Gemiddelde beoordeling Costa Rica


Cultuur & bezienswaardigheden

7,3

Gastvrijheid

8,1

Natuur

9,6

Stranden

8,7

Eten

7,3

Gemiddelde beoordeling

8,2
Op basis van 61 Costa Rica ervaringen

Reizen naar Costa Rica

Costa Rica is een waar eco-paradijs. Er zijn weinig landen op aarde waar je op zo’n klein oppervlak zóveel zeldzame of unieke flora en fauna vindt. Veel groener en dier-rijker dan in Costa Rica wordt het niet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maak een excursie naar de Poàs-vulkaan of de kratermeren van Irazù, doe een Canopy tour in het Monteverde Nevelwoud en ga op zoek naar de quetzal en de felgekleurde kikkers, ga raften bij Turrialba of ontdek de ongerepte tropische wildernis van schiereiland Osa, met het fabuleuze Corcovado National Park. En dan zijn er nog de vele prachtige stranden, met aan de westkust toeristische hotspots als Playa Tamarindo en Jaco of rustiger, laidback strandplaatsen als Malpais, Montezuma of Sámara; en aan de Caraïbische oostkust de hippie-backpacker-surfspots Puerto Viejo en Cahuita.

Vliegtickets Costa Rica

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Costa Rica
V.a. 640 Meer over vliegen naar Costa Rica

Overnachten in Costa Rica

Vergelijk alle hotels in Costa Rica
Bekijk hotels

Hoogtepunten & mooiste plekken in Costa Rica

De Arenal Vulkaan

Arenal vulkaan

De 1657 meter hoge Arenal vulkaan.

Een van de meest actieve vulkanen ter wereld is de Arenal-vulkaan. Vrijwel elk hotel in de omgeving van het dorpje La Fortuna heeft er uitzicht op. De hele dag hoor je gerommel en regelmatig zie je een rookpluim, maar het mooist is de rode lava die je tijdens heldere avonden kunt zien aan de westkant. Je kunt in de buurt gaan hiken, relaxen in de thermale baden, wandelen over hangbruggen, raften op de Sarapiqui rivier, slingeren tussen de boomtoppen of een uitstapje maken naar het natuurreservaat Caño Negro.

Reuzenschildpadden in Tortuguero

Tortuguero

Op het strand van Tortuguero leggen elk jaar drie soort schildpadden hun eieren.

Het Tortuguero Nationaal Park, aan de noordoostkust van Costa Rica, is alleen per boot (of vliegtuig) te bereiken. Op het langgerekte strand leggen drie soorten zeeschildpadden van juli tot september hun eieren. Per boot kun je vanuit je lodge op zoek gaan naar tropische vogels, apen en kaaimannen in de mangroves.

Corcovado Nationaal Park

Wildlife in Corcovado

Corcovado staat bekend om de felgekleurde kikkers.

Corcovado is het nationale park met de grootste biodiversiteit van Costa Rica. Het is een ruig en ongerept paradijs voor natuurliefhebbers en biologen. Vlakbij en eveneens op het schiereiland Osa ligt ook Drake Bay, waar je de allermooiste en afgelegen eco-lodges vindt in of óp ruige baaien. Bij Isla del Caño kun je snorkelen en duiken tussen de zeeschildpadden en dolfijnen. En als je geluk hebt duikt er hier een walvis op!

Manuel Antonio

Doodshoofdaapje in het Manuel Antonio National Park

Doodshoofdaapje in het Manuel Antonio National Park.

Het kleine Manuel Antonio National Park is een van de mooiste en rijkste nationale parken ter wereld. Niet alleen vind je er ongerept regenwoud en een enorme verzameling zeldzame tropische dieren, ook heb je er fantastische witte zandstranden.

Top 3 Costa Rica specialisten

Better Places
Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Liesbet, de reisspecialist die er al jaren woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Ruim aanbod Costa Rica groepsreizen, individuele rondreizen, singlereizen en strandvakanties.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je “Local Hero” Wil maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Puerto Viejo

Zonsondergang bij Puerto Viejo

Zonsondergang bij Puerto Viejo.

Dit kleurrijke strandplaatsje in het uiterste zuidoosten van Costa Rica (volledig: Puerto Viejo de Talamanca) is populair onder surfers, backpackers en oude hippies. Het regent er meer dan aan de westkust, waardoor het altijd nabije regenwoud hier op z’n allergroenst is. De diverse stranden (Playa Cocles, Playa Chiquita and Punta Uva) behoren tot de mooiste van het land en het stadje zelf stikt van de eenvoudige restaurantjes en bars met Bob Marley-muziek. Puerto Viejo ligt overigens precies tussen het mooie Cahuita National Park en de Gandoca-Manzanillo National Wildlife Refuge; een ideale uitvalsbasis voor wildlife dus ook. Nog verder zuidwaarts, tussen de turquoise zee en tropische jungle, ligt het verstopte dorpje Manzanillo. Hier is het zeewater blauwer dan blauw en kun je bijna wandelend over het lichtbruine strand de grens met Panama oversteken.

Alle bezienswaardigheden in Costa Rica

Reisinspiratie

Alle Costa Rica artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Costa Rica

Bekijk de top 10 Costa Rica rondreizen

61 Costa Rica reiservaringen en tips


Gemiddelde beoordeling

8,2
Op basis van 61 Costa Rica ervaringen

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 8,4

    21 landen bezocht
    2 reviews
    0 waarderingen

    “Groen, groener, groenst”

    Geplaatst 01-12-2017 • gereisd oktober 2017 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    Na een kleine week Panama de oversteek naar Costa Rica gemaakt (grensovergang sixoala) en dus in Puerto Viejo de Talamanca gestart met onze rondreis. De caribische kant van Costa Rica is heel relaxt en laid back met bijbehorende salsa en bachata muziek. Daarna via het Toruguero kanaal met een motorbootje naar Tortuguero gevaren in 3 uurtjes. Dit is een fantastische tocht waarbij je dwars door de jungle vaart en veel vogels ziet, krokodillen en kaaimannen. Een tocht 's ochtends vroeg in een kano is een absolute aanrader! Na Tortuguero het vulkanische gebied Arenal verkent en Rincon de la Vieja. Ondanks dat het twee vulkanische gebieden zijn, toch totaal anders. Persoonlijk sprak Rincon de la Vieja mij meer aan, omdat het wat minder toeristisch is en je de vulkanische activiteit, zoals pruttelende modderpoelen, gegrom en stoom vanuit de grond kunt zien en ruiken ;) Hierna zijn we naar het surfparadijsje Tamarindo gereden, waar we 2 dagen surfles hebben gehad. Het dorpje zelf is klein, maar gezellig en ademt surfen uit. Ook erg toeristisch, maar in de tijd dat we er waren (begin nov) viel dat reuze mee. Het contrast met onze volgende bestemming kon niet groter: Monte Verde/Santa Elena. Hoog gelegen en daardoor vooral na zonsondergang een heel stuk frisser en normaliter natter. Maar in de drie dagen dat wij er waren stralend weer gehad! Dus tijdens het ziplinen fantastische uitzichten gehad tot de baai van Nicoya en het schiereiland daarachter. De nevelwouden van Santa Elena waren prachtig en vooral rustig. Wij melden ons rond 09:00 bij de ingang en waren pas de 2e bezoekers. Je hebt verschillende routes die je kunt lopen en ook kunt combineren. Na Monte verde zijn we naar Carara NP geweest, wat denk ik een betere optie is als Manuel Antonio, omdat het er minder druk is en de beesten nog niet zo tam zijn dat ze je spullen komen afpakken. Tot slot hebben we nog een onvergetelijke twee daagse raft trip op de Pacuare rivier gedaan. Wat een geweldig mooie natuur weer en een fantastische overnachtingsplek midden in de jungle met uitzicht op de rivier. Twijfel je nog over Costa Rica? Niet doen en gaan! Of je moet niet van natuur houden natuurlijk :D

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Tortuguero National Park • Cahuita • Monte verde

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: 9

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,6

    28 landen bezocht
    26 reviews
    0 waarderingen

    “Leer Spaans in een groen land”

    Geplaatst 29-11-2017 • gereisd augustus 2016 • langer dan een maand • alleen • zelfstandig

    Costa Rica is een geweldig land om doorheen te reizen. Zo groen en vol met verschillende dieren. Ik was er acht weken waarvan ik vier weken Spaans leerde in Puerto Viejo. Een klein dorp vlakbij de grens met Panama. Het is misschien een tikkeltje toeristisch maar alsnog is het een geweldige plek om te verblijven. Perfect om een fiets te huren en om de omliggende nationale parken en stranden te bezoeken. Tortuguero is ook een must. Daar kun je oog in oog staan met reuze schildpadden. Of maak een kanotocht door de mangrove! La Fortuna en Monteverde zijn beide ook leuk om te bezoeken. Aan zo'n twee a drie nachten heb je genoeg. Het regenwoud, de vlindertuin en de hotsprings maken deze twee plekken bijzonder. Santa Teresa is leuk voor de reizigers die aan yoga doen of juist willen surfen. Het strand is erg mooi met zijn palmbomen en witte zand. Jacó is helemaal niks. Veel Amerikanen en het strand valt ook best wel tegen. Maar het is wel een perfecte plek om een dag uitstap te maken naar National Park Manuel Antonio.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Santa Teresa • Puerto Viejo • Tortuguero

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 9
    • Eten: 6
    • Stranden: 9

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    22 landen bezocht
    13 reviews
    0 waarderingen

    “Pura Vida, een ode aan het leven”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd februari 2015 • 2 weken lang • alleen • zelfstandig

    Voor een klein land als Costa Rica, is er ontzettend veel te zien. Denk hier bij aan prachtige stranden, vulkanen, watervallen, jungle etc. etc.
    Blijf vooral niet te lang hangen in de hoofdstad San Jose en trek erop uit! Doe dit of zelf met een 4x4 ( de wegen zijn er behoorlijk hobbelig ) of door te reizen met de bus.... (de wegen zijn er erg hobbelig!).
    Het levensmotto Pura Vida komt overal terug. Letterlijk vertaal naar het pure leven en meer een manier van leven dan een gezegde, geeft dit precies weer waar Costa Rica voor staat. Genieten van alles wat het leven te bieden heeft.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Montezuma • Arenal & La Fortuna • Parque Nacional Manuel Antonio in Puntarenas

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: 9

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    24 landen bezocht
    27 reviews
    5 waarderingen

    “Pura vida”

    Geplaatst 27-11-2017 • gereisd november 2015 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Costa Rica is veelzijdig op alle vlakken. De natuur staat op nummer 1. Overal is natuur, mooie nevelwouden, jungle, vulkanen of mooie stranden. De bewoners van Costa Rica houden van hun natuur en onderhouden het goed! Pura Vida is hun levensmotto. Het pure leven en daar hoort een schone natuur bij.
    De vogels en de dieren maken een trip door de jungle compleet!
    Het land heeft voor ieder wat wils; natuur, karakteristieke stadjes, trekkings en hikes, mooie stranden, maar je kunt ook ziplinen of leren surfen.
    Ik vond het eten niet heel veelzijdig, maar wel lekker zuid amerikaans.
    De mensen zijn vriendelijk en eerlijk. Als reiziger had ik niet continu het gevoel dat ik 'genaaid' werd om de prijs dan dat ik dat soms wel heb ik aziatische landen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Monte verde • Samara • Drake bay

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: 9

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,4

    26 landen bezocht
    13 reviews
    1 waardering

    “Een land vol prachtige natuur en dieren”

    Geplaatst 26-11-2017 • gereisd februari 2015 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    Ben je dol op natuur en dieren? Dan is dit het land waar je naar toe moet gaan! Het reizen binnen Costa Rica is goedkoop en makkelijk. De reisduur kan soms lang zijn, waarbij je de neiging hebt om lekker te gaan slapen. Maar hou je ogen open, want je mist een hoop mooie natuur waar je doorheen rijdt. National Park Corcovado is een mooi begin van een enorm avontuur. Rugzakje op en gaan! Je maakt wandeltochten door de bossen, langs de zee en slaapt midden in de natuur. En als je dol bent op dieren, dan zul je er hier een heleboel spotten! Zowel de bekende dieren, maar ook een hoop onbekende. En zo zijn er een hoop mooie national parken in Costa Rica. Voor mij was dat vooral het hoogtepunt en wat minder qua bezienswaardigheden/cultuur, al zal dat er vast ook wel zijn geweest.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Corcovado National Park • Tortugero

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,2

    21 landen bezocht
    26 reviews
    0 waarderingen

    “Geweldig groen land ”

    Geplaatst 26-11-2017 • gereisd augustus 2016 • 2 weken lang • met familie • fly-drive

    Costa Rica heeft een geweldige groene natuur. We hebben hier een jeep gehuurd en zijn zelf van bestemming naar bestemming gereden. De accommodaties stonden al wel vast, maar we konden zelf beslissen wat we op de bestemmingen en tussendoor deden. Dit was ideaal met een gezin; wel het gevoel van avontuur, maar wel zeker zijn van een slaapplekje in de avond. Hier moet ik wel bij zeggen dat we soms wel echt de four wheel drive nodig hadden en het rijden in Costa Rica niet voor iedereen is weggelegd. In Costa Rica vind je amper culturele bezienswaardigheden. De natuur compenseert hier gemakkelijk voor! Een van de hoogtepunten was ziplinen door/ over de boomtoppen van Monteverde. Dit is een geweldige ervaring! Ook het beklimmen van de Arenal vulkaan was een hoogtepunt. Het was even een klim, maar je hebt hier een geweldig uitzicht over het krater meer. Ook Torteguero is een echte aanrader. Torteguero is een prachtig nationaal park, waar je enkel per boot kunt komen. Je kunt hier veel mooie dieren spotten, zoals krokodillen, luiaarden, mooie vogels, brulapen etc.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Monteverde • Tortuguero • Arenal & La Fortuna

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 5
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 10
    • Eten: 6
    • Stranden: 9

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,4

    28 landen bezocht
    26 reviews
    0 waarderingen

    “Alsof je in een dierentuin loopt”

    Geplaatst 23-11-2017 • gereisd juni 2013 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Als je in Costa Rica bent, voelt het echt alsof je in een dierentuin loopt. Er zijn zoveel dieren te zien, maar ook de omgeving is prachtig. Wij hebben een rondreis van twee weken gedaan. We hebben alles met het openbaar vervoer gedaan en dat was heel goed te doen. We konden overal komen waar we wilden komen, al moesten we soms drie of vier keer overstappen van bus. Costa Rica is niet echt goedkoop. Qua eten en drinken is het best wel oké, maar niet bijzonder. Als je casado eet (een soort daghap) is het goed te doen. De tours zijn best wel prijzig, maar de gidsen zijn heel goed. In Monteverde is de canopytour echt een must, bij la Fortuna moet je zeker naar een hotspring gaan en in Tortuguero ga je natuurlijk met een bootje. De nationale parken zijn zelfstandig prima te doen. Ook dan kun je veel dieren ontdekken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Tortuguero • Monteverde • Puerto Viejo

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 9
    • Eten: 6
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,4

    48 landen bezocht
    26 reviews
    1 waardering

    “Costa Rica is een geweldig land!”

    Geplaatst 21-11-2017 • gereisd mei 2015 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

    Corcovado NP, Tortuguero NP, Monteverde NP, Manuel Antonio NP, Arenal NP, Santa Rosa NP, Rincon de la Vieja NP en nog veel meer parken. We hebben ze allemaal bezocht. Per huurauto een maand lang met z'n tweetjes het land doorrijden. Super mooi! Een echte aanrader. Heel erg makkelijk en veilig om zelf te doen. Wij hadden niks geboekt, behalve Tortuquero. Daarna gewoon gaan rijden en overal zo lang of kort blijven als je zelf wilt. Alleen vooraf de meest efficiënte route bedacht, al hebben we ons daar niet aan gehouden.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Corcovado National Park • Tortuguero National Park • MONTEVERDE NEVELWOUD

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: 9

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,6

    34 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “Luiaards & kikkers!”

    Geplaatst 21-11-2017 • gereisd oktober 2014 • 3 weken lang • met familie • groepsrondreis • met Baobab

    We hebben veel regen gehad, maar dat maakt het land niet minder mooi. Wat een verscheidenheid aan natuur en dieren! Overal is het groen. We hebben veel luiaards en kikkers gezien. Daarnaast ook apen, schildpadden en veel vogels. Je kunt een canopy walk doen hoog in de boomtoppen. Erg bijzonder, maar wel een behoorlijke klim. De Bevolking is enorm vriendelijk en het reizen met een bus is goed te doen door het land. Wij hebben deze reis gecombineerd met Panama en dat is prima.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Tortuguero • La Fortuna • Monteverde

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 8
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,2

    24 landen bezocht
    27 reviews
    1 waardering

    “Een geweldig land voor natuur liefhebbers ”

    Geplaatst 21-11-2017 • gereisd augustus 2016 • 3 weken lang • met familie • individuele rondreis

    Costa Rica is een geweldig land voor natuur liefhebbers! De natuur is ongelofelijk divers en je kunt er veel verschillende dieren spotten; van luiaarden tot zeeschildpadden en walvissen. Een van de gaafste dingen die ik hier heb gedaan is ‘s nachts naar het strand met de rangers om te kijken hoe de zeeschildpadden eieren leggen in Torteguero. Een ervaring om nooit te vergeten! Ook ziplinen door de hoge boomtoppen in Monteverde was een geweldige ervaring. Het mooiste strand dat ik hier heb gezien was in Drake Bay, van waaruit je een geweldige boottocht naar de walvissen kunt doen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Costa Rica:

    Torteguero • Corcovado National Park en Drake Bay • Monteverde

    Mijn Costa Rica beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 10
    • Eten: 6
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Costa Rica reiservaring!

Ben jij onlangs in Costa Rica geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Bezoek ook eens

Alle landen in Midden-Amerika

Costa Rica essentials

Vlag: Costa Rica
Beste reistijd: November t/m april
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 13 uur
Richtprijs retourticket: € 700
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. buiktyfus, dengue, gele koorts, hepatitis B, malaria, rabies. Meer info of een afspraak maken kan hier.

Top 3 Costa Rica specialisten

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Liesbet, de reisspecialist die er al jaren woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX heeft een ruim aanbod aan Costa Rica groepsreizen, individuele rondreizen, singlereizen en strandvakanties.
Bezoek website


Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Wil maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Meer Costa Rica reisorganisaties

CostaRica2Go
CostaRica2Go

Costa Rica op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk reizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Ook gezinsreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Costa Rica fietsreis!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

On a budget.
Bezoek website

TUI
TUI

Highlights groepsreis.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Natuurspecialist.
Bezoek website

Costa Rica Kids
Tenzing Travel

19 verschillende Costa Rica reizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Costa Rica

Vliegtickets naar Costa Rica


Meer over vliegen naar Costa Rica

Hotels in Costa Rica zoeken

Hotels in Costa Rica zoeken

Boek je rondreis naar Costa Rica

Better Places
1. Better Places

Met lokale reisspecialist.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
2. FOX Verre Reizen

Individueel & groeps.
Bezoek website

Djoser
3. Local Hero Travel

Voordelig boeken bij een lokaal reisburo.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Costa Rica rondreizen


Vliegtickets Costa Rica

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Costa Rica
V.a. 512 Meer over vliegen naar Costa Rica