Yukon (Canada): bezienswaardigheden & tips voor de provincie Yukon

Yukon (Canada): bezienswaardigheden & tips voor de provincie Yukon

Yukon ligt in het ruige noordwesten van Canada. Het gebied kenmerkt zich door de uitgestrekte wildernis, een enorme diversiteit aan wildleven en de rijke historie van goudzoekers en pioniers.

Door , laatst bijgewerkt op 12 januari 2023
5 minuten lezen

Waar staat Yukon bekend om?

Yukon is het meest noordwestelijk gelegen deelgebied van Canada, grenzend aan Alaska. Het landschap van Yukon bestaat uit massieve bergketens, gletsjers en wild stromende rivieren, afgewisseld met weidse toendra’s en valleien. Het gebied is zo groot als heel Spanje maar er wonen nog geen 36.000 mensen, waarvan het overgrote deel in hoofdstadje Whitehorse.

Het nu rustige stadje Dawson City was ooit het centrum van de gold rush: in 1896 leefden hier 40.000 gelukszoekers. De mooiste manier om Yukon te zien is via de Dempster Highway, die loopt van Dawson tot aan Inuvik aan de Mackenzie rivierdelta.

Canada reis boeken – onze tips!

Top 5 Canada reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. ANWB Vakanties – groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Whitehorse

Aan de oever van de Yukon-rivier, met op de achtergrond de bergtoppen, ligt Yukons hoofdstadje Whitehorse, ook wel Canada’s Wilderness City genoemd. Er zijn weinig steden ter wereld die toegang bieden tot zoveel ongerepte natuur als Whitehorse, en toch zijn alle moderne faciliteiten hier aanwezig.

De belangrijkste snelwegen van Yukon, de Alaska en Klondike Highway, kruisen zich in hier. De inwoners van Whitehorse zijn jong, actief en avontuurlijk. De stad biedt goede restaurants en motels en een levendige kunst scene.

Whitehorse

Whitehorse en Lake Laberge.

Dawson City en de Klondike Gold Rush

In 1896 werd er goud gevonden in de Bonanza Creek, vlabij Dawson City. Toen een aantal mijnwerkers in 1897 met hun goud in de Amerikaanse stad Seattle aankwamen, begon de grootste goudkoorts ooit. Tienduizenden mensen trokken naar het stadje in de regio Klondike.

Lang duurde de ‘Klondike Gold Rush’ echter niet: in 1899 was de goudvoorraad uitgeput en trok iedereen weer weg. Vandaag de dag is Dawson City een levendig plaatsje waar veel historie bewaard is gebleven. Je gaat hier echt terug in de tijd en kunt je geluk nog beproeven door zelf naar goud te zoeken.

Dawson City

Dawson City.

Nationale parken in de Yukon

Het territorium Yukon vormt eigenlijk één groot ongerept natuurgebied. De twee belangrijkste specifieke nationale parken in de Yukon zijn het Ivvavik National Park en het Vuntut National Park.

Ivvavik National Park

Het Ivvavik National Park ligt in het noorden van Yukon en staat bekend om de duizenden kariboes die hier leven. Jaarlijks trekken 125.000 van deze dieren naar het park in één van de grootste migraties ter wereld. De kariboes trekken roofdieren aan zoals grizzlyberen en wolven. De First River stroomt door het park en staat bekend om de sensationele raftmogelijkheden.

Kariboe

Een kariboe.

Vuntut National Park

Het Vuntut National Park ligt tussen het Ivavik National park en de Beaufortzee in. Het bestaat uit afgelegen, Arctische wildernis die niet via de weg bereikbaar is. Het park is sinds mensenheugenis het jacht- en leefgebied van de Vuntut Gwich’in bevolking, vrij vertaal ‘People of the Lakes’.

Wie het park gaat ontdekken zal eeuwenoude kampeerplekken en fossielen vinden die verhalen vertellen over het verleden. In een geïsoleerd dorp in het noorden (‘Old Crow’) kun je nog in contact komen met de Vuntut Gwich’in, ze leven nog steeds op traditionele wijze van het houden van kariboes.

Dempster Highway

Zoals gezegd vormt de Dempster Highway de mooiste leidraad om Yukon te ontdekken.

 • De weg begint bij Dawson City en loopt door de Klondike River Valley.
 • Daar gaat de route verder naar het noorden door de Ogilvie Mountains naar de Blackstone River.
 • Hij kruist daarna met de Ogilvie River en loopt verder naar de Eagle River.
 • Deze rivier wordt gevolgd tot de weg afslaat richting het oosten door de MacKenzie Mountains richting Fort MacPherson en Inuvik.
Dempster Highway Tombstone Territorial Park

Herfstkleuren in het Tombstone Territorial Park nabij Dempster Highway.

Overnachten in Yukon

Langs de grote wegen in en naar Yukon zijn diverse campsites waar je met campingspullen of gehuurde camper kunt overnachten. Whitehorse en Dawson City zijn de enige stadjes met een redelijk hotelaanbod: reken op zo’n €60 tot 100 per nacht voor een tweepersoonskamer. Tips:

Reizen naar Yukon – hoe kom je er?

Hoofdstadje Whitehorse is niet rechtstreeks vanuit Nederland te bereiken. Het is mogelijk om met Air Canada via Calgary of Vancouver te vliegen, tickets kosten tussen de €800 en €1000. Reizen naar de Yukon worden vaak gecombineerd met een reis door Alaska. In dat geval is het ook mogelijk om je reis te beginnen en eindigen in Anchorage. Delta Airlines vliegt via Seattle, een ticket heb je vanaf zo’n €900 (vanaf Brussel).

Uiteraard is Yukon ook over de weg te bereiken:

 • Via de Alaska Highway (BC Highway 97)
 • The Cassiar Highway (BC Highway 37)

De afstanden zijn echter enorm: van Vancouver naar Whitehorse is bijna 2500 kilometer.

Georganiseerde reis Yukon

Georganiseerde reizen door Yukon zijn vaak in combinatie met Alaska. Kijk hiervoor onder andere bij ANWB Vakanties, Sawadee of bij Tenzing Travel.

Wat is de beste reistijd voor Yukon?

De beste tijd om naar Yukon te reizen is van mei tot oktober, waarvan de maanden juni en september de voorkeur hebben. In juli en augustus zijn er namelijk veel muggen op de toendra’s. In de wintermaanden is het stervenskoud in Yukon: het is er soms wel -20 graden. Dit is wel de tijd waarin de kans groot is dat je het Noorderlicht ziet!

Canada reis boeken – onze tips!

Top 5 Canada reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. ANWB Vakanties – groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Yukon reiservaring en tips!

Ben jij in Yukon geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief