Stedentrip Luik – Waar staat Luik om bekend?
Luik ligt aan de samenvloeiing van de Ourthe en de Maas, slechts een half uurtje rijden onder Maastricht. Het is een Waalse stad (‘Liège’) waar bovenal Frans wordt gesproken, al kun je er met Nederlands meestal goed uit te voeten. Luik was ooit een centrum van staalindustrie en mijnbouw. Door de sluiting van de steenkoolmijnen en de crisis in de staalindustrie kreeg de stad het zwaar te verduren. Luik werd het symbool van vervallen staalfabrieken, verarmde arbeiderswijken en grauwe buurten.
De laatste tientallen jaren heeft het Luikse stadsbestuur kosten noch moeite gespaard om van Luik weer een aantrekkelijke stad te maken. Dat is ten dele gelukt, want delen van het oude centrum zijn zeer sfeervol geworden. Maar Luik blijft wel Luik. Een bezoek is dan ook vooral een aanrader voor een ieder die van een beetje rauwheid en originaliteit houdt en tegelijk de nodige ‘urban exploration’ niet schuwt.
Luik stedentrip boeken – onze tips!
- NS International – treintickets
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Voordeeluitjes – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – alle hotels
→ Bekijk aanbiedingen
Bezienswaardigheden Luik
De Bueren Trap
Begin je verkenning van Luik met het beklimmen van de Bueren Trap (Montagne de Bueren). Deze trap verbindt het historisch centrum met de Citadel van Luik. Je moet er wel 373 treden voor opklauteren, maar het panorama bovenaan is absoluut de moeite waard. Op de Bueren Trap vieren de Luikenaars (en talloze toeristen) op de eerste zaterdag van oktober de ‘Nuit des Coteaux’. De trappen worden dan schitterend versierd met kaarsjes.
Place Saint-Lambert en het Paleis van de Prins-Bisschoppen
Het kloppende hart van Luik is de Place Saint-Lambert. Dankzij zijn centrale ligging vinden er op de Place Saint-Lambert talrijke evenementen plaats, waaronder de jaarlijkse kerstmarkt. Rond de Place Saint-Lambert tref je filialen aan van bekende winkelketens.
De Galeries Saint-Lambert is een moderne winkelgalerij die onderdak biedt aan meer dan 40 winkels. Ook onder de grond is het plein interessant: daar bevindt zich het Archéoforum. Je ziet hier de resten van een Gallo-Romeinse villa en de funderingen van de Sint-Lambertuskathedraal die in 1793 werd verwoest.
Aan de rand van het plein staat het 16e-eeuwse Paleis van de Prins-Bisschoppen. Vanuit dit gebouw regeerden de zogenaamde prins-bisschoppen (bisschoppen die ook wereldlijke macht uitoefenden) over het prinsbisdom Luik. Het gebouw wordt nu gebruikt door het provinciebestuur en als justitiepaleis. Loop even tot op het fraaie binnenplein, waar de mooie zuilengalerijen meteen opvallen.
Place du Marché
Dit plein bevindt zich nabij de Place Saint-Lambert. Aan de barokke huizen uit de 16e eeuw merk je dat het hier vroeger een rijke buurt was. De Place du Marché is een bekende uitgaansbuurt met veel cafés. Je kunt hier niet weerstaan aan het lokale meloenbier! Rond het plein vind je veel eetcafés die hamburgers, tapas en pasta’s serveren.
Overige bezienswaardigheden in Luik
De gotische Sint-Pauluskathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Luik. De gebrandschilderde ramen en een witmarmeren liggend Christusbeeld in barokstijl vallen hier vooral op. In de schatkamer bevindt zich een reliekbuste met relieken van de Heilige Lambertus.
Heb je nog tijd over tijdens je dagje of stedentrip Luik? Ook de volgende activiteiten en bezienswaardigheden staan garant voor een plezierig tijdsverdrijf.
- Picknicken in het rustige Boveriepark aan de oever van de Maas. In het Boveriepark vind je ook het Museum La Boverie, waarin voornamelijk hedendaagse kunst te bewonderen valt.
- Dwalen door de gangen van Grand Curtius, een interessant museum van oudheden en kunst. Het museum is ondergebracht in vier historische panden gelegen tussen de Maas en de Sint-Bartolomeüskerk.
- Verdwalen in Le Carré, een sfeervolle buurt in het centrum van de stad, bestaande uit een doolhof van nauwe straatjes. Le Carré is grotendeels verkeersvrij, telt vele boetiekjes en is vooral voor studenten een zeer bekende uitgaansbuurt.
Reis je naar deze Waalse stad met de trein? Dan kom je aan op het in 2009 vernieuwde station Luik-Guillemins. De gigantische stationsoverkapping is 35 meter hoog en 160 meter lang; een bezienswaardigheid an sich!
Stedentrip Luik – Waar overnachten in Luik?
- Bed and Breakfast No. 5
B&B aan de Place Saint-Barthélémy, op 750 meter van de Place Saint-Lambert. De B&B biedt gratis toegang tot een eigen sauna. - Appartementen Léopold Liège Centre
Appartementencomplex in de Rue de l’Épée, op 260 meter van de Place Saint-Lambert. Appartementen met eigen badkamer en volledig ingerichte keuken. - Pentahotel Liège ★★★★
Viersterrenhotel aan de Boulevard de la Sauvenière, aan de rand van het stadscentrum Le Carré. Luxueus hotel met een fitnessruimte, restaurant en bar. - Liège Youth Hostel
Jeudherberg in de Rue Georges Simenon, in de wijk Outremeuse op 500 meter van het stadscentrum. - Pension Chez Mamy
Pension in een 18e-eeuws huis in de Rue de la Boucherie, in het historisch centrum op 400 meter van de Place Saint-Lambert.
Eten, drinken en uitgaan in Luik
Wat je ook in Luik doet, één ding mag je niet overslaan: een Luikse wafel eten! De ‘Gaufre de Liège’ is een zware wafel waarin suikerkristallen zijn verwerkt. Hij onderscheidt zich van een Brusselse wafel door zijn ovale vorm.
De meeste restaurants bevinden zich in Le Carré, aan de Place Cathedrale, aan de Place des Carmes en in de Rue de la Goffe. De Rue Roture bestaat uit vrijwel alleen maar horecagelegenheden.
- Als je wilt gaan stappen tijdens je stedentrip in Luik, raden we de reeds genoemde Place du Marché en de wijk Le Carré aan.
- Wandel ook eens naar de Place des Carmes en geniet van een goed glas wijn in een van de wijnbars.
- Bierliefhebbers halen hun hart op in het café BeerLovers in de Rue de la Violette, een café waar men speciale bieren op de kaart heeft staan.
LEES OOK: Top-5 leukste en mooiste steden van België
Reizen naar Luik – hoe kom je er?
Luik is ca. 190 kilometer van Utrecht verwijderd. Vanuit Centraal-Nederland volg je de A2 via Eindhoven en Maastricht richting Luik. Met de Thalys reis je naar Brussel-Zuid, waar je overstapt op een gewone intercitytrein of de Thalys naar Luik. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.
Luik stedentrip boeken – onze tips!
- NS International – treintickets
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Voordeeluitjes – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – alle hotels
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!