het vasteland van Maleisië bezoeken. Het eiland kent een aantal grotere steden als Kuching en Kota Kinabalu, maar bestaat toch nog altijd voor een deel uit tropisch regenwoud, ondanks het feit dat hiervan al een heel groot deel is gekapt en vervangen door palmolieplantages. Gelukkig zijn er ook nationale parken, waardoor de natuurlijke habitat van o.a. de neusaap en orang-oetan bewaard blijft.
  Tijdens onze reis hebben wij een nacht doorgebracht bij een plaatselijke Iban-stam, die ca. 200 jaar geleden nog aan koppensnellen deden. Een primitief volk, wat met veel gezinnen bij elkaar in één zgn. longhouse woont. Dit longhouse heeft een grote gezamenlijke woonruimte over de volle lengte van het huis, hier wordt gespeeld, gegeten, gedronken, gerookt, gefeest, gepraat, kortom hier vindt het sociale gebeuren van de stam plaats. Elk gezin heeft in het longhouse een eigen ruimte waar o.a. wordt gekookt en geslapen. Ook de dieren lopen er vrij rond.
  In de omgeving van Mulu kun je oude grotten bezoeken, waar je een mooie wandeltocht naar toe en doorheen kunt maken. In de Deer Cave huizen miljoenen vleermuizen die 's avonds rond 17.30 uur uitvliegen, op zoek naar voedsel. De andere grotten zijn voornamelijk druipsteengrotten met mooie of bijzondere plekken en in één stroomt een kristalheldere rivier.
  We vliegen van Kota Kinabalu naar Sandakan en rijden vanaf het vliegveld door naar Sepilok, waar we de orang-oetans zullen bezoeken. Hier is namelijk een orang-oetan opvang, waar de apen worden voorbereid op het zelfstandige leven in de jungle. De apen worden nog wel gevoerd op een platform, maar de dieren hebben zelf de keuze of ze wel of niet komen voor het voedsel. Als ze namelijk voldoende voeding in de jungle kunnen vinden, komen ze niet (meer) naar het platform voor de (bij-)voedering. Een hele leuke ervaring om deze semi-wilde apen in hun natuurlijke omgeving te zien.
  We maken ook een bootexcursie en ontdekken de bedreigde neusaap, een aparte aapsoort, waarvan de mannetjes een grote, hangende neus hebben. Onze gids spot een wilde orang-oetan in de bomen, diverse hornbill vogels en we horen dat er pygmee-olifanten in de buurt zijn. Die willen we natuurlijk ook graag zien. Onze boot weet vlakbij de oever te komen, en daar ontwaren we een kleine kudde pygmee- of dwergolifanten. Ook deze diersoort blijkt bedreigd te zijn. Als we na een paar weken thuis zijn, krijgen we in Nederland het bericht dat er een kudde pygmee-olifanten is gedood op Borneo. Dat zal toch niet de kudde zijn, die wij gezien hebben??
  Borneo is mooi en ondanks de houtkap, toch ook nog wel groen (in elk geval groener dan ik had gedacht), maar het regenwoud verdwijnt hier wel in een rap tempo en daarmee ook de natuurlijke leefomgeving van een groot aantal diersoorten. Wil je deze nog in het echt meebeleven, dan zul je toch snel naar Borneo moeten. Niet echt heel goedkoop, maar dat komt mogelijk ook door de middelen van transport (vliegen/varen). Eten kun je hier goed en is uitstekend van smaak en kwaliteit (ook bij de Iban)!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Maleisië:

  Kuching • Kinabalu National Park • Mulu

  Mijn Maleisië beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 9
  • Eten: 9
  • Stranden: N.v.t.

  Gereisd november 2012 • 2 weken lang • met partner • groepsrondreis • met FOX Verre Reizen

  2 waarderingen

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

Deel jouw Maleisië reiservaring!

Ben jij onlangs in Maleisië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)


Top 3 Maleisië specialisten

Van Verre

Van Verre

Bij Van Verre Reizen stel je met gespecialiseerde landendeskundigen je eigen individuele rondreis samen naar Maleisië.
Bezoek website

ANWB

ANWB

De vertrouwde ANWB heeft een ruim aanbod Maleisië rondreizen, zowel in groepsvorm als individueel met privéchauffeur.
Bezoek website

Sawadee

Sawadee

Sawadee is gespecialiseerd in groeps- en familiereizen en heeft talloze Maleisië (combi-) rondreizen in zijn assortiment, waaronder leuke gezinsreizen naar Maleisisch-Borneo.
Bezoek website

Meer Maleisië reisorganisaties

Riksja Maleisië
Djoser
333 Travel
Shoestring
TUI
Tenzing Travel
De Jong Intra
Koning Aap

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief