Bij Luik denk je aan een grauwe stad met zware industrie. Bezoek de stad en je merkt dat Luik ook heel wat historische gebouwen, mooie pleinen en rustige parken bezit. Een stad die een originele stedentrip zeker waard is.

Reizigers over Luik

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Luik bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 12 Luik reiservaringen

Stedentrip Luik – De Vurige Stede

Luik ligt aan de samenvloeiing van de Ourthe en de Maas, slechts een half uurtje rijden onder Maastricht. Het is een Waalse stad (‘Liège’) waar bovenal Frans wordt gesproken, al kun je er met Nederlands meestal goed uit te voeten. Luik was ooit een centrum van staalindustrie en mijnbouw. Door de sluiting van de steenkoolmijnen en de crisis in de staalindustrie kreeg de stad het zwaar te verduren. Luik werd het symbool van vervallen staalfabrieken, verarmde arbeiderswijken en grauwe buurten. De laatste tientallen jaren heeft het Luikse stadsbestuur kosten noch moeite gespaard om van Luik weer een aantrekkelijke stad te maken. Dat is ten dele gelukt, want delen van het oude centrum zijn zeer sfeervol geworden. Maar Luik blijft wel Luik. Een bezoek is dan ook vooral een aanrader voor een ieder die van een beetje rauwheid en originaliteit houdt en tegelijk de nodige ‘urban exploration’ niet schuwt.

Stedentrip Luik – beste aanbieders

 • Voor Luik hoteldeals en stedentripaanbiedingen:

  Pharos Reizen
  Booking.com
 • Voor Luik treintickets:

  NS International
27Vakantiedeals België

Bezienswaardigheden Luik

De Bueren Trap

Bueren Trap, Luik

Begin je verkenning van Luik met het beklimmen van de Bueren Trap (Montagne de Bueren). Deze trap verbindt het historisch centrum met de Citadel van Luik. Je moet er wel 373 treden voor opklauteren, maar het panorama bovenaan is absoluut de moeite waard. Op de Bueren Trap vieren de Luikenaars (en talloze toeristen) op de eerste zaterdag van oktober de ‘Nuit des Coteaux’. De trappen worden dan schitterend versierd met kaarsjes.

Uitzicht bovenaan de Bueren Trap, Luik

Het uitzicht bovenaan de trap.

Place Saint-Lambert en het Paleis van de Prins-Bisschoppen

Het kloppende hart van Luik is de Place Saint-Lambert. Dankzij zijn centrale ligging vinden er op de Place Saint-Lambert talrijke evenementen plaats, waaronder de jaarlijkse kerstmarkt. Rond de Place Saint-Lambert tref je filialen aan van bekende winkelketens. De Galeries Saint-Lambert is een moderne winkelgalerij die onderdak biedt aan meer dan 40 winkels. Ook onder de grond is het plein interessant: daar bevindt zich het Archéoforum. Je ziet hier de resten van een Gallo-Romeinse villa en de funderingen van de Sint-Lambertuskathedraal, die in 1793 werd verwoest.

Paleis van de Prins-Bisschoppen, Luik

Het Paleis van de Prins-Bisschoppen op Place Saint-Lambert.

Aan de rand van het plein staat het 16de-eeuwse Paleis van de Prins-Bisschoppen. Vanuit dit gebouw regeerden de zogenaamde prins-bisschoppen (bisschoppen die ook wereldlijke macht uitoefenden) over het prinsbisdom Luik. Het gebouw wordt nu gebruikt door het provinciebestuur en als justitiepaleis. Loop even tot op het fraaie binnenplein, waar de mooie zuilengalerijen meteen opvallen.

Place du Marché

Dit plein bevindt zich nabij de Place Saint-Lambert. Aan de barokke huizen uit de 16de eeuw merk je dat het hier vroeger een rijke buurt was. De Place du Marché is een bekende uitgaansbuurt met veel cafés. Je kunt hier niet weerstaan aan het lokale meloenbier! Rond het plein vind je veel eetcafés die hamburgers, tapas en pasta’s verkopen.

Overige bezienswaardigheden in Luik

Sint-Pauluskathedraal, Luik

De Sint-Pauluskathedraal.

De gotische Sint-Pauluskathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Luik. De gebrandschilderde ramen en een witmarmeren liggend Christusbeeld in barokstijl vallen hier vooral op. In de schatkamer bevindt zich een reliekbuste met relieken van de Heilige Lambertus.

Een ideale plaats voor een rustige picknick is het Boveriepark, gelegen aan de oever van de Maas. In het Boveriepark vind je ook het Museum La Boverie, waarin voornamelijk hedendaagse kunst te bewonderen valt.

Een ander interessant museum van oudheden en kunst is het Grand Curtius, ondergebracht in vier historische panden gelegen tussen de Maas en de Sint-Bartolomeüskerk.

Le Carré is een wijk in het centrum van de stad, bestaande uit een doolhof van nauwe straatjes. Le Carré is grotendeels verkeersvrij, telt vele boetiekjes en is vooral voor studenten een zeer bekende uitgaansbuurt.

Luik-Guillemins station

Het mooie Luik-Guillemins station van Luik.

Het vernieuwde station Luik-Guillemins, geopend in 2009, vormt een attractie op zich. De gigantische stationsoverkapping is 35 meter hoog en 160 meter lang.

Stedentrip Luik – 5 accommodatietips

Bed and Breakfast No. 5

Bed and Breakfast No. 5

B&B aan de Place Saint-Barthélémy, op 750 meter van de Place Saint-Lambert. De B&B biedt gratis toegang tot een eigen sauna.

Appartementen Léopold Liège Centre

Appartementen Léopold Liège Centre

Appartementencomplex in de Rue de l’Épée, op 260 meter van de Place Saint-Lambert. Appartementen met eigen badkamer en volledig ingerichte keuken.

Pentahotel Liège

Pentahotel Liège

Viersterrenhotel aan de Boulevard de la Sauvenière, aan de rand van het stadscentrum Le Carré. Luxueus hotel met een fitnessruimte, restaurant en bar.

Liège Youth Hostel

Liège Youth Hostel

Jeudherberg in de Rue Georges Simenon, in de wijk Outremeuse op 500 meter van het stadscentrum.

Pension Chez Mamy

Pension Chez Mamy

Pension in een 18de -eeuwse huis in de Rue de la Boucherie, in het historisch centrum op 400 meter van de Place Saint-Lambert.

Overnachten in Luik

Vergelijk alle hotels in Luik
Bekijk hotels

Stedentrips Luik

Vind de goedkoopste stedentrips naar Luik
V.a. 45

Eten, drinken en uitgaan in Luik

Wat je ook in Luik doet, één ding mag je niet overslaan: een Luikse wafel eten! De ‘Gaufre de Liège’ is een zware wafel waarin suikerkristallen zijn verwerkt. Hij onderscheidt zich van een Brusselse wafel door zijn ovale vorm.

Luikse wafels

Luikse wafels.

De meeste restaurants bevinden zich in Le Carré, aan de Place Cathedrale, aan de Place des Carmes en in de Rue de la Goffe. De Rue Roture bestaat uit vrijwel alleen maar horecagelegenheden.

Als je wilt gaan stappen tijdens je stedentrip in Luik, raden we de reeds genoemde Place du Marché en de wijk Le Carré aan. Wandel ook eens naar de Place des Carmes en geniet van een goed glas wijn in een van de wijnbars. Bierliefhebbers halen hun hart op in het café BeerLovers in de Rue de la Violette, een café waar men speciale bieren op de kaart heeft staan.

Reizen naar Luik – hoe kom je er?

Luik is ca. 190 kilometer van Utrecht verwijderd. Vanuit Centraal-Nederland volg je de A2 via Eindhoven en Maastricht richting Luik. Met de Thalys reis je naar Brussel-Zuid, waar je overstapt op een gewone intercitytrein of de Thalys naar Luik. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.

België aanbiedingen

12 Luik reiservaringen en tips • 22 landen bezocht
  54 reviews
  18 waarderingen

  “Prachtig station”

  Geplaatst 09-05-2019

  Luik oogt als een grauwe stad, maar heeft ook mooie plekken. Bijvoorbeeld het nieuwe station is prachtig en het centrum is erg gezellig om op je gemak door de straten heen te lopen. Verder kan je goed winkelen, maar verder is er niet veel te doen of te zien. Leuk voor een dagje/een paar uur doorheen te lopen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 15 landen bezocht
  52 reviews
  9 waarderingen

  “Fietsen langs de Maas”

  Geplaatst 05-05-2019

  In Luik kun je heerlijk fietsen langs de Maas. Ga dat zeker doen, wanneer je een bezoekje brengt aan Luik. Natuurlijk is het ook een goed idee om een Luikse wafel te eten en een lokale bierproeverij te doen. Ook heb je een mooi uitzichtpunt, maar daarvoor moet je wel een flinke trap bewandelen. Ga zeker dwalen door de smalle straatjes met allerlei historische plekjes. Voor een weekendje is Luik echt wel een prima keuze. Al vond ik Gent en Brugge wel leuker.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  17 waarderingen

  “Urban exploring in Luik”

  Geplaatst 16-04-2019

  Luik stond bekend als een vieze, vervallen industriestad. Echter, de laatste jaren heeft Luik zich ontpopt tot een mooi gerestaureerde, levendige stad. Voor mij waren de highlights van mijn laatste bezoek een oud kazernegebouw in een stadspark, Fort de la Chartreuse. Dit vervallen gebouw is open voor publiek, maar let wel op dat je niet struikelt of valt. Het gigantische complex heeft een erg gave uitstraling, ook door de soms best aardige graffiti die het gebouw (ont)siert.
  Ook een oud universiteitsgebouw was mooi om aan te doen als onderdeel van dit urban exploring bezoek. Oude collegezalen en scheikundelokalen met graffiti zijn erg mooi om in je eentje doorheen te waren. Je kunt ook de daken op. Maar let op: het is eigenlijk niet de bedoeling om hier rond te waren.
  Verder is het nieuwe stationsgebouw een geweldig voorbeeld van moderne architectuur.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  56 reviews
  7 waarderingen

  “Mooi weekendje weg”

  Geplaatst 06-04-2019

  Luik is mooi voor een weekendje weg bij de buren.
  Montagne de Bueren is een straat met 374 treden en zeker leuk is voor als je niet weet wat je kan gaan doen.
  Daarnaast vind ik Het Grand Curtius een echte aanrader. Dit is een museum met archeologische vondsten en kunst. Niet zo groot als grote steden, maar zeker wel de moeite waard om te bezoeken.

  Tip voor fotografen:
  - STATION LUIK-GUILLEMINS is geopend sinds 2009, dit station is een mooie spot om te fotograferen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • “Leuke stad als daguitstap”

  Geplaatst 29-11-2017

  Als je met de trein aankomt, kom je al in een speciaal station terecht. In het station is er ook een museum aanwezig met tijdelijke exposities. Nadien kan je rondwandelen in het centrum en de beroemde trappen doen. Het is ook gewoon fijn om hier te shoppen. Tijdens de kerstmarkt heerst er een fijne sfeer.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  13 reviews
  11 waarderingen

  “Niet bijzonder”

  Geplaatst 27-11-2017

  Luik is gelukkig niet meer zo vies al een aantal jaar geleden maar echt veel is er nog steeds niet te doen helaas. De Luikse wafels zijn lekker maar om daarvoor helemaal naar Luik te gaan is niet aanbevolen. Als je in de buurt bent en je bent nieuwsgierig zeker er naartoe gaan maar er zijn zoveel andere mooiere steden in België. Dit zou mijn laatste keuze zijn.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  27 reviews
  5 waarderingen

  “Geen aanrader”

  Geplaatst 26-11-2017

  Er is weinig te beleven in Luik. Ik zou deze stad dan ook niet aanraden, behalve als je toevallig in de buurt bent. Je kunt er wel oké winkelen, maar dat is het dan ook. Mensen zijn over het algemeen niet zo vriendelijk, met name als je geen Frans spreekt. De stad is niet meer zo vies dan een aantal jaren geleden, maar nog steeds niet bijzonder mooi. Een Luikse wafel is dan wel weer lekker, maar deze kun je ook buiten Luik eten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  13 reviews
  30 waarderingen

  “Ambléve, prachtige rivier in de provincie Luik.”

  Geplaatst 24-11-2017

  We hebben in België onze vakanties altijd in de buurt van een rivier gehouden. Met een tentje aan een stromende rivier staan en inslapen met het geluid van het water is iets heerlijks. Een van onze favoriete rivieren is de Amblève. Het bekendste deel is misschien wel de waterval van Coo, maar voor ons is het mooiste deel de stroming bij het plaatsje Aywaille, waar de rivierbedding vol ligt met enorme rotsblokken. Een legende vertelt dat de rotsblokken er terecht kwamen door een pact tussen de duivel en de molenaar van de Fonds de Quarreux, Hubert Chefneux. Vanuit Aywaille is er een prachtige wandeling langs de rivier.
  Al met al is het een gebied dat erg tot de verbeelding spreekt en waar je heerlijk kunt wegdromen aan de rivieroever.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  26 reviews
  12 waarderingen

  “Leuk voor een dagje”

  Geplaatst 17-11-2017

  Luik stond voorheen bij mij bekend als een erg vieze stad, maar er is flink wat veranderd. De huizen langs het station zijn nog steeds niet echt om over naar huis te schrijven, maar de binnenstad is een stuk schoner geworden. Wij gingen met de trein, en het station is de afgelopen jaren flink verbeterd! Verder kun je gemakkelijk door de stad wandelen, waar je de kathedraal kunt bezoeken voor wat rust. Wij hebben hier voornamelijk gewinkeld, en natuurlijk wafels geprobeerd. Erg lekker! Het is niet mijn favoriete stad van België en ik zou er dan ook niet langer dan 2 dagen blijven, maar het is zeker wel gezellig voor een weekendje weg.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 15 landen bezocht
  26 reviews
  1 waardering

  “Liège”

  Geplaatst 16-11-2017

  Luik (ook wel Liège) staat bekend om de wafel, die je natuurlijk gegeten moet hebben, voordat je daar weer weggaat. In Luik is de wafel nog lekkerder dan dat ik hem ooit eerder had geproefd. Er is een flinke trap die je op kunt gaan, maar je hebt bovenaan wel goed uitzicht over de stad. Verder is het wel de moeite om even de kathedraal in te lopen. Voor de rest vond ik dat er niet heel veel te doen was in de stad. Er is in ieder geval een stuk minder te doen dan dat ik gewend ben in andere Belgische steden. Best leuk voor een dagje hoor, maar ik zou niet heel snel nog een dag gaan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Luik reiservaring en tips!

Ben jij in Luik geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 België specialisten

TUI

TUI

TUI biedt een breed aanbod autovakanties naar België met zowel last minute stedentrips, hotels en appartementen als ook actieve vakanties in de Ardennen.
Bezoek website


ANWB Campings

ANWB Campings

Overzicht van alle door ANWB erkende campings in België. Veel ervan zijn ook direct boekbaar via de ANWB Campings website!
Bezoek website


Kras

Kras

Naast weekendjes weg, stedentrips en autovakanties biedt Kras ook actieve vakanties, cruises en rondreizen naar België aan.
Bezoek website

Meer België reisorganisaties

D-reizen
D-reizen

Breed & voordeling aanbod.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

‘Internet only’ aanbiedingen.
Bezoek website

NS International
NS International

Met de trein naar België.
Bezoek website

27Vakantiedeals
27Vakantiedeals

Deals tot 78% korting!
Bezoek website

Ardennen-online.com
Ardennen-online.com

Vakantiehuizen in de Ardennen.
Bezoek website

VakantieDiscounter
Vakantie Discounter

Last minutes, vakantieparken & campings.
Bezoek website

Natuurhuisje
Natuurhuisje

Vakantiehuizen in de natuur.
Bezoek website

27Vakantiedeals België

Bezienswaardigheden België

Alle bezienswaardigheden in België

Treintickets België


Hotels in België zoeken

Hotels in België zoeken
27Vakantiedeals België

Boek je vakantie naar België

TUI
1. TUI

‘Allround’ België aanbieder.
Bezoek website

ANWB Campings
2. ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

Kras
3. Kras

Breed aanbod België vakanties.
Bezoek website
Treinkaartjes België

Vind de goedkoopste treinkaartjes naar België
V.a. 20

Volg ons op Facebook

Volg ons op Pinterest