Stedentrip Mechelen (België)? De leukste bezienswaardigheden & tips wat te doen in Mechelen

Stedentrip Mechelen (België)? De leukste bezienswaardigheden & tips wat te doen in Mechelen

Op citytrip naar Mechelen? Het was ooit de hoofdstad van de Nederlanden: Mechelen, ten zuiden van Antwerpen. Mechelen is met zijn cultureel erfgoed een historische topattractie. Het is echter ook een levendige stad met tal van evenementen, waar je ook goed kunt winkelen. Bekijk alle bezienswaardigheden & tips en ontdek wat te doen in Mechelen!

Door , laatst bijgewerkt op 30 april 2022
7 minuten lezen

Stedentrip Mechelen: ooit de hoofdstad van de Nederlanden

Mechelen ligt in de Belgische provincie Antwerpen, zo halverwege Antwerpen en Brussel. De stad – gelegen aan de rivier de Dijle – is de op vier na grootste stad in Vlaanderen. Mechelen is de hoofdzetel van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De Belgische aartsbisschop, de belangrijkste vertegenwoordiger van de katholieke kerk in België, woont er in het aartsbisschoppelijk paleis vlak naast de beroemde Sint-Romboutskathedraal.

Mechelen stedentrip boeken – onze tips!

Mechelen was in de 16de eeuw gedurende een korte tijd de hoofdstad van de Nederlanden. Margaretha van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden onder de Habsburgers, regeerde vanuit Mechelen over de Lage Landen vanaf 1507 tot 1530. Het historische erfgoed van de stad bewijst dat Mechelen een vrij belangrijke rol speelde in de geschiedenis.

Waar staat Mechelen bekend om?

Mechelen telt niet minder dan acht historische kerken, waarvan de Sint-Romboutskathedraal de grootste is. De Grote Marktis het levendige centrum van Mechelen, met een opvallend stadhuis dat uit drie delen bestaat. Daarnaast vind je in Mechelen twee begijnhoven, interessante musea en tal van historische bezienswaardigheden. En niet te vergeten: Mechelen is ook een heerlijke stad om een dagje te shoppen. Mechelen heeft niet de allures van een grootstad als Brussel of Antwerpen, maar is wel een gezellige historische locatie die een citytrip absoluut waard is.

Grote Markt, Mechelen

De Grote Markt met de Sint-Romboutskathedraal.

De Sint-Romboutskathedraal: symbool van Mechelen

Al van ver te zien als je de stad nadert: de afgeknotte toren van de Sint-Romboutskathedraal met een lengte van 97 meter. In feite had de toren nog veel hoger moeten worden, maar de bouwers hadden in de 16e eeuw niet genoeg geld om hem volledig af te werken. De bouw van de gotische kathedraal zelf begon al in de 13de eeuw.

 • Vooral de eikenhouten preekstoel en het barokke hoogaltaar trekken de aandacht. In een zijbeuk bevindt zich het grafmonument van de Belgische kardinaal Mercier.
 • Wie over een mooi uitzicht over de stad wilt genieten, moet de toren beklimmen. 538 treden brengen je naar de ‘skywalk’ op de top.
 • Onderweg passeer je verdiepingen zoals de Klokkenkamer, de Uurwerkenkamer en de Beiaardkamer. Hier staan informatieborden die je alles leren over de bouw van de kathedraal. Je ziet er ook de klokken van de twee beiaarden die de kathedraal rijk is.

De Grote Markt met het stadhuis

De Grote Markt van Mechelen is het echte centrum van de stad. Hier gaat op zaterdagvoormiddag de markt door, maar het plein is ook de locatie voor tal van evenementen en festivals, waaronder het zomerfestival Maanrock. Sierlijke historische huisgevels omringen het plein, maar de meeste aandacht wordt getrokken door het Mechelse stadhuis. Bouwkundig bestaat dit stadhuis uit drie delen, elk in een eigen bouwstijl: het Belfort, het Paleis van de Grote Raad en de Lakenhal.

 • Het gotische Belfort is het oudste, centrale deel van het gebouw en stamt uit de 14e eeuw. Jarenlang dienden de lokalen van het gebouw als stadsgevangenis.
 • De Lakenhal links naast het Belfort stamt ook uit de 14e eeuw en diende oorspronkelijk voor de handel in textiel, voordat de hal een deel van het stadhuis werd.
 • In 1526 werd rechts naast het Belfort ook nog het Paleis van de Grote Raad aangebouwd. De raad heeft hier echter nooit vergaderd. Het uiteindelijke ontwerp is pas begin 20e eeuw afgewerkt.
Stadhuis van Mechelen

Het stadhuis van Mechelen op de Grote Markt.

Het Paleis van Margaretha van Oostenrijk

De landvoogdes Margaretha van Oostenrijk nam haar intrek in het paleis Hof van Savoye, het eerste renaissancegebouw in de Nederlanden. Tegenwoordig is het paleis in gebruik als gerechtshof. Het gebouw is niet toegankelijk voor het publiek, maar je mag wel de fraaie tuin van het paleis bezoeken.

De historische kerken van Mechelen

Geen gebrek aan historische kerken in Mechelen: niet minder dan acht Mechelse kerkgebouwen zijn er te bezichtigen! Daartoe behoort natuurlijk de Sint-Romboutskathedraal, maar ook een basiliek de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek. De hoge koepel van deze barokke kerk uit de 17e eeuw valt onmiddellijk op. Binnen trekt de vooral de preekstoel de aandacht. Het Mariabeeld wordt elk jaar tijdens de Hanswijkprocessie door de straten van de stad gedragen.

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Mechelen

De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk.

In de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en in de Sint-Janskerk zijn schilderwerken van de Vlaamse meester Pieter Paul Rubens te bewonderen: de ‘Wonderbare Visvangst’ en de ‘Aanbidding der Wijzen’. De vier andere historische kerken zijn de Sint-Pieters-en-Pauluskerk, de Begijnhofkerk, de Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk en de Sint-Katelijnekerk.

Musea in Mechelen

Een van de belangrijkste en bekendste musea in Mechelen is ongetwijfeld het Museum Hof van Busleyden. Het gebouw was oorspronkelijk een vroegrenaissancistisch stadspaleis, opgetrokken in de 16de eeuw voor Jeroen van Busleyden. Hij was een priester, politicus en diplomaat verbonden aan het hof van Margaretha van Oostenrijk. In de loop van de 20ste eeuw werd het stadsmuseum van Mechelen in het gebouw ondergebracht. Je kunt er onder meer het Koorboek van Margaretha van Oostenrijk, retabelkasten en talrijke kunstwerken bewonderen.

Museum Hof van Busleyden, Mechelen
Museum Hof van Busleyden, Mechelen

Als je met kinderen de stad Mechelen bezoekt, mis dan vooral het Speelgoedmuseum niet. Het Speelgoedmuseum herbergt een van de grootste speelgoedcollecties van Europa, met speelgoed afkomstig uit heel de wereld en uit verschillende tijdsperiodes.

De Kazerne Dossin was in de Tweede Wereldoorlog een doorvoerkamp voor Belgische Joden en zigeuners, die via Mechelen werden getransporteerd naar vernietigingskampen zoals Auschwitz. Op de locatie van de vroegere kazerne herinnert nu een museum aan deze duistere periode uit de geschiedenis.

Stedentrip Mechelen – accommodatietips

 • Bed & Breakfast De Groene Maan
  B&B op 300 meter van de Grote Markt. Kamers met minibar en eigen badkamer. Huisdieren zijn toegelaten. Gratis wifi in heel de accommodatie.
 • Martin’s Paterhof ★★★★
  Luxe hotel in het historisch centrum, gevestigd in een voormalige kerk slash klooster. Kamers met lekkere bedden en badkamer met verzorgingsproducten. Een aanrader voor wie een unieke accommodatie zoekt.
 • Hotel Elisabeth ★★★
  Driesterrenhotel op vijf minuten lopen van de Sint-Romboutskathedraal. Met bar, gratis wifi, terras en bibliotheek. Betaald parkeren bij het hotel. Familiekamers zijn beschikbaar.

Overige bezienswaardigheden

Wandel ook eens door de gezellige straatjes met kleine, historische huisjes van het Kleine en Grote Begijnhof van Mechelen. Het Kleine Begijnhof lag vroeger binnen de stadsmuren, maar kreeg zo’n grote toestroom van begijntjes dat er een nieuw begijnhof nodig was: het Groot Begijnhof. In een van de straten van het Groot Begijnhof staat ook de Begijnhofkerk.

Grote Begijnhof, Mechelen

Het Grote Begijnhof.

Brouwerij Het Anker is een historische brouwerij in de stad, waar al vijf generaties lang de Gouden Carolus-bieren gebrouwd worden. Het is mogelijk om met een gids de brouwerij te bezoeken.

Zo’n drie kilometer ten zuiden van het stadscentrum vind je het wetenschap- en technologiecentrum Technopolis. Kinderen en volwassenen maken hier aan de hand van proefjes en experimenten kennis met de wereld van de wetenschap en de technologie.

LEES OOK: Top-5 leukste en mooiste steden van België

Winkelen in Mechelen

Wie graag winkelt, komt in de winkelstad Mechelen ongetwijfeld aan zijn trekken. Het drukbezochte shoppinggebied in Mechelen bevindt zich in de driehoek BruulIJzerenleenOnze-Lieve-Vrouwestraat. De bekendste winkelstraat is zonder twijfel de Bruul, een straat die voor het grootste gedeelte verkeersvrij is. Juwelen, handtassen, schoenen, kleren, elektronica: het is er allemaal te koop. Je vindt hier grote winkelketens en boetieks, maar ook kleine winkeltjes met snuisterijen.

Winkelen in Mechelen

De IJzerenleen, een van de bekendste winkelstraten in Mechelen.

Mechelen stedentrip boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Mechelen reiservaringen en tips

 • Bas van den Heuvel op 11-05-2019

  “Klein en sfeervol maar een dag is genoeg.”

  Mechelen is een stad die ideaal is om te bezoeken voor een dag wanneer je een vlucht hebt die vertrekt vanaf Brussel Zaventem. Vanaf de stad naar het vliegveld is het slechts 10 minuten met de trein. Echter één dag is wel genoeg wat het centrum is niet heel uitgebried en groot. Wel sfeervol en de restaurants serveren kwalitatief goed eten. Het meest in het oogspringend is de Sint-Romboutstoren die een bezoek waard is. Voor EUR 8,- kan de toren worden bezocht die een mooi panoramisch uitzicht biedt over de stad.
  De Grote Markt en de architectuur hebben wat weg van de het centrum zoals dit in Brussel is. Dus wanneer je Brussel gezellig vindt, geldt dit ook voor Mechelen.

 • Kiki op 06-04-2019

  “Leuker dan verwacht!”

  Mechelen was aanzienlijk leuker dan vooraf verwacht! Een echte aanrader is om (als eerste) de Sint-Romboutstoren te beklimmen. Voor 8,- heb je een hele leuke ervaring en prachtig uitzicht over de stad. Zorg er voor dat je op een heldere dag naar boven gaat!
  Daarnaast is het museum Hof van Busleyden zeker een aanrader! Prachtig gebouw, stadspaleis die je gezien moet hebben! In combinatie met de beklimming van de toren is het slechts 9,- (ipv 11,-).
  Twee mooie uitstapjes die je kan combineren met heerlijk wandelen door de stad!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Mechelen reiservaring en tips!

Ben jij in Mechelen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief