Gemiddelde beoordeling Marokko


Cultuur & bezienswaardigheden

8,4

Gastvrijheid

7,5

Natuur

7,9

Stranden

6,9

Eten

7,5

Gemiddelde beoordeling

7,6
Op basis van 62 Marokko ervaringen

Reizen naar Marokko

Het is bizar hoe je in enkele uren in een wereld terecht kunt komen die zó afwijkt van de onze. Het prachtige, exotische Marokko ligt zo’n beetje om de hoek. Voor nog geen honderd euro vlieg je tegenwoordig naar hartje Marokko. Reis per trein, bus en fourwheeldrive het land rond: trek door het ruige Atlasgebergte, langs vruchtbare valleien en eeuwenoude kashba’s, opvallend groene prikkel de zintuigen in labyrintische soeks van de oude Koningssteden en vindt rust in stille kustplaatsjes en uitgestrekte woestijnen. In Marokko kun je het hele jaar door terecht, of het nu voor een citytrip is, een uitgebreide fly & drive door het binnenland of een strandvakantie in Agadir.

Vliegtickets Marokko

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Marokko
V.a. 57 Meer over vliegen naar Marokko

Overnachten in Marokko

Vergelijk alle hotels in Marokko
Bekijk hotels

Hoogtepunten & mooiste plekken in Marokko

De vier mystieke Koningssteden

Djemaa el Fna plein in Marrakech

Het betoverende Djemaa el Fna-plein in Marrakech.

De bekendste steden van Marokko zijn de vier ‘koningssteden’: Marrakech, Fez, Meknes en Rabat. Laatstgenoemde is officieel de hoofdstad van Marokko; de andere drie zijn dit ooit geweest. Het eveneens aan de westkust gelegen Casablanca werd ontwikkeld tot economisch centrum. Beide steden zijn aanzienlijk moderner en Europeser dan de rest van Marokko. De koningssteden in het binnenland zijn cultureel gezien het meest interessant. Alle drie hebben ze een kenmerkende, ommuurde binnenstad (medina) waar naast levendige markten (soeks) diverse historische paleizen, moskeen en koranscholen te vinden zijn. Fez is de meest authentieke van allemaal en heeft met zijn enorme medina de grootste autovrije zone ter wereld. Meknes, op minder dan 60 kilometer afstand, is in alles het kleinere en rustigere broertje van Fez, maar zeker een dagtrip waard. Meer in het zuiden van het land ligt Marrakech, met zijn betoverde Djemaa el Fna-plein. Iedere dag zorgen slangenbezweerders, magiërs, acrobaten en verhalenvertellers hier voor een fantastische mystieke sfeer. Als de avond valt wordt het plein omgebouwd tot één groot rokerig openluchtrestaurant, waar je heerlijk en goedkoop kunt eten tussen de Marokkanen. In de moderne buitenwijk (ville nouvelle) van Marrakech vind je veel trendy bars en clubs. Marrakech is vooral dankzij de komst van veel low cost airlines een populaire weekendbestemming geworden.

Het imposante Atlasgebergte

Dadès Kloof

De slingerweg in de Dadès Kloof.

Een groot deel van het binnenland van Marokko bestaat uit berglandschap. Van noordoost naar het zuidwest zijn dit achtereenvolgens het Rifgebergte, de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas. De Hoge Atlas begint niet ver ten zuiden van Marrakech en is het ruigste, meest onherbergzame stuk Marokko. Eenmaal over de bergen heen, nog verder zuidwaarts, kom je bij de uitlopers van de Sahara woestijn. Onderweg kom je langs eeuwenoude kashba’s (versterkte dorpen of forten, opgetrokken uit leem en stro), spectaculaire bergpassen en vruchtbare rivieroases vol dadelpalmen. Vooral de Dadès vallei, met zijn indrukwekkende rotsformaties en kloven, is ronduit schitterend. Je kunt met bussen en ‘grand taxi’s’ overal komen, tot de afgelegen desert outposts Zagora en Erzouga aan toe, vanwaar je de woestijn intrekt.

De Sahara woestijn

Erg Chebbi

De imposante zandduinen van Erg Chebbi.

In het zuiden maakt de Atlas plaats voor de Sahara woestijn. Hier kun je je verwonderen over de rust in de torenhoge zandduinen, de gastvrijheid van de Berbers, het nomadenleven, de slaperige oasedorpjes, zandgele kasbah’s en de palmenvalleien. Tijdens een jeepsafari of een kamelentocht door de zandduinen van Merzouga ervaar je de onmetelijke Sahara. Slapen in de woestijn doe je in een Berbertent in een Bedoeïenenkamp of in een slaapzak onder de sterren.

Chefchaouen en de rust

Chefchaouen

De blauwe wereld van Chefchaouen. Foto door Alfons Taekema.

Aan de voet van het Rifgebergte in het noorden ligt Chefchaouen, het charmantste en meest fotogenieke stadje van Marokko. De kronkelige straatjes in de pittoreske medina staan vol hemelsblauw geverfde huizen. Op het centrale plein kun je muntthee drinken tussen de vriendelijke bewoners, die van toeristen amper op of om kijken. Het enige dat ze je zo af en toe proberen aan te bieden is kif (Marokkaanse hasj), dat rijkelijk verbouwd wordt in de omgeving. Chefchaouen is dan ook een geliefd oord voor hippies. Boven alles is het een plaatsje om weinig anders te doen dan eten, drinken en relaxen. Door de Spaanse invloeden vind je in de goedkope restaurantjes heerlijke vis- en garnalentajines. De actieveling kan een spectaculaire wandeling maken naar de Jebel- al-Kalaa, die met zijn 1600 meter boven de stad uitstijgt. Marokko heeft meer plaatsjes zoals Chefchaouen. Plaatjes waar de rust overheerst, waar de medina’s vooral schilderachtig zijn en de accommodaties kleinschalig. Het mystieke Taroudannt in het zuidwesten, ook wel ‘klein Marrakech’ genoemd, of de Atlantische kustplaatjes Mirleft (zuiden), Azemnour (noorden) en kustplaatsje Essaouira zijn andere voorbeelden. Ze bieden een uitkomst voor diegenen die de chaotische soeks van Marrakech of Fez willen ontvluchten en een meer laidback lokale stadscultuur willen opsnuiven. En, in het geval van Mirleft of Azemnour, een dagje alléén aan het strand willen liggen…

Alle bezienswaardigheden in Marokko

Top 3 Marokko specialisten

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je “Local Hero” Brahim maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt zowel groepsrondreizen als privéreizen met huurauto (tip!) naar Marokko aan.
Bezoek website

Travelbird
Travelbird

Travelbird biedt diverse bijzondere Marokko aanbiedingen zoals Marrakech- of Fez-stedentrips in authentieke riad en combitrips met o.a. de Sahara, Essouira of de Atlas.
Bezoek website

Reisinspiratie

Alle Marokko artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Marokko

Bekijk de top 10 Marokko rondreizen

62 Marokko reiservaringen en tips


Gemiddelde beoordeling

7,6
Op basis van 62 Marokko ervaringen

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 8,5

    13 reviews
    5 waarderingen

    “Een land van cultuur, handel en authentiek eten”

    Geplaatst 30-11-2017 • gereisd september 2016 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Marokko is een land met een typerende cultuur. De mensen zijn er vriendelijk en gastvrij, echter ook goed in handel. In grote steden is het soms dan ook storend om keer op keer lastig te worden gevallen door verkopers.
    Het oude stadscentrum van Marrakesh is prachtig! Heel authentiek en het geeft een een goede weergave van de cultuur daar.
    De natuur in Ourika Valley, waar Berbers leven, is de moeite waard. Let op: tijdens de excursies is men uit op je geld.
    Het eten in Marokko is heerlijk, tevens geschikt voor vegetariërs. Proef de typische Tajin en ga thee drinken bij de locals.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Marrakech • Ourika Valley • Essaouira

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 8
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,6

    22 landen bezocht
    13 reviews
    6 waarderingen

    “Mystic Morocco”

    Geplaatst 30-11-2017 • gereisd juni 2014 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    There's something about Morocco. Gastvrij, indrukwekkend en magisch. Zo zou ik het land omschrijven in drie woorden. Marrakech heeft echt twee gezichten. Deze 'Alladin-stad' laat armoede zien, maar je kunt er ook heerlijk eten en je cultureel vermaken. In de avond wordt de medina omgetoverd en lijk je je te wanen in een geheel andere wereld. Sponsor geen dierenleed: paardenkoetsen, slangenbezweerders en mensen met aapjes. De urenlange tocht in een klein busje naar de Sahara was alles behalve comfortabel. De omgeving is prachtig en de bergen adembenemend, maar de wegen gevaarlijk. Zeker als de chauffeur bij elk risky punt een schietgebedje doet (met zijn ogen van de weg af), zoals bij ons. Last van reisziekte? Pilletjes absoluut mee! De overnachting is de Sahara zal mij altijd bij blijven. Wat een fantastische sterrenhemel! Voor de wijnlief- en bierliefhebbers: in Marokko wordt vrijwel geen alcohol geschonken, alleen in sommige hotels of enkele restaurants kun je misschien iets nuttigen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Marrakech • Aït-Ben-Haddou • Sahara

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    15 landen bezocht
    14 reviews
    22 waarderingen

    “Totaal andere wereld”

    Geplaatst 27-11-2017 • gereisd december 2016 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Marroko is een land met veel verschillencde bezienswaardigheden. Het is een erg mooi land, met veel diverse bezienswaardigheden. Marrakech is een mooie bestemming, waarin je de cultuur erg goed terug ziet.. Daarnaast vond ik merzouga een echte highlight, het bezoeken van de woestijn op een kameel en genieten van een schitterende zonsondergang. Qua prijs is marokko een goedkoop land, slapen, eten en verblijven zijn niet heel prijzig. Daarnaast is het rond rijden per auto goed te doen, buiten om de steden waar het heel erg druk is.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Marrakech • Fez • Merzouga

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,6

    18 landen bezocht
    15 reviews
    18 waarderingen

    “Magisch en veelzijdig”

    Geplaatst 26-11-2017 • gereisd november 2015 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    Marokko is een land waar ik geweest wilde zijn. Puur om van mijn lijstje af te strepen. Nou, het staat weer op mijn lijstje!

    Marokko is prachtig, goedkoop en de mensen zijn ontzettend behulpzaam! Er is zoveel te zien en te beleven. Agadir is de plek waar je heen kunt gaan als je alleen naar het strand wil gaan. Vanuit Agadir kan je voor een paar euro met de bus (met WIFI!) naar Marrakech of Essouira voor als je wat meer van het land en de cultuur wil zien. Vooral Marrakech is prachtig. Druk en toeristisch maar prachtig!

    Marokko is een land waar je niet op uitgekeken raak en de sfeer is heel relaxt. op straat kom je vrouwen tegen die helemaal bedekt zijn naast vrouwen in mini rokjes. Men gaat met respect met elkaar om en staan altijd voor je klaar. Aanrader dus!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Marrakech • Agadir • Essouira

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 3,2

    21 landen bezocht
    34 reviews
    10 waarderingen

    “Marokko interessante Cultuur, persoonlijke nachtmerrie”

    Geplaatst 26-11-2017 • gereisd juli 2015 • 2 weken lang • met vrienden • zonvakantie

    Ik ben zelf in veel landen geweest maar Marokko krijgt echt de laagste waardering, onaardig volk , erg opdringerig in de verkoop, veelal niet engels sprekend hotel personeel. vaak veel te dure tripjes bij lokale reisbureau's alles om de toerist zijn geld maar afhandig te maken. Als je daarnaast nog een slechte reisleider hebt van je touroperator dan zit je helemaal gebakken.. Wij hebben dan ook onze reis vroegtijdig beëindigt en extra tickets terug geboekt.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Marrakech • Agadir • Woestijn, Casablanca, Atlasgebergte

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 1
    • Natuur: 3
    • Eten: 2
    • Stranden: 2

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,5

    24 landen bezocht
    26 reviews
    4 waarderingen

    “1001”

    Geplaatst 25-11-2017 • gereisd mei 2015 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Marrakech is een drukke stad waar alle zintuigen op scherp worden gezet: geur, kleur, smaak, alles. Wij waren op pad met 3 meiden en ondanks dat we goed bedekt waren, merkte je dat dit reactie opriep bij de bewoners van Marrakech, wat niet altijd prettig is. De stad zelf is schitterend en neemt je mee in een andere cultuur en land wat erg ver weg lijkt van je dagelijkse leven terwijl het eigenlijk niet zo ver weg is qua vliegafstand.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Marrakech • Fez • Meknes

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 5
    • Natuur: 6
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    22 landen bezocht
    13 reviews
    8 waarderingen

    “Arabisch sprookje”

    Geplaatst 22-11-2017 • gereisd september 2014 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Wij zijn 2 weken in Marokko geweest waarvan 1 week in Marrakech en 1 week in Agadir. Marrakech komt echt uit de sprookje van 1001 nachten. De medina is zeker in de avond prachtig met overal lampjes. Er lopen slangenbezweerders, je kan er kruiden kopen en heerlijk voor nog geen 5 euro pp eten. Wij waren er in augustus/september en het was wel over de 40 graden. Overdag kon je weinig doen met die temperatuur, dus ik zou wel buiten de zomermaanden gaan.
    Agadir viel juist na Marrakech heel erg tegen. Veel minder cultuur was daar te vinden en de stranden zijn ook niet bijzonder. Ik zou nu dan ook de keuze maken om een van de andere koningssteden te bezoeken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Marrakech • marrakes medina

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 8
    • Eten: 9
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    50 landen bezocht
    26 reviews
    15 waarderingen

    “Arabisch sprookje tegen besneeuwde achtergrond”

    Geplaatst 22-11-2017 • gereisd april 2015 • 1 week lang • met familie • groepsrondreis • met Koning Aap

    Wat een veelzijdige andere wereld zo dicht bij huis! Dit land is niet in 1 review te vatten..het kent zoveel aspecten. De drukke soeks van Marrakesh, de besneeuwde toppen van de Atlas, de resorts aan de kust, de tochten door de woestijn, de sprookjesachtige kasba's...iedereen kan hier wel iets vinden dat aanspreekt. Ik ben er nu 2x geweest, en ga zeker weer terug. Ik zou dan langer in de Atlas willen blijven en meer koningssteden willen bezoeken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Atlasgebergte • Woestijn Zagora • Ouarzazate/Ait ben-haddou

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    31 landen bezocht
    29 reviews
    6 waarderingen

    “Magisch Marokko!”

    Geplaatst 15-11-2017 • gereisd november 2017 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Wauw, wat een bijzonder land. Vanaf het moment dat je het vliegveld uitstapt is het duidelijk dat je in een ander continent bent, en dat op maar iets meer dan 3 uur vliegen! Marrakesh is een erg leuke stad om een aantal dagen te verblijven. Aangezien we 8 dagen Marrakesh als basis hadden besloten we om ook uitstapjes naar Essaouira en het Atlasgebergte/Ait ben Haddou/ Oase Fint (1 overnachting). Vooral het Atlasgebergte en Oase Fint (omgeving Ouarzazate) is prachtig. De natuur in Marokko is onbedorven prachtig en adembenemend. Marokko is een innemend land, waar ik niet op voorbereid was was de armoede, die je overal wel ziet. Zowel in Marrakesh als in de bergen (Berbers) en platteland. Veel bedelaars in Marrakesh.
    Auto huren in Marokko is best avontuurlijk. Buiten de stad goed te doen, in Marrakesh een grote chaos. Rij vooral niet in het donker! Ik kijk nu al uit naar een volgende reis naar Marokko om nog veel meer te zien van dit prachtige land met lieve mensen (buiten sommige opdringerige verkopers dan).

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Oase Fint • Marrakesh • Atlasgebergte

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,2

    11 landen bezocht
    2 reviews
    1 waardering

    “Verdwalen in de 1001-nacht van Marrakech”

    Geplaatst 14-11-2017 • gereisd april 2017 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Zo bijzonder, op een paar uurtjes vliegen afstand zo'n compleet andere wereld. Qua temperatuur, natuur en cultuur. Eenmaal aangekomen bij de stad Marrakech loop je een 1001-nacht sprookje binnen. Aanrader is om een riad in de medina te boeken voor de echte Aladdin-experience. Het is ontzettend leuk om te struinend de stad te verkennen, af te dingen in de souks (Neem een extra koffer mee voor alle souvenirs) en ze hebben hier de lekkerste sinaasappelsap op elke hoek van de straat.

    Het enige wat mij echt tegenviel was hoeveel we (2 meiden) werden lastig gevallen op straat. Constant zijn er mannen die je de weg willen wijzen, voor geld, ookal geef je aan dit niet te willen. Alsnog hebben we vaak mee gemaakt dat ze toch voor je uit lopen, waardoor je dus zelf moet wachten of een andere route moet nemen, omdat ze anders blijven vragen om geld.
    Dit zorgde voor een niet-ontspannen sfeer en het gevoel dat je steeds alert moet zijn.

    Voor mij is dit ook een reden dat ik niet snel terug zou gaan, maar ben ik wel blij dat ik deze mooie stad gezien heb.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Marokko:

    Marrakech • Ourika Valley • Jardin Marjorelle

    Mijn Marokko beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 7
    • Eten: 7
    • Stranden: 3

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Marokko reiservaring!

Ben jij onlangs in Marokko geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Bezoek ook eens

Alle landen in Afrika

Marokko essentials

Vlag: Marokko
Beste reistijd: Het hele jaar door
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 3,5 uur
Richtprijs retourticket: € 200
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. BMR, buiktyfus, hepatitis B, rabies, tuberculose. Meer info of een afspraak maken kan hier.

Top 3 Marokko specialisten

Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Brahim maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt zowel groepsrondreizen als privéreizen met huurauto (tip!) naar Marokko aan.
Bezoek website


Travelbird

Travelbird

Travelbird biedt diverse bijzondere Marokko aanbiedingen zoals Marrakech- of Fez-stedentrips in authentieke riad en combitrips met o.a. de Sahara, Essouira of de Atlas.
Bezoek website

Meer Marokko reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde Marokko groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Marokko on a budget.
Bezoek website

Riksja Marokko
Riksja Marokko

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

NRV
NRV

7 Marokko privéreizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Marokko reis zelf samenstellen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Incl. meerdere familiereizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Complete groeps- en wandelreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Groepsrondreizen, stedentrips Marrakech & strandvakanties.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Marokko

Vliegtickets naar Marokko


Meer over vliegen naar Marokko

Hotels in Marokko zoeken

Hotels in Marokko zoeken

Boek je rondreis naar Marokko

Local Hero Travel
1. Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
2. FOX Verre Reizen

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Travelbird
3. Travelbird

Goedkope aanbiedingen.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Marokko rondreizen


Vliegtickets Marokko

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Marokko
V.a. 57 Meer over vliegen naar Marokko