Lüderitz (Namibië): bezienswaardigheden, tips & reiservaringen

Lüderitz (Namibië): bezienswaardigheden, tips & reiservaringen

Lüderitz is helemaal in het zuidwesten van Namibië gelegen, ver van alle andere steden en de meeste toeristische trekpleisters. Het havenstadje staat bekend vanwege de nabijgelegen spookstad Kolmanskop die geheel door de woestijn is overgenomen.

Door , laatst bijgewerkt op 16 april 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Wat te doen in Lüderitz?
 2. Bezoek spookstad Kolmanskop
 3. Reizen naar Lüderitz
 4. Beste reistijd Dubai
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat Lüderitz om bekend?

Het stadje Lüderitz is in de 19e eeuw opgericht door de Duitser Adolf Lüderitz en het was de eerste Duitse nederzetting in West-Afrika. Aan het begin van de 20e eeuw werden er enkele diamanten gevonden in de woestijn nabij Lüderitz. De diamantkoorts sloeg flink toe en vanuit Duitsland emigreerden vele mensen naar Lüderitz om deel uit te maken van de diamanthandel.

Net buiten Lüderitz werd het gehucht Kolmanskop gebouwd om alle diamantzoekers en hun familieleden te kunnen huisvesten. De daarop volgende jaren werd hier voor miljoenen aan diamanten in de grond gevonden en was dit een zeer welvarend dorp. In de jaren ’60 van de 20e eeuw raakten de diamanten op in de omgeving van Kolmanskop, waardoor het dorp er verlaten bij kwam te staan. Gebouwen en straten werden niet meer onderhouden waardoor de woestijn hier vrij spel kreeg.

Namibië reis boeken – onze tips!

Top-5 Namibië reisaanbieders

Wat te doen in de stad Lüderitz?

De Duitse invloeden zijn tegenwoordig nog steeds zichtbaar in het straatbeeld van Lüderitz. Het stadje heeft veel historische gebouwen en kent tal van Duitse straatnamen. Heden ten dage wonen er ongeveer 12.500 mensen in Lüderitz. Het stadje doet echter erg verlaten en afgelegen aan. Het aantal winkels en horecagelegenheden neemt de laatste jaren gestaag af. De huidige bevolking leeft nu voornamelijk van visserij en het toerisme.

 • Breng een bezoek aan het Lüderitz Museum waar een tentoonstelling over de geschiedenis van deze regio bezichtigd kan worden.
 • Maak een wandeling door de stad, bekijk de historische gebouwen gemaakt in Duitse stijl en loop langs de haven en over de pier om vissersboten te bekijken.
 • Iets ten noorden van Lüderitz vind je het Agaat-strand, een mooie plek voor strandwandelingen of een ‘braai’.
Lüderitz

Kleurrijke huizen in Duitse stijl in Lüderitz.

Agaat-strand

Het Agaat-strand ten noorden van Lüderitz.

Bezoek de spookstad Kolmanskop

Tegenwoordig is het mogelijk een bezoek te brengen aan het door de woestijn overgenomen dorp Kolmanskop. Het is aan te raden om een tour met gids te maken. De gidsen die hier werken hebben vroeger allemaal in Kolmanskop gewoond waardoor zij vele interessante verhalen kunnen vertellen.

Verder kunnen zij uitleggen waar sommige gebouwen voor gediend hebben en hoe het was om te leven in dit diamantstadje. Hoe zou men vroeger in deze hete woestijn het eten en drinken koel houden en hoe verplaatste men zich in dit dorp van zand? Dat is allemaal te zien en te horen tijdens de rondleiding.

 • Sommige gebouwen zijn goed onderhouden waardoor het nog mogelijk is om iets van de grandeur van de jaren ’60 te beleven.
 • Loop door het dorpje en bezichtig de huizen waar het zand vrij spel heeft gehad. Het fijne woestijnzand in combinatie met de wind zorgt voor een bijzonder schouwspel.
 • In het dorp is momenteel nog steeds een winkel gevestigd waar het mogelijk is kleine diamanten te kopen. Verder zijn er faciliteiten voor de bezoekers zoals een restaurant en toiletten.
Spookstad Kolmanskop

Spookstad Kolmanskop.

Kolmanskop

Huis in Kolmanskop.

Reizen naar Lüderitz – hoe kom je er?

Vanwege de ligging bezoek je Lüderitz niet even snel. Het ligt in een uithoek van het land waardoor veel georganiseerde reizen door Namibië deze plaats niet aandoen. De meeste mensen die Lüderitz bezoeken komen vanuit:

Onderweg passeer je het kleine plaatsje Aus, verder zijn er weinig dorpen in deze regio. Het plaatsje had wel een eigen luchthaven, Lüderitz Airport (LUD). Hier landden vluchten uit onder meer Windhoek en Kaapstad (met tussenstop). Helaas haalde Air Namibia Lüderitz Airport uit haar vliegschema in februari 2021. Sindsdien is de stad niet meer per vliegtuig te bereiken. Wellicht dat dit in de toekomst weer verandert.

Lüderitz – beste reistijd

De beste tijd van het jaar om Lüderitz te bezoeken is in oktober en november. Het is er dan niet te heet, voor zover je dat kunt zeggen van een plaats in de woestijn. Tevens is er nauwelijks regenval in deze tijd van het jaar. Van december tot en met februari is het hier met temperaturen boven de 35 graden erg heet en kan het vanwege de schoolvakantie in zuidelijk Afrika erg druk zijn. De overige maanden van maart tot september kan het redelijk koud zijn en is er meer kans op regen.

Namibië reis boeken – onze tips!

Top-5 Namibië reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Lüderitz reiservaringen en tips

 • Karlijn van der Reest op 26-11-2017

  “Kolmanskop”

  Luderitz zelf is geen heel bijzonder stadje, maar Kolmanskop is ontzettend de moeite waard. Dit stadje is volledig verlaten door de diamantzoekers die er vroeger woonden. De gebouwen zijn intact gebleven, maar voeren een strijd tegen het woestijnzand. Dit levert bijzondere beelden en een aparte sfeer op.

 • Leonie Broeze op 20-11-2017

  “Kolmanskop (Ghost Town): Vergeet je camera niet!”

  Nabij Luderitz ligt Kolmanskop (10 km. landinwaarts). Kolmanskop is absoluut een bezoek waard. Wij hebben een rondleiding gevolgd waarin meer werd verteld over de activiteiten die in dit gebied hebben plaatsgevonden. Het is bijna niet meer voor te stellen dat er honderd jaar geleden zoveel bedrijvigheid was op een plek die nu volledig is verlaten (op het toerisme na). Het woestijnzand dat alle verlaten gebouwen binnendringt levert mooie plaatjes op. Je moet je camera dus zeker meebrengen.

 • Linda op Reis op 27-10-2015

  “Eindelijk naar Luderitz”

  Ik ben meerdere malen in Namibië geweest en Luderitz stond al langer op mijn to-do lijstje. De laatste keer kwam het er eindelijk van. En wat is het leuk!
  De rondleiding is interessant, dan hoor je hoe het was om hier vroeger te leven en waar de diverse gebouwen voor dienden. Zelf door de gebouwen rondstruinen is echter nog beter. Een hele leuke ervaring!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Lüderitz reiservaring en tips!

Ben jij in Lüderitz geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief